Vinjeta za leto 2012 je svetlo zelene barve in velja do 31. 1. 2013. Foto: Dars
Vinjeta za leto 2012 je svetlo zelene barve in velja do 31. 1. 2013. Foto: Dars
Rožnatim vinjetam se izteka veljavnost

Letna vinjeta velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja naslednjega leta, torej skupno 14 mesecev, kar pomeni, da bo veljavnost vinjeti za 2011 (ta je rožnate barve) potekla v sredo.

Cena letne vinjete za osebna vozila sicer znaša 95 evrov, mesečne 30 evrov, tedenske pa 15 evrov. Lastniki motornih koles morajo za letno vinjeto odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov, za tedensko pa 7,50 evra.

Mesečna vinjeta velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa oz. do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni. Tedenska vinjeta pa velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Kako vinjeto namestiti?
Pri namestitvi vinjete je treba najprej odstraniti zaščitno folijo in vinjeto takoj nanesti na suho, očiščeno vetrobransko steklo. Stran vetrobranskega stekla, kamor nalepimo vinjeto, ni pomembna, pomembno je, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva polja vidljivosti. Dars sicer priporoča, da se vinjeta nalepi na levi strani, ker je tam pri preverjanju opaznejša.

Dars vse uporabnike avtocest in hitrih cest poziva, da vinjete kupujejo na uradnih prodajnih mestih, kjer prejmejo tudi račun o nakupu. Uporabniki naj po namestitvi vinjete tudi shranijo kupon, in sicer kot dokaz o nakupu vinjete (npr. pri izdaji nadomestne vinjete).

Kazen znaša od 300 do 800 evrov
Kazen za vožnjo brez vinjete znaša od 300 do 800 evrov, za nadaljevanje vožnje po avtocesti oz. hitri cesti pa mora kršilec kupiti tudi vinjeto. Cestninski nadzor Darsa sicer deluje po vnaprej opredeljenih mesečnih in tedenskih načrtih ter glede na podatke o prometnih tokovih in številu kršilcev.

V letu 2011 so cestninski nadzorniki skupaj izdali 49.488 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet; največ kršilcev so izsledili na štajerskem avtocestnem kraku. Leto prej so jih izdali več, in sicer 51.641. Sredstva od plačanih glob se stekajo v državni proračun.

Rožnatim vinjetam se izteka veljavnost