Nekdanji predsednik in ustanovitelj Enrona naj bi si na nezakonit način pridobil 43,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Nekdanji predsednik in ustanovitelj Enrona naj bi si na nezakonit način pridobil 43,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Enronov logotip pred poslovno stavbo
Številni delničarji podjetja so računali na dobro pokojnino, ki naj bi jim jo zagotovile visoke dividende. Foto: RTV SLO

Umrl je, še preden se mu je iztekel zakonski rok za vložitev pritožbe, kar pomeni, da njegova obsodba še ni bila pravnomočna. Zato je teksaški sodnik obsodbo razveljavil. Tožilci, ki so delali na primeru, so dejali, da razveljavitev obsodbe ne spremeni tega, da je bil Lay spoznan za krivega.

Zaradi razveljavitve obsodbe ameriška vlada ni več upravičena do izterjave 43,5 milijona dolarjev, ki si jih je Lay pridobil nezakonito, bodo pa lahko tožilci poplačilo zahtevali v civilnih tožbah.

Sodni postopek se je za Laya končal maja, ko je bil skupaj z nekdanjim generalnim direktorjem Enrona Jeffom Skillingom spoznan za krivega v vseh šestih točkah obtožnice, ki so jo tožilci pripravljali pet let. Skilling je bil obsojen v 19 od 28 točk obtožnice, obsodbo pa mu bodo izrekli v ponedeljek. Lay je umrl le nekaj tednov po obsodbi, razlog pa naj bi bila srčna kap.

Layevo premoženje je bilo v njegovih najboljših časih ocenjeno na 400 milijonov dolarjev, vendar pa je velik del tega izgubil ob propadu Enrona. Njegova vdova Linda še vedno živi na posestvu, vrednem 10 milijonov dolarjev.

Enron je šel v stečaj decembra 2001, potem ko je v javnost pricurljalo, da je vodstvo takratnega energetskega giganta najmanj dve leti uspeh podjetja izkazovalo na podlagi neresničnih podatkov. Poslovne uspehe so napihovali tudi s pomočjo vzporednih partnerskih podjetij. Oškodovanih je bilo več tisoč ljudi, ki so tako ostali tudi brez svojih pokojnin. Skupaj naj bi bili oškodavni za več milijard dolarjev.