Gospodarstvo
Marjan Šarec je avtoprevoznikom obljubil, da bo vlada prisluhnila njihovim težavam. Foto: Facebook Marjan Šarec
       Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo.       
 Marjan Šarec
Avtoprevozniki so opozorili na problematiko nelojalne konkurence iz tujine, nepretočnosti slovenskih avtocest in visoke cestnine. Foto: BoBo

Šarec obljubil posluh vlade za težave avtoprevoznikov

Srečanje avtoprevoznikov v Ajdovščini
29. september 2018 ob 17:42
Ajdovščina - MMC RTV SLO, STA

Avtoprevozniki so na srečanju v Ajdovščini opozorili na številne težave, s katerimi se srečujejo, predvsem v obliki nelojalne konkurence tujih podjetij, nepretočnosti cest in visokih cestnin. Premier Marjan Šarec jim je obljubil posluh vlade.

Srečanja avtoprevoznikov v Ajdovščini sta se udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli in pozdravila več kot 2.000 zbranih avtoprevoznikov in članov njihovih družin.

"Vlada bo prisluhnila avtoprevoznikom, vse težave bomo poskušali reševati z dialogom in v dobri veri, da omogočimo razvoj tudi tej panogi, ki je zelo pomembna za uspešno in učinkovito gospodarstvo," je po koncu uradnega dela povedal Šarec. Poudaril je, da si avtoprevozniki želijo predvsem gradnje tretjega pasu na slovenskih avtocestah in tretjo razvojno os, zaradi nelojalne konkurence pa bo po besedah premierja treba okrepiti inšpekcijski nadzor.

Avtoprevozniki so sicer že imeli prvi pogovor z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, tudi v prihodnje pa se bodo pogovarjali in sproti reševali nakopičene težave. "Ne govorimo o zahtevah, pač pa o izzivih, ki so pred nami. Dogovorili smo se, da se bodo mesečni sestanki ministrstva in avtoprevoznikov nadaljevali tudi v mojem mandatu. Naredili bomo neki časovni okvir, kako bomo te izzive postopoma reševali. Samo z dogovarjanjem, samo z vzajemnim delom se lahko zadeve spreminjajo na bolje," je ob robu srečanja povedala Bratuškova.

"Pustijo naj nam dobro delati"
"Mi si želimo le, da bi nam vlada postavila sprejemljive pogoje in da nam pustijo dobro delati, ker bo s tem za vse več in bolje," je bil jasen ajdovski avtoprevoznik Milan Slokar, ki je tudi predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek pa je izrazil prepričanje, da bi sektor prometa moral postati strateška gospodarska panoga. "Sektor transporta in logistike namreč ustvari 17 odstotkov BDP-ja v Sloveniji. Bolje moramo izkoristiti tudi geostrateško lego Slovenijo in povečati blagovne tokove skozi Slovenijo," je poudaril. Opozoril je tudi na nelojalno konkurenco iz tretjih držav in obenem pozval sindikate, naj javno izpostavijo tiste prevoznike, ki kršijo delovno zakonodajo.

Pomembna panoga
Zbrane je nagovoril tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Dejal je, da je prevozništvo pomembna gospodarska panoga v občini, čeprav je zdaj prevoznikov manj, kot jih je bilo v preteklosti. V ajdovski občini deluje 60 prevozniških podjetij, ki zaposlujejo 250 delavcev in letno ustvarijo za 38 milijonov evrov prometa.

Srečanje se bo nadaljevalo do poznega večera, udeležencem pa se ob tem predstavljajo številni razstavljavci, podjetja, ki delujejo na področju prometa in logistike. Organizatorji, sekcija za promet pri OZS-ju in sekcija za cestni transport pri GZS-ju, si želijo, da bi sedanja prireditev prerasla trenutne okvire in se razvila v večdnevno prireditev in morebitni logistični sejem.

VIDEO
Šarec avtoprevoznikom obljubil posluh vlade
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
bob
# 29.09.2018 ob 21:15
Naj jim prisluhne? Kaj, da bodo lahko tovornjake parkirali kjerkoli, da si bodo lastniki še naprej lahko kupovali drage avte, voznike iz juga pa minimalno plačali. Najprej zakonsko uredit minimalne standarde za parkirišča tovornih vozil in večino prometa preusmerit na železnice in povečat kontrole nad prevozom, ker večina šoferjev vozi preveč in veliko tovornjakov je že na oko neizpravnih.
slivovica
# 29.09.2018 ob 18:55
Če bi naši organi izvajali konkretno kontrolo avtoprevoznikov, bi jih 3/4 vsak dan kaznovali.

Ne izvaja se kontrola obveznega zakonskega počitka (11h počitka dnevno), ne izvaja se kontrola delovnega časa voznika pri delodajalcu, vožnja na 2 kartici, prekoračitev 9h vožnje in obveznih počitkov. Nihče pa ne kontrolira ostalo delo, ki ne spada v počitek kladivce na tahografu.

In kako je lahko pošten delodajalec temu konkurenčen?
Miki Mause
# 29.09.2018 ob 21:45
sintaksa
# 29.09.2018 ob 21:22
Prisiljeni smo zgubljat živce, in za to moramo plačevat 120 eur.

Še eden izmed zaplajhanih slovencev, ki jamra za vinjetko tistih 110eurov na leto....očitno si tok neumen, da si nisi sposoben preračunati, koliko več bi plačeval po starem sistemu pred uveljavitvijo vinjet, še toliko bolj si neumen, da pojma nimaš kako bi bile zabasane avtoceste in neskončno dolge kolone pred cestninsko postajo zaradi plačevanja ob sedanji količini prometa. tisti, ki vsak dan vozite po avtocestah in ljubljanskem obroču vam je teh par 10eurov za letno vinjeto popolnoma zastojn, kaj pa tisti, ki gredo 5x letno na C? tistim je šele dražje, ker za 5kratno vožnjo plačajo več, kot pa za letno vinjeto. ampak po količini prometna na slo ac, pa vidim, da sploh ni neke krize niti ni bencin predrag.
navigator007
# 29.09.2018 ob 18:15
Tovornjakarji utegnejo biti ena od redkih poklicnih skupin, katere probleme predsednik vlade dejansko vsaj delno razume.
Seveda bo rešil probleme vseh, od lakirnic, fabrik robotov, gum, kavnih mlinčkov, start-up-ov, trgovcev, do bank in zavarovalnic - v dialogu in dobri veri. Počakajmo še nekaj časa, da vidimo v praksi, kaj je "dobra vera". Razen če nam bo na koncu ostala le še vera.
Hrk hrk
# 29.09.2018 ob 23:39
Ej Šarec pazi,vsi te šopajo kot mladog majmuna.
sintaksa
# 29.09.2018 ob 21:17
Joj levica pa levica. Samo to znate ponavljat, da pa digeni volite izdajalce, to je pa standard ali kako? Levica do danes še nikogar ni izdala, niti otežila življenj, SDS in NSI pa že ničkolikokrat.
Naša stranka domobranskih potomcev je vnesla spor med ljudi, ki se načeloma čisto lepo prenašajo, a čim Kreten odpre usta, že imamo boj. Da ne govorimo o njihovih izdajalskih agentih v EU parlamentu. Prekleta golazen, če jih ne bi bilo, bi bili danes predvsem spoštljivi med sabo, tako pa smo na okopih. In vemo kdo vedno kratko potegne. Izdajalci.
MikM
# 29.09.2018 ob 18:25
Jutri bo pa rekel, da se je samo hecal in to s figo v žepu. Tako kot s koalicijsko pogodbo...
zapravico
# 30.09.2018 ob 08:41
Zdaj hočejo vse probleme naprtiti šarcu,ker jih sami prej niso znali urediti.To pa zato,ker je on zmagal,in so nekateri izgubili svoje položaje,zdaj pa mu mečejo polena pod noge.Tipično za v
božo1
# 30.09.2018 ob 05:47
Miki Mause
.....iz Levice naj gredo raje kakšno leto trdo delati, potem naj pa neumnosti klamfajo. Pa najbolje, da grejo kar v tovornjak bodo delali po 15ur dnevno in imeli 9ur počitkov, vmes pa čimveč nakladov in razkladov. Pa lepo minimalna plača prikazana vse ostalo pa neobdavčene dnevnice v kuverti....

Sedaj pa dobro premisli kaj pišeš in, če po vrhu še tako misliš. Pišeš, če misliš ne, o vsem tem kar se tudi narobe dogaja in proti čemu je "nastrojena" ravno Levica. Pa še to, da je to posledica dolgega obdobja v katerem te parlamentarne levice sploh ni bilo. Ali je, ali ni tako?
Miki Mause
# 29.09.2018 ob 21:42
haha preizkusil tudi na simulatorju....a vozil je pa avtomobil in ne tovornjaka, ker v sloveniji sploh ni nobenega simulatorja za vožnjo tovornjaka ;)
galoper
# 29.09.2018 ob 19:17
Še podatek o povprečni obremenjenosti tovornjakov izbrskajte, da se prikaže pravi vzrok težav - premalo naročil prevoza.
zala10
# 29.09.2018 ob 18:23
Avtoprevozniki so na srečanju v Ajdovščini opozorili na številne težave, s katerimi se srečujejo, predvsem v obliki nelojalne konkurence tujih podjetij, nepretočnosti cest in visokih cestnin.

Tudi iz tega ne bo nič. Levica je proti. Še več. Zagovarja splošen dvig cestnin za tovornjakarje.

Iz Koalicijske pogodbe:

Priprava predloga za takojšnjo omejitev vožnje za tovorna vozila z višjimi izpusti oziroma maksimalen dvig cestnine in drugih taks za ta vozila. (Levica: dvig cestnin za vsa tovorna vozila in preusmerjanje na železniški promet.)
runcajz
# 30.09.2018 ob 18:18
@KunteKinte

Daj no naštej nekaj teh opevanih dosežkov Čehov in kaj so naredili iz sebe!
Radi se poučimo in naučimo , seveda če je kaj pametnega !
Boš zmogel ?
gospod iskreni
# 30.09.2018 ob 09:59
Rešitev za tovornjakarje je jasna. Določiti višino dnevnice zraven plač za tuje voznike. Tako imajo v Avstriji in se marsikdo jih izogne.
jarožir
# 30.09.2018 ob 07:18
Zadnji čas je, da ga obiščemo tudi predstavniki enodružinskih hiš, ki imajo ogrevanje na kurilno olje Zakaj se ne znižajo trošarine na avstrijski nivo ?
KunteKinte
# 30.09.2018 ob 05:15
Parcialno reševanje problemov ni sprejemljivo in ne bo prineslo dolgoročnih rezultatov. Problem v tej državi je da se zakonodaja ne izvaja vse gre malo bolj po domače in balkansko. Policaji delajo na izi.. podobno to počne inšpekcija. Na tak tempo dela je navajena cela Slovenija.. lakocemo... Začne se pri prečkanju ceste na semaforju.. pri lažnem vpisu cene v pogodbo o najemu.. pri toleriranju tega da tvoj sosed občasno nekaj naredi na fus..itd itd.. rezultati takega dela in mišljenja so Slovenijo pripeljali v trenutni položaj.. poglejmo samo Čehe kaj so naredili iz sebe in svoje države.. pri nas lažni domoljub pa prodaja meglo že 30 let..in ob tem edinega resnicnega demokrata izigra in nategne.. Pučnika.. VSI drugi so lazni demokrati in prefarbani komunisti.. na kratko o levici.. naših lažnih desnih moralistih..ittd
Juhu
# 29.09.2018 ob 21:04
Potrebna je večja kontrola kamionov ki se samo vozijo čez Slovenijo, v tujini bolj kontrolirajo tuje kamione kot pa domače, pri nas pa zajeb..... domače, ki plačujejo davke.
Sonce.sije1
# 29.09.2018 ob 20:18
Sarc blefira. Kdaj ga bodo spregledali. Odlicen igralec in nic drugega. Se svoje koalicijske partnerje farba. Bravo!
zala10
# 29.09.2018 ob 18:18
... si avtoprevozniki želijo predvsem izgradnje tretjega pasu na slovenskih avtocestah ...

Nič ne bo iz tega. Levica je proti.

Iz Koalicjse pogodbe:

Razširitev ljubljanskega obroča in vpadnih cest na najbolj obremenjenih odsekih. (Levica nasprotuje)!!!
mmeeddoo
# 02.10.2018 ob 19:37
G. Pišek, jaz pa predlagam javni spisek koliko državljanov Slovenije ima kdo zapislenih, koliko je minimalna plača voznikov in koliko od jih prejema socialo za familijo iz naših davkov.
stari maček
# 30.09.2018 ob 20:56
Vsi samo zahtevajo,delavci in upokojenci ter ostala raja pa tiho ko miška,sindikati privatnega sektorja zbudite se že enkrat.
stari maček
# 30.09.2018 ob 20:51
Ta bo pogubil državo.
stari maček
# 30.09.2018 ob 20:47
Bogate in stare države EU se iz krize niso rešile brez trojke,mi smo se EU govori,da je to zgodba o uspehu,seveda še ni vse porihtano,ker se državo popolnoma uničeno ne da rešit v enem mandatu.V krizo smo 2008 prišli goli in bosi,z b.luknjo,tajkuni,kup stečajev,prazno blagajno.
stari maček
# 30.09.2018 ob 20:39
Veš kaj je pustil Cerar: visko g. rast.,najnižjo brezloselnost po letu 2008,tuja vlaganja,presežek v proračunu,politično stabilnost,uspešno odplačevanje kreditov,obnavlja se infrastruktura,povečana potrošnja,vse se pa ne da urediti v enem mandatu,ker je bila država 2013 pred bankrotom,delno jo je že rešila Akenka,rešili smo se brez trojke,sindikati JU pa so štrajkali brez potrebe,začutili so denar,pa gremo na okope,Šarec boljši,te bom vprašal čez leto ali dve,če bo obljubljal ne veliko,bo kasa kmalu prazna.
ap72
# 30.09.2018 ob 18:55
runcajz

cene so objavljene v uradnem listu, vse najdeš na internetu, cena je odvisna od ekološkega razreda in od količinskega rabata
prav tako je objavljeno poslovno poročilo dars o cestninah

prihodki cestninjenja tovornih vozil so občutno večji kot prihodki od vinjet
runcajz
# 30.09.2018 ob 18:32
@stari maček

Cerarjevo dediščino ? Ne bodi smešen ! Kaj pa je zapustil Cerar in večina njegovih nekompetentnih in nesposobnih ministrov?

Nerešene zahteve stavkajočih ( šolstvo, policija, gasilci; zasrano zdravstveno področje s podaljšanimi vrstami čakajočih bolnikov, zavajanje z 2. tirom in vključevanjem Madžarov, okoljevarstveni kaos s pogorišči na Vrhniki in pri Novem mestu, itd ).
Res , neprecenljiv prispevek transparentnega pravnika , ki bo sedaj spet lahko flancal rožice !
Šarec bo vsaj zatorej , če ne boljši !
runcajz
# 30.09.2018 ob 18:24
@ap72

Joker in jaz ne veva, pa povej ti, ki to veš !

Ko boš že pisal pa še napiši koliko izpusta CO2 v zrak v Sloveniji prispeva en tovornjak in zakaj se povsod borijo preusmeriti tovornjake na oprtne vlake in tovor na železnico ? Verjetno zato, ker ne vedo nič ali premalo o vplačanih prispevkih tovornjaka v proračun !

Hvala za pojasnilo !
runcajz
# 30.09.2018 ob 18:15
@zala 10

Manipuliraš ali po domače spreobračaš in podtikaš . Napišeš le del vsebine ne pa celotne in njen najpomembnejši del ( preberi citat) !

V koalicijski pogodbi 5 strank je zapisano ( Levice ni med podpisniki ) :
Pripravili bomo predlog za takojšnjo omejitev vožnje za tovorna vozila z višjimi izpusti oziroma maksimalen dvig cestnine in drugih taks za ta vozila.
● Pripravili bomo predlog za omejitev uvoza dizelskih vozil z višjimi izpusti (s prenovo sistema dajatev na vozila), razen za starodobnike. (stran 19)
"● Nadaljevali bomo s postopno preusmeritvijo tovora na železniške tire" ( stran 19).

Koalicijske pogodbe ni podpisala Levica, to seveda veš, kaj pa oni zagovarjajo pa ni toliko pomembno, ker tudi NSi in SDS in SNS zagovarjajo svoja stališča in svoj prav!
Če se že oglašaš bodi vsaj korektna in se ne poslužuj podtikanj.
stari maček
# 30.09.2018 ob 16:45
Avtoprevozniki izkoriščajo voznike 100 na uro,če jih ustavi policija in ugotovi,da vozijo brez potrebnega počitka v kar jih prisilijo,kazen pa plača šofer.
ap72
# 30.09.2018 ob 12:49
ja, joker, ti si pa res joker

a si preveril koliko prispeva en kamion, ki prečka slovenijo v proračun??

in gre v glavnem za tuja podjetja...

in tudi v italiji, nemčiji in drugje je ogromno tovornjakov na avtocestah

lahko pa se zapelješ na hrvaško in jih ne boš videl, lepo se boš peljal na morje v kamp, neovirano.
Joker
# 30.09.2018 ob 12:02
Mene tovornjakarji nič ne motijo, kotijo me pa nepregledne množice kamionov. Avtocest praktično nimamo več, en pas je samo še za kamione. Kot prvo je treba kamionom prepovedati prehitevanje, nato uvesti kvote za vstop v državo (če lahko luka napiše da nima prostora, lahko tudi Slovenija omeji recimo 2 kamiona na km avtoceste), nato pa čimprej začeti s projektom kamione na vlake.
Pa tudi cestnime so prenizke, ker kamioni povzročajo bistveno večjo škodo kot osebni avtomobili. In dizel prepovedat, ker bojda dela več onesnaženja.
Joker
# 30.09.2018 ob 17:26
lahko pa se zapelješ na hrvaško in jih ne boš videl, lepo se boš peljal na morje v kamp, neovirano.

Saj zato pa grem tja vsako leto.

Tud če ne bodo smeli prehitevat, bodo enako plačal v proračun, lahko še več, če jim bodo zaračunal kazni.
božo1
# 29.09.2018 ob 20:43
zala10
Tudi iz tega ne bo nič. Levica je proti. Še več. Zagovarja splošen dvig cestnin za tovornjakarje.

Pa dobro, ali res ne razumete kaj je to manjšinska vlada? Saj to ja ni navaden glasovalni stroj, ki velja za "večinsko". Če je nek predlog, ki uživa več podpore v DZ, pa ga bodo podprli tisti, ki so za to in Levica je lahko v določenem primeru zvesta svojim načelom.

Nekaj je bolj bistvenega in to je, da Levica po pogodbi nebo rušila vlade.
stari maček
# 30.09.2018 ob 16:46
Njega bodo navijali okoli prsta kot elastiko,država pa zopet na kant kot 2008.
stari maček
# 30.09.2018 ob 16:17
Ta bo vsem posebno bogatim vse obljubil,čez eno leto bo pa prazna drž.blagajna,raja pa zopet na kolenih.
Miki Mause
# 29.09.2018 ob 21:52
@zala10

Mlečno zobi smrkuci iz Levice naj gredo raje kakšno leto trdo delati, potem naj pa neumnosti klamfajo. Pa najbolje, da grejo kar v tovornjak bodo delali po 15ur dnevno in imeli 9ur počitkov, vmes pa čimveč nakladov in razkladov. Pa lepo minimalna plača prikazana vse ostalo pa neobdavčene dnevnice v kuverti, kot to dobi večina poklicnih voznikov v sloveniji. No pa še pomožnosti bi lahko malo vozili na drugo kartico ali pa kar magnet. Hmmm pa dejmo rečt ene 3vikende na mesec delati? A bo za otročička Kordiša in ostale preveč hudo treba delat?
furs
# 29.09.2018 ob 21:40
Saj ti slovenski poklicni vozniki niti osnov ne znajo - voziti.
sintaksa
# 29.09.2018 ob 21:22
Tovornjakarji so povsem izvzeti iz kontrole prometa. Najprej kontrola, potem analiza in potem šele ukrepi. Naša avtocesta sploh ni avtocesta, je enopasovna hitra cesta, pa še tam se znajdejo prehitevajoči se tovornjakarji. Prisiljeni smo zgubljat živce, in za to moramo plačevat 120 eur. Kritika je nujna, ker pohvaliti nimamo kaj.
stari maček
# 30.09.2018 ob 16:24
V enem letu bo zapravil dobro Cerarjevo dediščino,kot je Janez Drnovškovo.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo