Cene življenjskih potrebščin so se junija v primerjavi z majem v povprečju znižale. Foto: BoBo
Cene življenjskih potrebščin so se junija v primerjavi z majem v povprečju znižale. Foto: BoBo

Ta mesec so bile nižje predvsem cene sadja, naftnih derivatov, obleke in obutve ter komunikacij. Obutev se je zaradi predsezonskih popustov pocenila za 9,4 odstotka, oblačila pa so se pocenila za 2 odstotka.

Na znižanje cen v skupini hrane in brezalkoholnih pijač so najbolj vplivale nižje cene sadja (za 21 %). Najbolj pa so se podražili sveže in predelane ribe (za 1,8 %), kava, čaj in kakav (za 1,7 %), zelenjava (za 1,3 %) ter olje in maščobe (za 1,2 %), kažejo podatki Statističnega urada Slovenije.

Nižje pa so bile še cene goriv, komunikacij, gospodinjskih aparatov, pohištva in opreme.

Podražile so se počitnice
So se pa v juniju podražile rekreacija in kultura ter cene počitnikovanj. K skupni mesečni rasti cen so 0,3 odstotne točke tako prispevale višje cene počitnic v paketu, 0,1 odstotne točke pa višje cene časopisov, knjig in drugih pisalnih potrebščin.

V evroobmočju 2,4-odstotna inflacija
Po prvih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je medletna inflacija v evrskem območju znašala 2,4 odstotka. S tem je bila inflacija enaka kot v maju in ostaja nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke.

V enem letu so se najbolj zvišale cene tobaka
Rast cen na letni ravni je bila junija 2,3-odstotna, medtem ko je bila maja 2,4-odstotna, v enakem obdobju lani pa 1,3-odstotna.

V enem letu so se cene najbolj povišale v skupini alkoholne pijače in tobak (za 5,1 %). Sledile so skupine stanovanje (za 4,9 %), hrana in brezalkoholne pijače (za 3,7 %), prevoz (za 2,6 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 2,1 %), obleka in obutev ter rekreacija in kultura (oboje za 1,6 %), zdravje in izobraževanje (oboje za 1,3 %) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,6 %).

Cene pa so se v zadnjem letu v povprečju znižale v skupinah komunikacije (za 2,8 %) in stanovanjska oprema (za 0,7 %).