Aleš Hauc napoveduje še eno slabo leto za NKBM. Foto: BoBo
Aleš Hauc napoveduje še eno slabo leto za NKBM. Foto: BoBo

Skupščina je upravo pooblastila, da v petih letih po vpisu sprememb statuta banke poveča osnovni kapital banke za največ 20,4 milijona evrov z izdajo delnic, ob soglasju nadzornega sveta. Vse potrebno za dokapitalizacijo pa mora biti končano do konca leta. Kolikšna bo dokapitalizacijska cena delnic novi predsednik uprave banke Aleš Hauc še ni mogel povedati.

Razrešnico za preteklo poslovno leto so sicer prejeli le Vida Lebar in Darjan Petrič, ki se vseeno poslavljata od nadzornega sveta, in Ivan Simič, ki je iz njega izstopil že pred časom.

V devetčlanski nadzorni svet so bili po nasprotnem predlogu Soda imenovani Keith Miles, Andrej Fatur, Peter Kukavica, Egon Žižmond, Peter Kavčič, Niko Samec, Karmen Dvorjak, Miha Glavič in nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec. Delničarji so upravi naložili tudi, naj naroči skrben in neodvisen pregled banke in družb v skupini.
Banko bodo slabe naložbe še naprej vlekle navzdol
Sicer pa bo izguba iz 2011 v višini 83,7 milijona evrov ostala nepokrita, uprava pa je napovedala tudi čiščenje slabih naložb banke, zaostriti nameravajo merila korporativnega upravljanja ter znižati stroške poslovanja. Slabe napovedi pa ostajajo tudi za letos, kar bo posledica čiščenja bilanc banke in slabe trenutne gospodarske klime.
Hauc je napovedal tudi podroben pregled preteklega poslovanja, izsledki revizije pa bodo podlaga za ugotavljanje morebitne odškodninske ali kazenske odgovornosti.