Rimske terme je konec maja slavnostno odprl premier Borut Pahor. Pred tem so samevale 10 let. Bodo kmalu spet? Foto: BoBo
Rimske terme je konec maja slavnostno odprl premier Borut Pahor. Pred tem so samevale 10 let. Bodo kmalu spet? Foto: BoBo

V Ljubljani je tako več ur zasedal nadzorni svet družbe, ki ga po ponedeljkovem odstopu predsednika Zorana Janka vodi Črt Slokan iz Triglava naložb. Po seji, pred katero so se vsi zavili v molk, obljubljajo izjavo o tem, kako bodo rešili ali pa pokopali plačilno nesposobne Rimske terme, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec.

Dokapitalizacijo NLB-ja sicer podprl, a v njej ni sodeloval
Dokapitalizacija naj bi padla predvsem zaradi NLB-ja, ki jo je najprej sicer podprl, a svežega kapitala ni vložil. Svoje ravnanje so v banki utemeljevali s tem, da Terme še niso počrpale vseh odobrenih sedmih milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za naložbo. "Menimo, da je treba za rešitev situacije v družbi najprej izpolniti pogoje, ki so bili sklenjeni na začetku projekta, kar pomeni zagotovitev ustrezne ravni nepovratnih sredstev. Menimo, da nova dokapitalizacija ni ustrezen način razreševanja trenutne situacije, ampak je treba izpolniti druge pogoje," so v sredo povedali v NLB-ju.

Dozdajšnja direktorica Marjana Novak, ki jo, kot še poroča Radio, nekateri lastniki nameravajo odškodninsko tožiti zaradi njene hitre kapitulacije v Rimskih Toplicah, sicer priznava, da res še niso počrpali milijona in pol teh sredstev. Vendar krivdo za to vali na ministrstvo za gospodarstvo, ki še ni odgovorilo na njihov utemeljen zahtevek za ta denar.

Tudi evropski denar ne bi bil dovolj
Sicer pa Novakova trdi, da tudi ta denar ne bi dolgoročno rešil likvidnosti Term, ki so spomladi začele poslovati iz nič in bi zato nujno potrebovale dva milijona in pol svežega denarja za normalno tekoče poslovanje. Po neuradnih podatkih so Terme, ki zaposlujejo 54 delavcev, do zdaj ustvarile 100 tisoč evrov izgube.