Delničarji so že napovedali zahtevo po pojasnilih, zakaj so iz drugega kroga revizije izpadli nekateri posli. Foto: MMC RTV SLO
Delničarji so že napovedali zahtevo po pojasnilih, zakaj so iz drugega kroga revizije izpadli nekateri posli. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je dejal, da bodo finančniki in pravniki Luke Koper gradivo, potrebno za vložitev odškodninskih tožb, začeli pripravljati takoj. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper: Odškodninske tožbe v pol leta

Revizor mora pregledati tudi štiri posle, ki so bili iz revizije izvzeti. Revizor je namreč v končnem poročilu objavil le 10 od 14 spornih poslov. Delničarji so tako od revizorjev revizijske hiše Pricewaterhousecoopers zahtevali pojasnila, zakaj v zaključnem poročilu manjkajo štirje posli, za katere so pred enim letom prav tako zahtevali pregled.

Revizor bo tako moral opraviti še pregled poslov v zvezi z nakupom zemljišč v Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper izpeljala v povezavi z Marjanom Mikužem in Premikom-net, pa tudi drugih poslov, ki niso bili zajeti v reviziji. To so gradnja upravne stavbe, podaljšanje prvega pomola, sodelovanje pri gradnji ankaranske vpadnice in posli v zvezi s podjetjem B.R.I.L.

Revizorji so pojasnili, da so pregledali vseh 14 poslov, a to, da nekaterih niso uvrstili v drugi krog, ne pomeni, da z njimi ni nič narobe, pač pa, da zaradi pomanjkanja informacij ne morejo preiskovati naprej.

Revizorji: Nekaterih vprašanj tudi v prihodnje ne bomo mogli razrešiti
Dodali so, da na nekaterih področjih ostajajo odprta vprašanja, ki pa jih tudi v prihodnje ne bodo mogli razjasniti, saj nimajo policijskih pooblastil in dostopa do vseh informacij, ki bi jih potrebovali. O štirih izvzetih poslih so ustno že poročali nadzornemu svetu, vključili pa jih bodo tudi v končno poročilo.

Pooblaščenec vlade Jože Taler je predstavil stališče vlade, ki je, da je treba zadevo preiskati in tožiti, če obstajajo vsi elementi odškodninske odgovornosti. Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko pa je znova dejal, da v oblikovanje končnega poročila revizorjev ni posegal. S sklepi skupščine je zadovoljen, dodal pa je tudi, da bodo finančniki in pravniki Luke Koper gradivo, potrebno za vložitev odškodninskih tožb, začeli pripravljati takoj.

Želi si, da bi bilo popravljeno revizijsko poročilo pripravljeno čim prej, kdaj bo to, pa ni mogel napovedati. Prav tako ni želel ocenjevati, koliko bi lahko znašal dokončen obseg škode, ki je bila povzročena Luki Koper.

Popravljeno revizijsko poročilo v nekaj dneh?
Predsednik nadzornega sveta Janez Požar pa je dejal, da bi bilo popravljeno revizijsko poročilo pričakovati že v nekaj dneh, nadzorniki pa bodo pozorni, da bo v poročilu vse, kar so na skupščini zahtevali delničarji.

O tožbah zoper nekdanje vodstvo so delničarji razmišljali zaradi škode, ki naj bi jo družbi z nekaterimi domnevno spornimi posli povzročila nekdanja uprava in nadzorni svet. Izredna revizija je pokazala, da je bila Luka Koper zaradi spornega poslovanja uprave Roberta Časarja oškodovana za 39 milijonov evrov.

Luka Koper: Odškodninske tožbe v pol leta