Število delovno aktivnih oseb se je povečalo. Foto: MMC RTV SLO
Število delovno aktivnih oseb se je povečalo. Foto: MMC RTV SLO


Državni statistični urad je razkril sveže podatke o stanju na slovenskem trgu dela. Stopnja registrirane brezposelnosti se je tako znižala že drugi mesec zapored. "Po podatkih iz prejšnjih let lahko pričakujemo dvig stopnje brezposelnosti v oktobru. Takrat se število brezposelnih navadno poveča, predvsem zaradi študentov, ki jim takrat poteče status študenta in se prvič prijavijo na zavodu za zaposlovanje," so zapisali statistiki.

Po spolu in po regijah
Stopnja brezposelnosti se je že sedmi mesec zapored znižala med moškimi, in sicer z 11,9 odstotka na 11,7 odstotka. Za ženske pa se je po dveh mesečnih zvišanjih septembra znižala s 13,9 odstotka na 13,6 odstotka. Pregled po statističnih regijah kaže, da se je stopnja registrirane brezposelnosti najbolj znižala v pomurski regiji, in sicer s 17,2 odstotka na 16,7 odstotka.

Največ brezposelnih med mladimi
Stopnja registrirane brezposelnosti se je med starostnimi razredi najbolj znižala med osebami v starostnem razredu od 55 do 59 let, kjer je upadla z 22 odstotkov na 21,4 odstotka. Najvišja pa ostaja med mladimi od 15. do 24. leta, in sicer 27,3-odstotna.

Število delovno aktivnih se je septembra po dveh mesecih zniževanja povečalo. Število delovno aktivnih žensk se je povečalo za okrog 1.300, število delovno aktivnih moških pa za približno 1.000.

Število delovno aktivnih se je najbolj povečalo v izobraževanju, za več kot 1.000, kar je na začetku novega šolskega leta običajno. Opazneje se je povečalo tudi v gradbeništvu in v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, in sicer za približno 500.

Število aktivnega prebivalstva se je zvišalo z 909.844 v avgustu na 910.192 v septembru. Število registriranih brezposelnih se je na mesečni ravni znižalo s 116.600 na 114.669.