Gospodarstvo

Poudarki

  • Več trgovskih verig od dobaviteljev zahteva akcijsko ceno že 14 dni pred začetkom akcije in še sedem dni po koncu akcije.
Solata
Podgoršek ocenjuje, da je strošek za kmetijstvo zaradi nepoštenih praks znaša skoraj pet evrov na dve sekundi. Foto: BoBo
VIDEO
Sumi nedovoljenih ravnanj...

Dodaj v

Prehranski varuh upa, da bo s prijavami odvrnil trgovce od nepoštenih praks

Prvo leto delovanja prehranskega varuha
1. marec 2016 ob 14:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prehranski varuh Jože Podgoršek po prvem letu delovanja opozarja na nepoštene prakse v prehranski verigi, zaradi česar je že podal več prijav na agencijo za varstvo konkurence. Nepoštene prakse se, tako Podgoršek, najbolj izrazito kažejo pri trgovskih verigah.

Sprva je sicer dal prednost dialogu med deležniki v upanju, da bodo nepoštene prakse odpravili sami, a po novih pogodbah za leti 2016 in 2017 se je vendarle odločil za prijave. Pri tem se je osredotočil na pet trgovskih verig in javne prehranske obrate, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele, zapori in vojska. Prijavil ni zgolj živilskopredelovalnih podjetij in zadrug, kjer so bile odprave nepoštenih praks uspešnejše.

Za trgovce mesec dni akcijskih cen
Podgoršek je dejal, da trgovci nimajo meja pri inovativnosti nepoštenih praks. Mednje sodi vsiljevanje dodatnih popustov, vsiljevanje zahteve po ekskluzivni prodaji artiklov le pri eni trgocski mreži in omejevanje pravice do zaračunavanja obresti za neporavnane račune.

Zlasti pri akcijskih artiklih se po mnenju varuha pojavlja daleč največ nepoštenih praks. Tako kar nekaj trgovskih verig od dobaviteljev zahteva akcijsko ceno že 14 dni pred začetkom akcije in še sedem dni po koncu, tako "ima potrošnik na voljo akcijsko ceno izdelka en teden, trgovec pa en mesec," je ponazoril Podgoršek. Dogaja pa se tudi, da trgovci, kadar prodana količina akcijskega izdelka preseže načrtovano nabavo, zahtevajo 200-odstotne kazni od dobaviteljev.

Med prijavljenimi tudi Tuš, Spar in Mercator
Med petimi trgovci, ki jih je Podgoršek prijavil na AVK, so Mercator, Tuš in Spar. Ob tem je Podgoršek dejal, da diskontni trgovci, kot sta Hofer in Lidl nepoštenih praks ne uporabljata, tako da tisti, ki preživi začetna pogajanja v nadaljevanju z njimi, posluje brez težav.

Pri javnih prehranskih obratih pa je največja težava plačilna nedisciplina, ki je še toliko bolj pereča, saj gre za obrate, ki letno porabijo 250 milijonov evrov.

Slabe napovedi za 2016
Podgoršek bo v prihodnjih mesecih sodeloval z AVK-jem pri ugotavljanju dejanskega stanja za vse prijave, upa pa, da bodo trgovci te nepravilnosti odpravili kar sami, v času postopka. Želi pa si tudi, da bi bili kmetje in zadruge še bolj povezani, zlasti zaradi slabih napovedi za kmetijstvo v letu 2016. S tesno povezanostjo pri pogajanju s trgovci in preprečevanju nepoštenih praks bi lahko letno prihranili 80 milijonov evrov.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
pepar
# 01.03.2016 ob 16:02
Trgovske verige uničujejo svoje dobavitelje da lahko masno služijo,svoje delavce pa plačajo glih toliko,da preživijo.
Da ne omenjam kakega diskontneža,pri katerem delavci bolj spominjajo na robote kot na ljudi.
Državne službe pa gluhe slepe in na kolenih,da jih lahko te družbe veselo.....!
In nas zraven.
libby
# 01.03.2016 ob 15:45
Podpiram delo prehranskega varuha.
Če kršilci v določenem roku ne bodo prenehali z nepoštenimi praksami, naj jih prijavi na vse relevantne inštance.
zdravidudek
# 01.03.2016 ob 17:28
Prehranski varuh Jože Podgoršek: naj NAJPREJ poskrbi za kvaliteto, in zdrave izdelke v prehranski verigi. Naj stopi na prste tem veterinarjem in SKORUMPIRANIM inšpektorjem, ki gledajo v nebo, ali so pa tako zadeti. Naj povedo, kako lahko naredijo mesni izdelek »SLOVENSKI« za 2 € /kg. Če kg mesa stane 4 do 6 € ??, Kje so stroški proizvodnje, pakiranja, prevoza izdelka, potem še pride TRGOVSKA MARŽA, popusti, super rabati !! Iz česa naredijo takšen izdelek, pa da še je zdrav in užiten ??? Koliko že stane kg konzerve za našo muco ?? Ali tudi sami inšpektorji, in njihovi otroci, jedo takšne izdelke ?? Naj napišejo na PAKIRANO zelenjavo in sadje, od kdaj je. Ali so jabolka stara eno ali dve leti, kdaj je bila solata ali sadje pakirana, kako dolgo je že v plinu pakirano. NIKJER NI datuma, kdaj je bilo pakirano in kako je z rokom, do kdaj se lahko uživa, ali tako dolgo, da zagnije ali se posuši v plinu??? Če je kruh pakiran v vrečke, mora biti na njemu deklaracija, če pa ga prodajajo prosto, mora biti deklaracija napisana z tako velikimi črkami, da lahko mamica prebere čez pult besedilo, pa naj bodo o črke velike 20 cm, tako, da se da normalno prebrati. Ne pa, da so črke velike nekaj milimetrov, in še to na polici za pultom, ki je oddaljen nekaj metrov. Praksa pravi, če koga zanima, ti prebere prodajalka, kateri moraš verjeti, kaj bere. Treba je tudi vprašati kmete, zakaj krmijo goveda z umetnim gnojilom - urejo (dušik ) 4 kg na dan po govedu, da zakisajo meso, in še, in še. In hranijo goveda z zakisanimi balami sena in silažo. To jim priporočajo veterinarji, in pospeševalci KGZS. Zakaj kmet, ki pita 50 govedov, za sebe posebej pita enega goveda, katerega bo imel za lastno uporabo meso. Z čem pa hrani ostala goveda za prodajo ??? Kaj dajejo v kruh, in ostale pekovske izdelke, za dopeko in proti plesni in obstojnosti ?? In še in še. Kaj se zgodi, če luščijo fižol z traktorji, ko razpoka lupina fižola in pride v pore plesen ???
kolnkista
# 01.03.2016 ob 14:29
Kdaj boste stopili na prste trgovcem in naredili konec zajebavanja potrošnikov z ''zaokroževanjem'' cen na ,99 EUR s tem da so centi pisani s precej manjšimi fonti?
To je ponižujoče za inteligenco kupcev. Me prav zanima ali vam tudi dobavitelji svoje cene našopajo na ,X9 EUR natančno??
hooooogar
# 01.03.2016 ob 16:39
Ena najbolj nepostenih praks, ki ji se noben inspektor ni prisel do konca, ker ne sme, ali pa ne upa, je ta, da veliki tegovci, predvsem Spar in Mercator, v svojih menzah prodajata kosila za 2 eur. In s to absolutno nelojalno konkurenco unicujeta gostince, ki si take cene nikakor ne morejo privosciti. Ob tem, da v ta kosila podtikajo hrano z pretecenim rokom itd. Kje ste inspekcije, kje ste varuhi zdrave prehrane. Spravljate se na male, tam, kjer bi morali narediti red, vas pa ni. Mimogrede, ponfri v Sparu tako smrdi, da ga ne bi dal tudi svinjam pojesti. Ker je milijonkrat uporabljeno eno in isto olje...pa se tisoce takih primerov je.
Zgodovinar_666
# 01.03.2016 ob 15:48
@borisev

Prav je, da se take prakse razkrinkajo. Je pa tako, da na tak način Spar, Tuš in Mercator počasi izgubljajo zaupanje potrošnikov in dobesedno silijo proizvajalce, da iščejo nove poti do kupcev. S tem pa počasi režejo vejo na kateri sedijo. No, saj Tuš je tako in tako zombi podjetje.
Bivši uporabnik
# 01.03.2016 ob 14:20
Prehranski varuh Jože Podgoršek po prvem letu delovanja opozarja na nepoštene prakse v prehranski verigi, zaradi česar je že podal več prijav na agencijo za varstvo konkurence. Nepoštene prakse se, tako Podgoršek, najbolj izrazito kažejo pri trgovskih verigah.

najprej poštimajte enakopravno obravnavo Evrope v ceta, tippa in ostalih mednarodnih trgovskih sporazumih, ki so bistvene za Evropo in slovenijo, potem pa lapajte naprej.

ampak očitno bo spet obdržalo staro načelo: več kot kradeš, manj odgovarjaš..
UličnaSvetilka
# 01.03.2016 ob 15:53
Ukint.
nWo
# 02.03.2016 ob 13:54
Zato pa pametnejši kupujemo v Avstriji (verjetno ste že slišali za Billo, Merkur ipd.)
levanda
# 02.03.2016 ob 11:06
V Hofer in Lidl ni šanse, da not prideš. Imajo le svoje izdelke, tisto, kar pa je slovensko pa je vse pod tujo blagovno znamko, kar pomeni, da dnar spet teče iz Slovenije. Če pa vidiš kak slovenski produkt, pa je več ali manj samo za 14 dni ali mesec dni maksimalno. Dvomim, da so to poštene prakse...
Sibid
# 01.03.2016 ob 19:27
Dajte se potruditi napisati vsaj en članek brez napak!
Whitetrasher
# 01.03.2016 ob 16:36
Med petimi trgovci, ki jih je Podgoršek prijavil na AVK, so Mercator, Tuš in Spar. Ob tem je Podgoršek dejal, da diskontni trgovci, kot sta Hofer in Lidl nepoštenih praks ne uporabljata, tako da tisti, ki preživi začetna pogajanja v nadaljevanju z njimi, posluje brez težav.

Hofer in Lidl sta kljub slabši reklami in predsodkom boljši trgovini!
"Naši" so pa itak z vsemi žavbami prepojeni in protektirani.
borisev
# 01.03.2016 ob 15:33
Ta varuh ni nikakršen faktor. Sam sebi namen. Nima vpogleda nikamor. Nič ne more.

Kot drugo pa matematika je zelo preprosta. Ali boš prodajal v posamezni trgovski verigi ali pa ne. Pogoji so taki kot jih postavijo in sistem je znan vzemi ali pusti. Ob koncu pa še plačilo super rabata, ki je zamaskiran v karkoli hočete.

Kdor pozna zadeve malo globlje ve, da ga ni junaka, ki bi lahko kakorkoli posegel v verigo še posebno s kakšnimi pravnimi sredstvi, kajti verjemite, da imajo trgovske verige sistem naštudiran v nulo in so zmeraj korak pred vsemi.
Kazalo