Dušan Černigoj poskuša prek dokapitalizacije podjetje ohraniti nad gladino. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Černigoj poskuša prek dokapitalizacije podjetje ohraniti nad gladino. Foto: MMC RTV SLO

Skrbni pregled opravlja revizorska hiša PriceWaterhouseCoopers in je že skoraj pri koncu, so za Finance razkrili neimenovani bančni viri. Primorje naj bi bilo povsem brez denarja, saj ga nima niti za material, Darsova nakazila pa naj bi šel neposredno za ta namen.

Tudi Primorje Holding, menedžerska družba, prek katere Dušan Črnigoj in njegovi izbranci obvladujejo ajdovsko gradbeno podjetje, je pred kratkim nehala plačevati svoje obveznosti. Banke je ne bodo reševale, le zaplenile zastavljene deleže. Za nekaj mesecev naj bi se Primorju tudi odložilo plačevanje glavnice in obresti posojil.
Skoraj polovica premoženja so dolgovi
Družba je lani sicer ustvarila 209 milijonov evrov prihodkov in 7,5 milijona evrov čistega dobička, a je imelo za 107 milijonov kratkoročnih obveznosti, celotna družba pa je uradno vredna 284 milijonov evrov. Poleg tega imajo še za 241 milijonov evrov zabilančnih obveznosti, a ne razkrivajo kakšnih, običajno pa gre pri tej postavki za jamstva.
Z odgovori, kako kaže letos, so v družbi zelo skopi: "Poslovni izid je nekoliko slabši od pričakovanega, vendar v okvirih zmanjšanja investicij na domačem trgu in v skladu s spremembo rebalansa."

Vseeno pa pravijo, da glede na težke razmere v gradbenem sektorju prilagajajo poslovanje in se dogovarjajo s partnerji in bankami ter iščejo možnosti zunanje dokapitalizacije.
Bančniki ob tem dodajajo, da je Primorje z dokončanjem avtocestnega križa in presežno stanovanjsko-poslovno ponudbo postalo odločno preveliko za slovenski trg in bo najverjetneje razpadlo na štiri manjše družbe, ki bi jih nato prodali.
Primorje: PWC smo najeli sami
V ajdovskem gradbenem podjetju so medtem za STA pojasnili, da so družbo PWC najeli sami, in sicer prav zato, da bi dokazali, da Primorje posluje dobro. Kot so zatrdili, tudi projekti družbe zaenkrat potekajo po načrtih.

Obenem so priznali, da za normalno delo potrebujejo pomoč bank. V tej luči so navedli še, da imajo glede na splošno situacijo v gradbeništvu težave z likvidnostjo, "tako da pri poplačevanju podizvajalcev prihaja do določenih zamikov". "Z vsemi poslovnimi partnerji smo v stalnih razgovorih in iščemo najboljše rešitve glede na dano situacijo," so dodali.

V Primorju pa so zanikali, da imajo blokiran račun pri Probanki.