Nadzorniki NLB-ja so imenovali tudi člane komisij nadzornega sveta (Komisija za revizijo, Komisija za tveganja, Komisija za prejemke, Komisija za imenovanja) in se dogovorili o  delu v prihodnje. Foto: Borut Živulović/BoBo
Nadzorniki NLB-ja so imenovali tudi člane komisij nadzornega sveta (Komisija za revizijo, Komisija za tveganja, Komisija za prejemke, Komisija za imenovanja) in se dogovorili o delu v prihodnje. Foto: Borut Živulović/BoBo
Gedrih prvi nadzornik NLB-ja

Skupščina Nove Ljubljanske banke (NLB) je prejšnji teden odpoklicala dosedanjega prvega nadzornika banke Gorazda Podbevška in člana nadzornega sveta Miho Košaka. Slovenski državni holding (SDH) je na skupščini v imenu države kot 100-odstotnega lastnika največje slovenske banke imenoval pet novih nadzornikov. To so poleg Gedriha postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Primož Karpe in Laszlo Urban.

Novi prvi nadzornik Gedrih je tako kot Ribnikar in Macuh nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB-ju in družbah v tujini iz skupine NLB-ja. Gedrih je tako v banki delal od leta 1991 do 2010. Od leta 2002 do 2010 je deloval pretežno na jugovzhodnih trgih, kjer je kot član uprave saniral Tutunsko banko v Skopju ter bil generalni direktor NLB-ja Priština in NLB-ja Montenegro bank. V zadnjem času je bil tudi predsednik nadzornega sveta Abanke, a je s tega mesta po imenovanju med nadzornike NLB-ja odstopil.

V naslednjem koraku bo prenovljeni nadzorni svet predvidoma imenoval novega predsednika uprave NLB-ja, potem ko je tik pred skupščino odstopil dotedanji prvi mož Janko Medja. Banko začasno vodi Blaž Brodnjak, v SDH-ju pa pri izbiri novega predsednika uprave pričakujejo objavo mednarodnega razpisa. V javnosti medtem že krožijo imena slovenskih kandidatov za to izpostavljeno in pomembno funkcijo v bančnem sistemu.

Gedrih prvi nadzornik NLB-ja