Pustatičnik zanika vse obtožbe in navedbe medijev. Foto: MMC RTV SLO
Pustatičnik zanika vse obtožbe in navedbe medijev. Foto: MMC RTV SLO

Popravek objavljamo v celoti:

Spoštovani,
Dne 07.02.2011 so v prispevku na teletekst strani št. 306 MMC RTV SLO in spletnih straneh
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/pustaticnik-iz-vzajemne-v-ukc/250398 z naslovom Pustatičnik iz Vzajemne v UKC? podane neresnične in zavajajoče navedbe na škodo mojega dobrega imena, in sicer, da so me sumili gospodarskega kriminala, da so zaradi suma oškodovanja Vzajemne konec januarja kriminalisti v okviru predkazenskega postopka opravili več hišnih preiskav, neuradno tudi pri Pustatičniku, da policija Pustatičnika sumi, da je Vzajemno s spornimi pogodbami oškodoval za večje zneske ...
Zaradi neresničnih in zavajajočih trditev v oddaji 24 ur zvečer dne 28.01.2011 sem že dne 29.01.2011 sporočil in danes ponavljam zaradi ponavljajočih neresničnih in zavajajočih navedb, da pri meni, Petru Pustatičniku, ni bila nikoli opravljena nobena policijska preiskava, nikoli nisem imel statusa osumljenca ali obdolženca, pri meni doma nikoli ni bila nikoli opravljena hišna preiskava ali zasežena kakršna koli dokumentacija, nikoli zasežen računalnik ...
Iz tega logično sledi, da nikoli nisem imel statusa osumljene osebe, niti proti meni ni potekal, niti sedaj ne teče, noben predkazenski ali kazenski postopek oziroma kakršen koli drugi postopek pred policijo ali tožilstvom. Resnica je ravno nasprotna. Ker sem na Vzajemni nasprotoval oz. preprečil določene domnevno sporne posle, zahteval redne in izredne revizije, sem bil na zahtevo Boštjana Averja po dobrem letu in pol službovanja na Vzajemni dne 7.5.2009 nekrivdno odpoklican z mesta člana uprave.
O dogajanjih na Vzajemni (preprečevanju izvedbe z moje strani zahtevanih revizij) sem obvestil tudi policijo. Zaradi enočlanske uprave je bilo stanje v Vzajemni po mojem odpoklicu nezakonito (22. Člen Zakona o zavarovalništvu zahteva najmanj dvo člansko upravo) in bi Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) morala ukrepati. Dne 15.5.2009 sem AZN pozval, da naj za zaščito interesov zavarovancev uvede na Vzajemni izredno upravo, jih obvestil o domnevno spornih poslih in jih večkrat brezuspešno prosil za sestanek. Dne 23.6.2009 sem zaradi intervjuja v Delu, v katerem sem povedal, katerim domnevno spornim poslom sem nasprotoval oz. jih preprečil, dobil še nezakonito izredno odpoved delovnega razmerja, češ da sem v intervjuju izdal poslovno skrivnost.
V omenjeni zadevi je pred delovnim sodiščem članica izredne uprave Vzajemne Irena Kos pomladi 2010 odločno nasprotovala moji reintegraciji na Vzajemno. Ko jo je sodnik opozoril, da mi v tem primeru lahko pripada odškodnina je dejala, da je Vzajemna vložila odškodninsko tožbo in da je mogoč pobot zaradi nezakonite odpovedi moje pogodbe o zaposlitvi. Sodišče je ugotovilo, da sem bil z mesta člana uprave odpoklican nekrivdno in da je bila izredna odpoved moje pogodbe o zaposlitvi oziroma prekinitev delovnega razmerja v celoti nezakonita. Še več, sodišče je ugotovilo, da sem delal v korist zavarovancev.
Jaz in moja družina smo bili med drugim izpostavljeni:
• vnaprej pripravljenemu medijskemu linču preko z Vzajemno pogodbeno vezanimi mediji (npr. medij Požareport, ki je objavil o meni in moji družini številne žaljive in neresnične članke ter anonimke, ne da bi verodostojnost informacij kadarkoli pred objavo preveril pri meni) ter
• grožnjam s fizično likvidacijo, če Vzajemne ne pustim pri miru.
Notranja revizija Vzajemne je v začetku leta 2010 ugotovila, da je »nekdo« na poslovnih listinah ponaredil »moj« podpis. Kljub večkratnim prošnjam za pridobitev ponarejene uradne listine, mi izredna uprava Vzajemne le te do danes ni izročila.
Član nadzornega sveta Vzajemne Ivan Sepaher se mi je na sodišču javno opravičil in v celoti preklical kot neresnične svoje izjave, ki naj bi jih zoper mene podal na AZN. Ivan Sepaher je na sodišču sicer zatrjeval, da mojega imena na AZN ni nikoli omenjal, da gre za napako AZN in kot dokaz za svoje trditve sodišču pokazal tudi zapisnik zaslišanja na AZN z dne 24.8.2009, v katerem moje ime res ni navedeno.
Neresnične obtožbe - izjave Ivana Sepaherja na AZN so bile eden od glavnih razlogov za uvedbo izredne uprave na Vzajemni. Zaslišanje Ivana Sepaherja je izvedel kar direktor Agencije za zavarovalni nadzor. Zanimivo pa je, da AZN Odredbe o izredni upravi do danes ni predstavil javnosti.
AZN sem zaradi krivega pričanja Ivana Sepaharja večkrat pozval za obnovitev postopka, vendar AZN tega (še) ni storil. V omenjeni zadevi je na sodišču Ivana Sepaherja zastopala odvetnica Petra Jereb, ki je vodila tudi postopek moje nezakonite izredne odpovedi, sedaj pa v odškodninski tožbi zastopa Aver Boštjana, hkrati pa je bila po poročanju časnika Finance (26.3.2010) tudi na pavšalni pogodbi Vzajemne.
Zahtevam takojšnjo objavo popravka in odstranitev vseh neresničnih trditev in komentarjev na škodo mojega dobrega imena. Ker ste o meni objavljali neresnične in zavajajoče trditve na škodo mojega dobrega imena vas prosim, da v prihodnje pred objavo kakršnekoli informacije o meni zadeve ustrezno preverite.

S spoštovanjem,
Peter Pustatičnik