Po rekordnih cenah goriv v Sloveniji so zdaj udarec po žepih občutili še sosedje. Foto: BoBo
Po rekordnih cenah goriv v Sloveniji so zdaj udarec po žepih občutili še sosedje. Foto: BoBo

Od polnoči je liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina dražji za dobre štiri cente in stane 1,424 evra, medtem ko je dizelsko gorivo preseglo mejo desetih kun in je pri 1,346 evra.
Od polnoči je tako za poln 60-litrski rezervoar neosvinčenega 95-oktanskega bencina treba odšteti 86 evrov, kar je okoli tri evre več kot pred podražitvijo, za enak rezervoar dizelskega goriva pa je treba odšteti približno dva evra več.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin je v primerjavi s cenami v decembru lani dražji za 13 odstotkov, medtem ko se je dizel v enakem obdobju podražil za osem odstotkov.
Prehod na plinsko gorivo?
Od polnoči je na Hrvaškem najdražji neosvinčeni 100-oktanski bencin, ki stane 1,501 evra za liter, neosvinčeni 98-oktanski bencin pa stane 1,469 evra. Kurilno olje je doseglo dobrih 97 centov za liter.

Hrvaški mediji poročajo, da vse več hrvaških voznikov razmišlja o prehodu na plinsko gorivo, ki je občutno cenejše kot bencinska goriva. Liter plina stane slabih 80 centov. Avtoprevozniki na Hrvaškem že napovedujejo, da ne bodo mogli več poslovati brez izgub, če ne bodo zvišali cen svojih storitev.

Hrvaška vlada je napovedala, da bo morda znižala trošarine, če bo cena bencina dosegla 1,60 evra, kar pa se lahko glede na napovedi gibanja cen nafte zgodi čez 14 dni.