Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 28 glasov Ocenite to novico!
Aleš Cantarutti
Državni sekretar je ob tem znova izrazil prepričanje, da gre za investicijo, ki jo potrebuje ne le Štajerska, ampak celotna Slovenija. Ne gre le za 404 delovna mesta, ki jih prinaša prva faza projekta - tečejo tudi že določeni postopki v zvezi z drugo fazo, ki obljublja še 1500 zaposlitev, je poudaril. Magnino investicijo vidi tudi kot pomembno priložnost za avtomobilski grozd v Sloveniji. Foto: BoBo
VIDEO
Če bodo pritožbe, Magna odhaja

Dodaj v

Projekt Magne Steyr: Ministrstvo nevladne organizacije vabi k dialogu

24. avgust 2017 ob 14:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V povezavi z najnovejšimi dogodki v zvezi z Magno Steyr na gospodarskem ministrstvu poudarjajo, da podjetje in ministrstvo še enkrat ponujata roko nevladnim organizacijam in drugim skupinam, ki imajo pomisleke glede Magnine investicije v Sloveniji.

Pritožba na okoljevarstveno soglasje, ki ga je Arso Magni izdal 11. avgusta, bi namreč pomenila konec projekta. Kot je znano, so pri Umanoteri napovedali, da se bodo "zelo verjetno pritožili," kot glavni razlog za pritožbo pa je Andrej Gnezda iz Umanotere navedel oceno glede napovedanih izpustov iz prometa in njihov vpliv na kakovost zraka in javno zdravje.

Kot je v izjavi za javnost dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti, Magna "zelo jasno" sporoča, da bi jo verjetno vsakršna pritožba na okoljevarstveno soglasje prisilila v iskanje novih rešitev. "Razumemo, da je projekt v Sloveniji s tem končan," je pojasnil.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes prejelo dopis predsednika uprave Magne Steyr Güntherja Apfalterja, v katerem Magna sporoča, da skrbno spremljajo medijsko poročanje v Sloveniji glede načrtovane investicije v občini Hoče - Slivnica in načrtovane pritožbe nevladnih organizacij na izdano okoljevarstveno soglasje.

"Ob tem znova poudarjajo, da so se v vsakem trenutku pripravljeni z vsakomer sestati, dodatno pojasniti vse parametre, ki so morda še vprašljivi za posamezne nevladne organizacije, in še enkrat zelo jasno opozarjajo, da tovarna, ki je predvidena v Sloveniji, presega zakonsko določene okoljske standarde," je dejal Cantarutti.

Pripravljena je bila okvirna časovnica, ki je predvidevala izdajo gradbenega dovoljenja v septembru, vendar pod predpostavko, da na izdano okoljevarstveno soglasje ne bo pritožb, so dejali na ministrstvu in dodali, da sicer izdaja okoljevarstvenega soglasja in obravnava predmetnih pritožb ni v njihovi pristojnosti.

Poziv k dialogu
Kot je še dejal Cantarutti, ne želijo pritiskati na nevladne organizacije, temveč jih je povabil k dialogu in iskanju alternativnih rešitev. Med drugim jih je pozval, naj se vključijo v neodvisno partnerstvo, ki sta ga predlagala nekdanja župana Maribora Alojzij Križman in Boris Sovič, sprejela pa ga je tudi Magna, in ki bi izvajalo monitoring v času gradnje in obratovanja Magninega obrata.

"Delovanje nevladnih organizacij je dobrodošlo in tudi pod vplivom njihovih mnenj in pripomb je prišlo do sprememb tudi pri pripravi tega projekta, ki so bile vnesene v okoljevarstveno soglasje. Ne moremo pa podpirati tistih, ki so v tej vnemi pripravljeni iti tako daleč, da ogrozijo sam projekt," je dejal Cantarutti.

Projekt podpirata Univerza in GZS
Podporo prihodu Magne je danes izrekla tudi Univerza v Mariboru, saj bi po njihovi oceni prihod mednarodnega koncerna prinesel tudi priložnosti za znanstvene in raziskovalne institucije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, univerza v prihodu Magne vidi priložnost za nova delovna mesta, partnerstva ter širše razvojne učinke za Maribor in regijo.

GZS poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. S tem bi v Sloveniji lahko razvili pomemben okoljevarstveni standard, so zapisali v izjavi za javnost.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Lluka
# 24.08.2017 ob 14:36
Stranka v postopku je lahko kvečjemu lokalno prebivalstvo... ne pa neki kvazi nevladniki pa še to iz druzga konca Slovenije.
sth.
# 24.08.2017 ob 14:45
Predlagam, da začnemo na okoljevarstvene nevladne organizacije (Umanotera, E-Forum itd.) pošiljati prošnje za zaposlitev. To bi bila ena fajn akcija!

Očitno so one sposobne zagotoviti 2000 novih delovnih mest.
JJstyle
# 24.08.2017 ob 17:49
Mene pri tem projektu moti "le" gradnja na prvovrstni kmetijski površini. Če gre verjeti študijam pozavarovalnic in akademski sferi, se nam v nekaj desetletjih lahko zgodi kolaps mednarodne živilske trgovine zaradi globalnega upada pridelave živil. Takrat bomo v Sloveniji spet orali vsako ped rodovitne zemlje in težko jo preorješ, če na njen stojita asfalt in lakirnica. Bogate države si za vsak primer že danes kupujejo velika območja obdelovalnih površin v Afriki, nam pa samooskrba iz leta v leto upada, z obstoječimi obdelovalnimi površinami pa delamo kot svinja z mehom.
hexen
# 24.08.2017 ob 22:59
humanist.si
# 24.08.2017 ob 17:34
A kako odgovornost pa hočejo prevzeti kvazi eko organizacije za revščino v Mariboru???!!!


Vam je Magna dala kakšne garancije, da bo njihova investicija odpravila revščino v Mariboru?
PodrepnikPolde
# 24.08.2017 ob 14:46
Lluka
"Stranka v postopku je lahko kvečjemu lokalno prebivalstvo... ne pa neki kvazi nevladniki pa še to iz druzga konca Slovenije."

Tudi sam si zastavljam vprašanje, kdo je sploh lahko stranka v postopku. Seveda pa ne morem tako lahkotno zapisati, kakor je v tvojem komentarju. Morda imaš pred sabo kakšen pravilnik oziroma zakon, ki govori o temu, ker takole na splošno nekaj pisati, mislim, da so to preveč resne zadeve.
hexen
# 24.08.2017 ob 22:42
Kmalu so se spomnili.
jgjg
# 24.08.2017 ob 15:37
Več bi morali delati na tem, da se pridela več hrane, ne pa pleh in barve.
KO bo v svetu primanjkovalo hrane, je ne bomo mogli uvoziti.
Pa še vodo so nam vso razprodali ali zapacali, tako, da bodo še vojne za hrano in vodo.
Srečni Luka
# 24.08.2017 ob 15:16
Danfoss, kjer so se šli naši vrli gospodarstveniki igrice z lastnikom, ki jim je na koncu povedal, "da s cigani ne želi več poslovati" je zaposloval 1100 ljudi. Pa se ni niti desetino tega pisalo o "uspehu", delovnih mestih...
hexen
# 24.08.2017 ob 23:07
vojnaslo91
# 24.08.2017 ob 15:12
Te najboljše kmetijske površine so tolk dobro obdelane... da smo zelo pomemben svetovni izvoznik hrane.....


Nismo, ker smo butalci že skoraj vse pozidali.
hexen
# 24.08.2017 ob 23:05
ikacbe
# 24.08.2017 ob 17:18
Zanimivo je, da je sedež umanotere v Ljubljani. In kaj njih briga štajerski luft?


Vas očitno ne.
Sicer pa odcepite se pa si Kanglerja za dosmrtnega premierja postavite. ;)
oziris.va
# 24.08.2017 ob 18:40
humanist.si
# 24.08.2017 ob 17:30

oziris.va
Kaj, če se ljudje borijo da dobijo službe, so zate koritniki?! Jao.


Ajaj, funkcionalna nepismenost te tepe ... Kdo govori o službah?
Reagiral sem na post od Janezski, ki je omenil osebe, ki dobijo (in celo pričakujejo) provizije ali kakšno drugo uslugo. Tako je vedno. Pri vsakem poslu in projetku.
oziris.va
# 24.08.2017 ob 18:39
humanist.si
# 24.08.2017 ob 17:30

oziris.va
Kaj, če se ljudje borijo da dobijo službe, so zate koritniki?! Jao.


Ajaj, funkcionalna nepismenost te tepe ... Kdo govori o službah?
Reagiram sem na post odf Janezski, ki je omenil osebe, ki dobijo (in celo pričakujejo) provizije ali kakšno drugo uslugo. Tako je vedno. Pri vsakem poslu in projetku.
ni maitre
# 24.08.2017 ob 17:33
@NanaNana
Kod sem že včeraj napisal, če je vse v najlepšem redu z dovoljenji in dokumentacijo, kot trdijo, naj liki ala Cantarutti in liki z Arso podpišejo izjavo (ime priimek), v kateri prevzemajo vso odgovornost (kazensko in odškodninsko) v primeru šlamastike in nepopolne dokumentacije, do katerih bi lahko prišlo, zaradi klasične zgodbe se mudi. Ta zgodba se mudi nas je že velikokrat pošteno stala, odgovornosti ni prevzel še nihče. Tudi v šempetrski bolnišnici so opravili vse tehnične prevzeme, poštempljali vse živo, vse je štimalo do trenutka... posledice so nam znane, odgovornost po nesrečah so si pa podajali kot vroč kostanj. Nihče ni nič vedel, nihče za nič odgovoren. Klasična slovenska zgodba.
Homer.
# 24.08.2017 ob 16:42
wau!
Ena lakirnica je sedaj postala priložnost za univerzo......
Eleanor
# 25.08.2017 ob 00:30
Tale humanist je itak plačan, da trosi prvovrstne blesarije. IQ na ravni zimske temperature.
izo
# 24.08.2017 ob 20:50
@korošec:
upoštevajo lahko, kar zakonodajo omogoča, to je med drugim tudi možnost pritožbe na okoljevarstveno soglasje s strani nevladnih organizacij, lastnikov ipd. še stotič: to zakonodaja omogoča in pri takšnem projektu, kjer gre za možnost večje obremenitve okolje z izpusti ipd, je mislim da logično pričakovat kaj takšnega. to je praksa povsod v razvitem svetu, že se že moramo zdej na to zgovarjat..
če je pritožba neutemeljena, bo pač zadeva zavrnjena in gremo naprej.

@kreden:
očitno so našli primerno lokacijo nedaleč stran na madžarskem, če je to res bistveno (kar seveda ni, point je samo v tem, da selijo proizvodnjo zaradi cenejše delovne sile in možnost bolj fleksibilne hrbtenice držav pri okoljskih vprašanjih na balkan, kamor seveda po njihovo sodi tudi slovenija).
bmozet2
# 24.08.2017 ob 19:56
Še vedno ne razumem, da se Magni ni ponudilo katero od drugih degradiranih zemljišč. Pripravljeni so bili celo na nacionalizacijo (kot da smo leta 1945 in ne v neki kvazi demokratični kapitalistični družbi, kjer naj bi bila lastnina sveta) in sekanje gozdov. Res zanimivo.
Homer.
# 24.08.2017 ob 18:00
Ne vem, kaj vsi skačete v luft zaradi teh pritožb.
To je normalen postopek in če je vlada mislila, da lahko gre mimo tega, je zame opravilno nesposobna.
In normalno bi moralo biti, da se pritožba obravnava in nato upošteva ali zavrže.

Lahko pišete kar hočete, ampak ta zgodba z Magno "smrdi" na vseh koncih in krajih.
Že to, da se je ponudila le ta njiva in nič drugega, bi morali nekomu zazvoniti alarmi.
Pa ne, mirno se bo zabetonirala ob nešteto degradiranih lokacij (tudi Štajerska in ožje Maribor z okolico jih ima).
Pa ne pozabimo, razmerje nakup zemljišč in prodaja Magni je menda 1:4
Kdo kasira razliko?
Homer.
# 24.08.2017 ob 17:47
kreden2
# 24.08.2017 ob 17:16
NanaNana
jest ti takoj kupim majco "Jest sem proti Magni". Pejt pol v Maribor na Lent, če si upaš. Tukaj lepo skrit je lahko bit pameten.
--------------------
Čudne so odločitve administratorja....
Briše komentarje s katerimi se ne strinja, to očitno grožnjo pa spregleda.
Razumi kdor more.......
Janezski
# 24.08.2017 ob 15:56
Pri Patriji so služili določeni prikoritniki, odločevalci, še celo cigaretarji in neki slikarji.
Kaj mislite, da je v tem primeru kaj drugače, kar se tega tiče?
jgjg
# 24.08.2017 ob 15:29
sth kjer pa vidiš 2000 delovnih mest.
Najprej so jih obljubljali 4000, sedaj jih je samo 300, ko bodo pa zgradili tovarno, če jo bodo zgradili, jih bo pa 150, pa bodo obljubljali nebesa.
Naj svinjajo doma, samo doma jih morajo trikrat več plačati, pri nas gredo lahko pa tudi pod minimalno plačo. Delavci pa pristanejo na to, ker jim rečejo, da bodo dobili delavce, ki bodo delali še za manj.
Se spomnite pred dvema letoma - slovaška agencija za posredovanje dela je ponujala našemu državljanu delovno mesto v Žitu za plačilo 300 evrov neto ???
Dokler ne bo takega reda kot v Avstriji se ne sme popuščati za vsako ceno in svinjati.
Če v Avstriji goljufaš, ne plačuješ plač, prispevkov ipd., ti vse poberejo, sedem let ne smeš kupiti avta in odpirati novih firm in si pod kontrolo, toliko da ti ne slečejo in prodajo še gat z riti,
ne pa pri nas, ko lahko vsak dela kar hoče, ne vsak, samo pozani.
Če ne bi plačali dohodnine do 2.6., bi takoj dobili izvršbo, še opomina ti ne pošljejo, če pa ne vrneš nekaj sto milijonov kredita, je pa vse o.k.
Vsak stvar ima na žalost dve plati.
PodrepnikPolde
# 24.08.2017 ob 15:04
vojnaslo91
"Ta gnoj je tako dober, da bi ga Madžari, Hrvati.... in še kdo drug z veseljem požrl...
Sam nas to ne zanima.... mi smo druga Švica.... nas morjo na kolenih prosit, da nam dajo dnar...."

Žal se je članek, katerega naslov sem prilepil spremenil v plačljiv. Seveda je jasno, da sploh ne veš, kaj je pisalo v članku in da potem pišeš tako, kakor pišeš. Da ti na kratko napišem, vloga za okoljevarstveno dovoljenje ni bila vložena v skladu z zakonodajo.
vojnaslo91
# 24.08.2017 ob 14:54
Predlagam, da Štajerci protestirajo pred stavbo, kjer se nahaja Umanotera, E-Forum.... ki zavirajo gospodarski razvoj Štajerske....
izo
# 24.08.2017 ob 19:56
Saj je sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti na tiskovni konferenci lepo povedal, da je zakonski postopek ob pritožbi tak, da če tudi bi odgovorni na ministrstvu reševali pritožbi kar se da hitro in človeško mogoče nebi mogli začet gradi do sredine novembra in glede na to da bi bil zdaj presežen že drugi zadan rok se bo pač morala Magna da izpolni svoje časovne načrte preselit na rezervno lokacijo, ki je za njih manj ugodna vendar z deli že lahko začnejo.

še stotič: za vse to so že vedeli, preden so šli v izdelavo dokumentacije, zdej ali se delajo neumne ali pa jim je bilo kaj obljubljeno "mimo vrste" (se odgaja in niti ne tako redko).
in prosim nehajte že s to mantro o rezervni lokaciji, preden se sploh ne ve, kaj naj bi gradili (če sploh), kdaj in zakaj.
NanaNana
# 24.08.2017 ob 17:13
Prav nespodobno postopa državni sekretar Cantarutti, ki nevladnim organizacijam preprečuje ustavno pravico do pritožbe. Vladne oganizacije ne vlagajo pritožb, ki bi bile same sebi namen. Zakaj pa imamo sploh predpisane postopke izdaje okoljevarstvenega soglasja??? Vlada ni stranka v postopku. Če je z okoljskim soglasjem vse ok,, bo pritožba zavrnjena kot neutemeljena. Očitno pa temu ni tako. Vso zadevo sta zakuhala minister Počivalšek in državni sekretar Cantarutti zaradi njunega neznanja. Pa še kar naprej mešetarita kot dva branjevca in vršita pritisk na nevladne organizacije. Z zadevo je bilo že od začetka vse narobe, ker se ni upoštevalo načel prostorskega načrtovanja. Sploh pa lex magna je unikum v našem pravnem sistemu.
Ne bodo nevladne organizacije odgovorne, če magne ne bo, odgovornost je na Počivalšku in Cantaruttiju, ki sta s tako šlamastiko peljala investicijo in se populistično sklicevala na delovna mesta, pa ne zagotovila primerne lokacije. Magna naj le pride v Slovenijo, gradi pa naj na degradiranih območjih, ne pa na najboljših kmetijskih zemljiščih.

Kolikor je okoljevarstveno sogasje dano v nasprotju z dejanskim stanjem in s predpisi, upam, da bo Umanotera, ki ima znanje s področja varstva okolja, vložila pritožbo. Razočaral me je Ipop, ki se je sprijaznil s to gradnjo.
bmozet2
# 24.08.2017 ob 17:23
Me prav zanima kdo se skriva za vsemi temi komentarji. Baje se komentiranje tudi plačuje. Bojana Mozetič Francky
fiston
# 24.08.2017 ob 16:38
@bleeee 400 delovnih mest je prva faza (svetlomodra spodaj). Predvidene so potencialno 4 faze, tako da bi lahko zadeva nekega dne zgledala tako:

Teh par pravokotnikov tudi jaz znam narisat, pa me nihče ne bi resno jemal. :)

Zaenkrat jih je 400 recimo, pa še to ni sigurno. Tako da po teh kriterijih potem Magna Steyr niti ne spada med one strateške nad 1000.
Ma zjagajo naj to Magno, bom jaz narisal še ene 5 pravokotnikov več, pa še 5.000 delovnih mest več obljubil...
Pri najboljši volji jaz ne morem verjet nikomur, razen če podkrepi stvari z argumenti. Kaj vse je država prodala pod ceno potem ko so obljubljali, da ne bodo odpuščali, ampak to so bile vse samo obljube...
Kaj recimo Magno zavezuje, da bo res zaposlila 4.000 ljudi ? Ali mogoče obstaja kaka sankcija, če jih ne bo ?
No še teh 400 v prvi fazi je vprašljivih, recimo koliko jih bodo premestili sem iz Avstrije ?
Ne bom nič trdil, ampak možno da bodo oni ki zdaj delajo v Avstriji potem delali tukaj za minimalno plačo...
No ja samo vprašam, drugače pa je to itak brezpredmetno, ker so korporacije močnejše od vlad, sploh kake slovenske.
No kolikor sem bral enkrat, pa če se prav spomnim ima 2. največja japonska banka denarja, da bi brez problema lahko kupila celo Slovenijo, tako da s takimi se je potem malo težko pogajat. Verjetno jim lahko samo v rit lezeš...., na koncu pa se dostikrat zgodi, da sam fašeš.
forhand
# 24.08.2017 ob 15:27
Aroganca Cantaruttija preprečuje vse normalne pogovore in sodelovanja. Pred letom in pol, ko se pojavila Magna je bilo narejenega bore malo, ker so birokrati na ministrstvu za gospodarstvo izjemno urni in delovni. Sedaj pa jim teče voda v grlo in bi radi vse izpeljali na silo.
Ne smemo pozabiti, da bo država Magni za to investicijo prispevala 16 mio Evrov, domačim investitorjem Akrapoviču, Pipistrelu, Krki itd pa nič. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da je lakirnica
za okolje izjemno obremenjujoča in da bi Magna rada lakiranje iz Avstrije prenesla drugam. Zakaj pa ne investirajo v Italiji, Franciji..., ker je investicija okoljsko sporna, cena delovne sile pri nas pa precej nižja kot v Avstriji.
@twwwter
# 24.08.2017 ob 21:22
"Magna "zelo jasno" sporoča, da bi jo verjetno vsakršna pritožba na okoljevarstveno soglasje prisilila v iskanje novih rešitev. "Razumemo, da je projekt v Sloveniji s tem končan," je pojasnil. "

Grem stavit, da tole ni res, kakor ni bilo res tisto z gradbenim dovoljenjem na Madžarskem. Kljub pritožbam, odmikanju roka in takim izjavam, se bodo še kar motovilili tu naokoli kot podrepna muha. Boste videli.
izo
# 24.08.2017 ob 19:29
Ne vem, kaj vsi skačete v luft zaradi teh pritožb.
To je normalen postopek in če je vlada mislila, da lahko gre mimo tega, je zame opravilno nesposobna.
In normalno bi moralo biti, da se pritožba obravnava in nato upošteva ali zavrže.


to podpišem.
izo
# 24.08.2017 ob 19:28
Pritožba na okoljevarstveno soglasje, ki ga je Arso Magni izdal 11. avgusta, bi namreč pomenila konec projekta.

zakaj? če je magna naredila vse v sklado z zakonodajo, potem se nimajo kaj bati pritožb, ali pač?
zakaj nekomu popst pri gradnji, nismo vsi enaki pred zakonom?
Guinness
# 24.08.2017 ob 14:44
Stranka v postopku je lahko kvečjemu lokalno prebivalstvo... ne pa neki kvazi nevladniki pa še to iz druzga konca Slovenije.

Zaradi mene so lahko stranke v postopku iz kjerkoli, ce le imajo resne argumente. Ti, ki sedaj napovedujejo pritozbe, jih nimajo. Nekoga sedaj moti promet okoli tovarne, Gorazd Marinček pa se je totalno osramotil v Odmevih in dokazal, da ne zna brati tehnicne dokumentacije in da ne razume postopkov, ki se sprozijo ob morebitni pritozbi (sanjal je namrec o nekih 24 urnih popravkih odlocbe po pritozbi).
izo
# 24.08.2017 ob 22:29
Saj tudi če se boš zameril policaju in bo postalo osebno, te bo ustavil in ti bo našel nekaj na avtomobilu, ker naj se zmeraj nekaj da če se želi, pa ne jokaj potem okrog da se ti dogaja krivica saj policaj dela vse po črki zakona.

ne vem, kako ti naj še razložim, da boš razumel, kaj sem hotel povedat. možnost pritožbe zakonodaja omogoča in pri takšnih projektih je realno pričakovati zadevo, zato bi to morali tudi glede rokov ipd lahko upoštevali pri planih za izgradnjo, ne pa zdej jokat, pa žugat z neko preselitvijo in ne vem kaj. minister gor ali dol, gre za osnove, o katerih se pozanimaš prej, če mislipš investirat miljone kam.
bmozet2
# 24.08.2017 ob 17:42
ti humanist

saj ni nihče proti Magni. Imejte jo. A je ne morete imeti na degradiranih območjih, ki jih je v Mariboru na področju propadlih tovarn še in še? Zakaj ravno na najboljših kmetijskih zemljiščih? Podpisati se pa vseeno nisi upal Ja sem se!
oziris.va
# 24.08.2017 ob 17:28
Janezski
# 24.08.2017 ob 15:56

Pri Patriji so služili določeni prikoritniki, odločevalci, še celo cigaretarji in neki slikarji.
Kaj mislite, da je v tem primeru kaj drugače, kar se tega tiče?


Seveda ni drugače. Zato pa se določeni osebki na vse pretege borijo, da bo "projekt" ne bi propadel oz. firma odšla drugam, oni pa bodo ostali praznih rok oz. žepov.
bmozet2
# 24.08.2017 ob 17:20
vojnaslo91

Hrana, ki je na policah supermarketov je, dokazano, bistveno bolj obremenjena s pesticidi. Ni težko dokazati, da prevozi blaga močno obremenjujejo okolje, a ta račun se ne plačuje direktno. Plačujemo ga z onesnaženostjo, porabo energentov in, na koncu, iz zdravstvene blagajne. Lokalno pridelana hrana (tudi če je pridelava le integrirana in ni ekološka) je bolj okusna in bolj zdrava. Poleg tega, naprimer Španci, najboljšo hrano zadržijo doma, kar vem iz prve roke. Kar se tiče prehrane celotnega prebivalstva, pa tu problema ne bomo rešili dokler se bo v nekaterih predelih sveta prebivalstvo tako nekontrolirano množilo. Treba bo izkoreniniti revščino in dvigniti izobrazbeno strukturo. Zemlja ima omejene potenciale in rast v nedogled ni možna. Bo narava sama poskrbela za to, če ne bomo sami. Koliko površine zavzamejo Spari, Lidli in Hoferji in druga pozidana kvalitetna kmetijska zemljišča, pa si lahko izračunate sami, če množite njihovo uporavno površino s številom teh objektov. Ni zanemarljivo.
izo
# 24.08.2017 ob 19:58
Zakaj tam? Ker je železnica, avtocesta in letališče vse na kupu. Tako lokacijo moraš v Evropi iskat z lupo.

lol, ti to resno?
bmozet2
# 24.08.2017 ob 16:18
Grozno mi je, ko gledam to kratkovidnost vladnih služb in, še posebej, komantatorjev. Mnogo preveč kmetijskih zemljišč so že zasedli razni Spari in Lidli, ki nam prodajajo s pesticidi zastrupljeno hrano. V veliki meri smo odvisni od uvoza živil iz tujine. Če odmislimo njihovo kakovost in dolgoreočen vpliv na zdravje in zdravstveno blagajno, se je kdo vprašal kaj bo v primeru kakršnekoli krize, ki bo preprečila uvoz hrane, ki je ne pridelamo dovolj? Slovenija bi morala težiti k samooskrbi in delovnim mestom, ki jo podpirajo. Samo nekaj mi ne gre v račun. Zakaj ravno najboljša kmetijska zemljišča, ko je toliko degradiranih? Tu nekaj zelo smrdi. Gospod minister, gospodje birokrati na ministrstvih, boste kdaj odgovarjali v primeru napačnih odločitev?
designprologo
# 24.08.2017 ob 14:50
Zakaj imajo na Madžarskem že gradbeno dovoljenje?

Slovenija je NESPOSOBNA.
Vsak osel, ki ima 5min časa lahko ovira kogarkoli...

A vas TALUM nič ne moti, nevladni hipokriti?!
ni maitre
# 24.08.2017 ob 17:48
@humanist.si
Marinčka vprašaj, kako to, da ma blokirane TRR-je.
Zakaj ga pa ti ne vprašaš, saj si zbrskal njegov mail in tudi telefon. Pokličeš in se predstaviš in povprašaš kar te zanima...ni težko.
ni maitre
# 24.08.2017 ob 17:39
@humanist.si
Če so kvazi eko organizacija naj jih vlada lepo odpika in izdajo dovoljenje. Torej zakaj jih ne?
Janezski
# 24.08.2017 ob 15:51
Fritz.si
Kakor kaže, imamo po novem Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj, tehnologijo in Magno Steyr (MGRTMS).


To že meji bolj na MMSGRT.
Srečni Luka
# 24.08.2017 ob 15:03
Projekt Magne Steyr je zrcalna slika etično-moralne vlade. Od "subvencij" do uničenja najboljših kmetijskih površin.
izo
# 25.08.2017 ob 10:40
a je treba miljonkrat še povedat, zakaj pipistrel gradi v italiji? tukaj se lepo zahvalite američanom, ne naši vladi, ki mu je šla na roko z vsem, tudi z lobiranjem prej omenjenih, da razširijo licence na uvoz na slovenijo ipd.
PodrepnikPolde
# 24.08.2017 ob 16:10
stari maček
"Nedavni požari so bili verjetno podtaknjeni,vsa leta nobenih požarov,ravno sedaj ko se je pojavila Magna pa kar po vrsti.
Kaj je počel Erdogan ne dolgo nazaj pri ENEM IN EDINEM in kaj sta se pogovarjala na 4 oči,bodo tudi okljevarstveniki nekaj dobili,če zrušijo magno."

Nekoč si pod drugo tematiko napisal in opisal od kod si, pa nočem biti žaljiv, želim pa te vprašati, od kod ti take informacije o podtaknjenemu požaru, druga pa je še hujša, namreč v enem izmed teh objektov je gorelo praktično vsak mesec, le omejili so jih pravočasno. Seveda je kapital, predvsem pa vodilni, ki vodijo te obrate, ki so seveda naši in zato je nepomembno, če se ljudje pritožujejo, kakor so se okoliški prebivalci, pa jih niso slišali.
Magna smrdi že sedaj, le kako bo šele potem....
PodrepnikPolde
# 24.08.2017 ob 15:15
vojnaslo91
"V veliko državah, ki se imajo za napredne....za vloge poskrbi kar država sama....."

Bodi konkreten pri takih zapisih, saj veš, da se danes marsikaj lahko preveri in bi rad videl, da država sama vloži vlogo za nekega privatnika. Seveda ti lahko napišeš tako "umetelnost", pa ti oddaj kakšno nepravilno vlogo državi, sem prepričan, da boš dobil ugodno rešeno.
Pri vlogi je bilo neskladno pooblastilo, ampak, to seveda uslužbencev, ki se s tem ukvarjajo ni zanimalo, medtem, ko navaden državljan, kljub vsej pravilno vloženi vlogi, čaka in čaka in čaka. Magna smrdi na daleč.
PodrepnikPolde
# 24.08.2017 ob 15:56
vojnaslo91
Všeč mi je, da si ti konkreten, namreč tako, kakor vsi ostali, ki kar nekaj pišete in potem namesto konkretnega primera napišete stavek: " Ti si pa bil konkreten? "
Nisem dal nikakršnega linka, le naslov članka.

Tvoja konkretnost je podobna v sedanjem primeru popolnoma enaka, se pravi nična, le z eno razliko, jaz o temu ne smem pisati, ker bi lahko škodoval določenim primerom, ti pa bi z lahkoto navedel kakšno državo, kjer so tako dobrodušni, kakor jih ti opisuješ.
Fritz.si
# 24.08.2017 ob 15:43
Kakor kaže, imamo po novem Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj, tehnologijo in Magno Steyr (MGRTMS).
Mommy_Kitty
# 25.08.2017 ob 08:04
Če je tale lakirnica tako zelo okoljsko neoporečna kot si nekateri tu gor predstavljate zakaj pa potem Avstrici ne zgradijo hale kar v neposrednji bližini že obstoječih objektov?. Zagotovo bi z privarčevanim denarjem od prevoza izdelkov do Maribora lahko z lahkoto pokrili razliko tistih 400 plač kolikor je v Avstriji višji dohodek, ob enem pa bi jim še doma ostala delovna mest, saj imajo tudi sami veliko brezposelnih oseb. In vam zagotavljam, da bo mesečni transport dražji za Magno, če bodo gradili v Mariboru ali na Madžarskem, kot pa če bi zgradili doma in dali delavcem 1x višje plače kot pa pri nas ali Madžarih.
izo
# 25.08.2017 ob 10:50
Projekt lahko mirno prekličejo, ker v Sloveniji se bo garant našel nekdo, ki se bo pritožil. Garant.

ravno zato bi lahko s tem računali, še miljontič. če so vse spoštovali, bo pritožba zavrnjena, če ne, pa je verjetno bolj to, kot kakšna okoljska packarija, predvidevam (kot ste že toliko zganjali vik in krik ob kakšnih požarih ipd, verjetno kje lakirnica eden prvih kandidatov za takšno nesrečo).
Kazalo