"Časi, ko so podjetja hodila na banko, so mimo, zdaj mora banka aktivno tržiti svoje storitve," je poudaril Hauc. Foto: BoBo
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM)
Hauc: "Banka ima dober mednarodni ugled, za katerega sem prepričan, da ga bo v prihodnje še povečevala. Bo pa treba redefinirati dejavnosti banke in skupine, torej pregledati, katere dejavnosti poslujejo donosno in katere ne. Nedonosne aktivnosti bo treba izločiti." Foto: BoBo
Hauc prevzel NKBM

Nekdanji predsednik uprave Pošte Slovenije Aleš Hauc, ki je bil v petek imenovan na položaj predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM), je novinarjem v svoji predstavitvi povedal, da je NKBM banka z ugledom, je varna in stabilna, enako je prepričan o celotni skupini.

"Banka ima dober mednarodni ugled, za katerega sem prepričan, da ga bo v prihodnje še povečevala. Bo pa treba redefinirati dejavnosti banke in skupine, torej pregledati, katere dejavnosti poslujejo donosno in katere ne. Nedonosne aktivnosti bo treba izločiti," je pojasnil.

Razkril je, da se bo zavzemal za zožanje organizacijske strukture NKBM-a, napovedal je tudi morebitno zniževanje števila zaposlenih. S temi ukrepi želi strukturno konsolidirati banko in skupino. Omenil je tudi možnost združevanja nekaterih hčerinskih družb in okrepitev močne članice znotraj finančne skupine.

"Na ta način pričakujemo tudi doseganje boljših poslovnih rezultatov in povečanje konkurenčnosti. Danes ni problem, kako delati, temveč kaj delati. Financirali bomo perspektivne gospodarske projekte, ki prinašajo tudi odpiranje novih delovnih mest," je pojasnil in dodal, da dokapitalizacija banke za zdaj ne bo potrebna.

"Ustvarjanje intenzivnih odnosov z vlagatelji in delničarji"
Prepričan je, da mora banka ustvariti tudi posebno organizacijsko enoto, ki bo aktivno spremljala komitente skozi čas pogodbenega razmerja in bo zraven pri vseh pomembnih poslovnih odločitvah, saj po njegovem mnenju večina bank, ki izkazuje slabe kredite, ni bila pripravljena na krizo in na to, da bodo komitenti nesposobni vračanti kredite, dodal je še, da brez aktivnega ukvarjanja s komitenti kreditno tveganje po njegovem ne more biti nižje.

"Časi, ko so podjetja hodila na banko, so mimo, zdaj mora banka aktivno tržiti svoje storitve," je prepričan, zato je napovedal, da bodo v prihodnje odnosi z vlagatelji in delničarji intenzivnejši, saj meni, da bodo lahko z novo ekipo, ki sicer še ni znana, tudi na ta način izboljšali ugled banke, "ki mora kot resna institucija vlivati zaupanje, od katerega je odvisna tudi cena delnice".

V prihodnje želi politiko naložb usmeriti v tržne niše, predvsem tiste z možnostjo visoke dodane vrednosti, razmišlja pa tudi o ustanovitvi organizacijske enote, ki bi bila sposobna informacijsko konsolidirati razvoj in tehnologijo novih storitev, saj meni, da je tu še veliko razvojnega prostora.

Hauca je nadzorni svet banke na položaj predsednika uprave imenoval v petek, do prevzema položaja mora pridobiti še licenco Banke Slovenije. Predsednik nadzornega sveta banke Dušan Jovanovič je novinarjem pojasnil, da je Hauc nadzornike prepričal s konkretnimi rešitvami za izboljšanje poslovanja banke.

Hauc prevzel NKBM