Slovenija

Poudarki

  • Poslanci so potrdili mandate petim novim poslancem, ki bodo nadomestili tiste poslance, ki so postali ministri
Državni zbor
Poslanci so razpravljali osem ur. Foto: BoBo
Maša Kociper
Med peterico novih poslancev je tudi nekdanja poslanka PS-ja Maša Kociper. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Gregor Židan in Nina Maurovič
Nova poslanca Gregor Židan in Nina Maurovič. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poslanci so se razšli brez sklepov glede koalicijskih predlogov za gospodarstvo

Izredna seja državnega zbora
26. september 2018 ob 09:56,
zadnji poseg: 26. september 2018 ob 19:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so na izredni seji državnega zbora razpravljali o predlogih ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi vlade. Za razpravo o ukrepih, ki so po mnenju opozicije škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike, so si poslanci vzeli osem ur časa. Seja se je končala brez glasovanja o sklepih, saj je te zavrnil že matični odbor.

O ukrepih iz koalicijske pogodbe na gospodarskem področju je na zahtevo poslancev SDS-a, NSi-ja in SNS-a že v torek razpravljal odbor DZ-ja za gospodarstvo. Predlagatelji so opozarjali, da koalicijska pogodba prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvo, zato je med podjetniki vzbudila začudenje in ogorčenje.

Največ ogorčenja je med podjetniki povzročila zaveza iz koalicijske pogodbe, da se bodo osebni prihodki iz kapitala in rent vključili v osnovo za odmero dohodnine. To bi pomenilo, da bodo morali od ustvarjenih dobičkov plačati skoraj 60 odstotkov davka, je v imenu predlagateljev izredne seje opozorila poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko.

Počivalšek: Pogodba je le usmeritev
Če bodo ta in drugi predlagani ukrepi izvedeni, lahko po njenih besedah resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov Slovenije. Če želimo razvoj Slovenije in da mladi ne bi odhajali v tujino, potem potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo, za to pa je potrebno dobro konkurenčno, poslovno in davčno okolje, je pozvala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da bo "vlada iskala take rešitve, ki bodo pomenile prispevek k slovenskemu gospodarstvu kot tudi vsem državljanom in državljankam". Koalicijska pogodba po njegovih besedah predstavlja le usmeritev za delovanje vlade, preden bodo sprejemali kakršne koli ukrepe, pa bodo v njihovo pripravo vključili vse deležnike, tako gospodarstvo kot socialne partnerje, je zagotovil.

Tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman je ugotovila, da izvajanja koalicijske pogodbe ni mogoče zagotoviti z diktatom, pač pa z dialogom. "In ta dialog se je že začel," je zatrdila.

Glede ukrepov na davčnem področju je dejala, da mora biti prioriteta razbremenitev stroškov dela, ker pa sta za nadaljnji gospodarski razvoj izredno pomembna nadaljevanje javnofinančne stabilizacije in stabilnost javnofinančnega okolja, je potrebno nadaljnje prestrukturiranje davčnih bremen, in ne splošno zniževanje davkov, je dejala.

O izvajanju podpisane koalicijske pogodbe je povedala, da je časovnica, ki je po njenih besedah zelo ambiciozna, pripravljena. "Zakonski predlogi bodo za obravnavo v DZ-ju pripravljeni v prihodnjem letu, rešitve pa uveljavljene z januarjem 2020," je povedala in dodala, da si ne dela utvar, da je mogoče o vseh predlogih doseči stoodstotno soglasje.

Pomen dialoga je poudaril tudi poslanec SD-ja Soniboj Knežak, saj je prepričan, da je razprava edina prava pot o tej temi. "Za stabilno gospodarsko okolje bomo storili največ, če bomo prisluhnili drug drugemu in umirili razpravo," je dejal. Poslanec SMC-ja Gregor Perič pa je podobno poudaril, da si bodo v SMC-ju prizadevali za široko usklajevanje vseh ukrepov iz usmeritev v koalicijski pogodbi. Poudaril je tudi pomen stabilnega poslovnega okolja v Sloveniji.

Levica: Kapital je pri nas premalo obdavčen
Do zahteve opozicije sta bila kritična poslanec SAB-a Andrej Rajh in poslanec DeSUS-a Robert Polnar, ki sta dejala, da te zahteve niso pravilno zastavljene, medtem ko je poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič predlagateljem izredne seje očital napačno interpretacijo kolektivne pogodbe, ki sicer tudi govori o krepitvi konkurenčnosti in spodbujanju ekonomske demokracije.

Poslanec Levice Luka Mesec je predloge iz koalicijske pogodbe zagovarjal z besedami, da je "zgornji odstotek prebivalstva obdavčen skoraj polovico manj, kot so obdavčeni drugi oziroma tisti, ki živijo od svojega dela". Sam verjame, da se bo v prihodnjih mesecih in letih našel razum za njihovo uresničitev v praksi in da naš davčni sistem, ki je bil po njegovih besedah v zadnjih letih prikrojen v korist peščici, popravijo tako, da bo začel zagotavljati blaginjo za vse in omogočil razvojni preboj države.

Premier Marjan Šarec je na Dnevih inovacij znova zavrnil očitke na račun predlogov ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi. Kot je poudaril, se je treba sprememb davčne politike lotiti s celovitim prestrukturiranjem. "Samo dvig ali znižanje enega od davkov ne prinese ničesar," je dejal. Poudaril je, da sprememb obdavčitve ne more biti brez predhodnih pogovorov z vsemi deležniki. Na vprašanje, kakšno družbeno vlogo bodo imeli gospodarstveniki pod njegovo vlado, je odgovoril, da "prav tako kot do zdaj". "Če je vlada pametna, podpira gospodarstvo. Tisto, kar se natolcuje vsak dan, ima zagotovo tudi politično ozadje. Je pa seveda delo opozicije, da kritizira in sklicuje nujne seje; tako to tudi jemljem," je dejal.

.
"Če bi najbogatejši plačali malo več davka, bi bili še vedno bogati, mogoče bodo imeli malo manjše jahte in vile ali kakšen luksuzen avto manj," pa je dodala poslanka Levice Nataša Sukič. Bi pa bilo tako na voljo več denarja za zdravstveno varstvo in šole, za obuditev mrtve stanovanjske politike ali pa za nove subvencije gospodarstvu, je izpostavila.

Opozicija: Podjetnike preganjamo iz države
Marko Pogačnik
je v imenu poslanske skupine SDS-a opozoril, da so gospodarstveniki, podjetniki in investitorji postali zaradi vsebine koalicijske pogodbe negotovi glede prihodnjega poslovnega okolja. "Investicije so se začele ustavljati, podjetniki so začeli razmišljati drugače," je dejal. Koaliciji in Levici očita, da z nerazumnimi davki in birokratskimi ovirami poskušajo podjetnike zatreti ali celo pregnati.

Do zavez o obdavčitvi kapitalskih dobičkov je bil kritičen tudi poslanec NSi-ja Matej Tonin. Dejal je, da je dobiček v vsaki normalni državi gonilo razvoja. Ta je morda v Sloveniji res enako ali manj obdavčen kot v Avstriji ali Nemčiji, a manj kot v državah, s katerimi tekmujemo, kot so Poljska, Češka ali Hrvaška, je dejal. Prepričan je, da je poslovno okolje pri nas nepredvidljivo, posledično pa vse več mladih odhaja iz države.

Da se mladi izseljujejo iz Slovenije, ne preseneča poslanca SNS-a Zmaga Jelinčiča Plemenitega. V skladu s koalicijsko pogodbo bo namreč Levica po njegovih besedah poskrbela, da bo vse propadlo. "Ostali bodo le še služkinje, vrtnarji in morda kakšen mehanik, a še ta bo delal na črno," je bil črnogled.

Pet novih poslancev
Državni zbor je potrdil mandate petim novim poslancem, ki bodo v poslanske klopi sedli namesto poslancev, ki so zasedli ministrske položaje. V poslanski skupini LMŠ-ja bo nova poslanka Nina Maurovič, v poslanski skupini SMC-ja sta v poslansko klop prišla Jani Möderndorfer in Gregor Židan, v poslansko skupino SAB-a pa Maša Kociper in Andrej Šušmelj.

VIDEO
Kakšni bodo ukrepi glede obdavčitve?
L. L., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Grešnica
# 26.09.2018 ob 10:52
Rezultat takšne koalicijske pogodbe je tudi način poročanja v stilu MSM (RTV, MMC, …), kjer so JS-kadri vedno "podplačani" (ne glede na kakovost storitve ali obstoj fluktuacije), vsi, ki imajo s.p. ali d.o.o., se pa "vozijo z jahtami, BMW-ji...." in "izkoriščajo sužnje" (magar družinske...).

...torej rezultat "slovenke jugo-mentalitete" (z neverjetnim presežkom v Levici), kjer je treba vse nadpovprečne tlačiti dol in vse podpovprečne (po vezah) riniti vsaj do položaja direktorčka v državni firmi ali za sekretarja v kakšnem ministrstvu. In takšni potem glasno hlastajo za tujim denarjem (beri: višjimi davki).

Slovenijo vodijo državni sindikati, ki jim je popolnoma vseeno za naslednjo generacijo, rastoči državni dolg, gospodarski razvoj in standard povprečnega državljana. Oni ZASE imajo!

Torej, novinarji RTV, kdaj se bomo pogovarjali o optimizaciji javne porabe, saj se vse javne pisarne (od FURS-a naprej) na široko posodabljajo z novimi informacijskimi sistemi in uporabniškimi aplikacijami?

"Kriznega" DDV (+2%) ni po koncu krize nihče odpravil, tudi DDV-ja na hrano leve vlade niso hotele znižati....

In po vsem tem naj bomo solidarni še za tiste, ki po več let zdravi lenarijo doma, za pol BV in pol Afrike??
fiston
# 26.09.2018 ob 12:15
@grešnica "Kriznega" DDV (+2%) ni po koncu krize nihče odpravil, tudi DDV-ja na hrano leve vlade niso hotele znižati....

Jaz sem vedno govoril, da bi morali, ko so odpravljali ZUJF, najprej vrniti nazaj DDV na hrano. Sicer tega za moje pojme niti ne bi smeli dvigniti, ker ni logike da ko je kriza, da zvišaš davek na hrano. Če bi bilo logično bi tega morali celo znižati, pa onega višjega recimo dvigniti za 3%.
fiston
# 26.09.2018 ob 12:42
@Franc Rozman Stane Krka je v državni lasti....

domače fizične osebe 39,1%
domače pravne osebe in skladi 7,8%
Slovenska državni holding in RS 16,2%
Kapitalska družba in PPS 11,0%
lastne delnice 2,4%
mednarodni vlagatelji 23,5%

Eto ti v državni lasti.

https://www.krka.biz/sl/za-vlagatelje/sestava-delnicarjev/

Eto lahko si tukaj pogledaš, da ne boš več bluzil.
pobrisan
# 26.09.2018 ob 11:56
ČRNIGAD

Ali ni bolje v času debelih krav imeti nekoliko višji DDV in ga odvajati za čas ko bo kriza .
V času ko je kriza pa davek znižati in tako pomagati ljudem.
Vsaj tako govorijo pri NSI in SDS da je treba po zdravi kmečki logiki v času " debelih krav " privarčevati - narediti zalogo za slabe čase - čas krize.
-----------

Problem je, ker se ne varčuje, ampak gre vse v plače JS.
zala10
# 26.09.2018 ob 12:25
Jankovičevi Electi so odpisali 16 milijonov dolga, Akrapovič pa je plačal 16 milijonov evrov davka na dobiček.

P.S.: Tako smo bilanco uspešno izravnali. :)))
Flagellum Dei
# 26.09.2018 ob 11:36
"Vsak podjetnik se izogiba davkom, če se le da.Ne podpiram Meseca,samo pri nas noben ne plačuje 19% davek na dobiček."

In najbolj smešno v vsem tem je da so ravno državna podjetja tista, ki plačujejo najmanjši % davka v proračun - tako ko so to v tarči povedali poslancu Vatovcu.
ni maitre
# 26.09.2018 ob 10:08
Kaj bi mi brez vas...
fiston
# 26.09.2018 ob 12:30
@firtoh Mi poveš za enega delavca,ki dobiva dividende?

V Krki vsi zaposleni, ki so vložili certifikate in jih niso prodali.
HULK008
# 26.09.2018 ob 11:27
Govori se samo o podjetnikih. Dejstvo je da upostevanje kapitaliskih dohodkov v dohodnino bo prizadelo vse tiste fizicne osebe ki dobivajo dividende obresti in prodajajo stanovanja. Torejtudi delavski razred.
ap72
# 26.09.2018 ob 11:11
kotzi
no vceraj je blo zanimivo...Mesec in Sukićeva sta na seji DZ potunkala svojega kolega Kordiša in njegove twite proti podjetnikom označila za provokacijo. Hkrati sta zavrnila navedbe da se Levica zavzema za socializem. Torej bodo kmalu izvajali "neoliberalne reforme" kot Cipras v Grčiji

no upam da še večkrat zavrtijo mesečev intervju... nomen est omen

novinarka vpraša: ste resno mislili ko ste akrapoviča obtožili davčne utaje? je res utajil davek?

mesec: ma ne no... prej bi rekel da se izogiba davkom

da te kap!!

takle mamo
firtoh
# 26.09.2018 ob 11:40
Hulk
Mi poveš za enega delavca,ki dobiva dividende?
garmond
# 26.09.2018 ob 15:15
Človeku gre enostavno na kozlanje ko posluša Grimsa, kako izpostavlja zloglasno neoliberalko Margareth Thatcher (eno največjih sovražnic delavstva), kot političarko, ki bi jo treba jemati za vzor.
Joker
# 26.09.2018 ob 17:15
runcajz,

Akrapovič (mlajši) je v tarči res povedal, da so plačali državi nekaj takšnega. Ampak to so bile vse dajatve, od katerih jih je bila vsaj polovica iz plač zaposlenih (dohodnina, prispevki). Davka na dobiček v tem ni bilo prav dosti.
BAD
# 26.09.2018 ob 17:09
Prebiram komentarje v stilu; "pri nas noben ne plača 19% davka na dobiček" Mogoče sem naivnež ampak jaz poznam večino firm in s.pejev ki plačujejo polni davek. Da lahko koristiš kakšno olajšavo je toliko težav da večina tega ne more niti koristiti.
Ne nakladajte in ne verjemite raznim politikom in novinarjem ki trosijo milo rečeno neresnico. Je pa res, da če ima tvoja firma 900 € dobička kakor ima firma našega poznanega politika ali ti odpisujejo milijonske pufe, kakor našemu poznanemu državljanu, ti je vseeno ali je davek na dobiček 19 % ali pa 91 %
Pohojen
# 26.09.2018 ob 21:41
Če bi vsi podjetniki plačevali delavce kot jih v Avstriji,
se noben ne bi preselil tja. Pa raje plačujejo 300 €.
Karitas zbira za Afriko in se otroci Afrike zahvaljujejo
Karitasu Slovenije, darovalcem pa nič.
Dokler nas bo le 2 milijona, ne gre brez plačila
velikih davkov. Mali morajo plačevati, veliki pa ne
bi, naj država zniža prispevke za povečanje neto
plač njihovih delavcev. Primanjkljaj pa bi izravnali
z zmanjševanjem JU. V Nemčiji plačujejo delodajalci
20 % za pokojnine delavcev. Tukaj si pa izplačujejo
min. plačo še delodajalci. Ko pa pridejo v pokoj,
pa jokajo. Še bolj jokajo, če si niso nič prihranili.
Slabi podjetniki ne bi smeli niti začenjati poslov.
runcajz
# 26.09.2018 ob 17:25
@ap72

Če se strinjaš z Grimsom potem seveda nima smisla s teboj sploh razpravljati. Če so za Grimsa nekateri "smrkavci in neumneži" potem se seveda ni čuditi, da s takšno stranko in njenim voditeljem nihče noče v španovijo !
Koliko pa so ti " pametni in rodoljubni " osebki iz SDS sposobni pa je bilo jasno vsem takrat, ko je Janša zapustil stolček predsednika ! Številke si oglej na netu. Tudi njegov drugi mandat ni bil nič boljši, prej katastrofa!

Daj pojasni kaj je za tebe "svobodno" podjetništvo, ko že tako vehementno pišeš o tem ! Kdo te pa ovira, da se greš podjetnika ? A, ja, ti bi se šel podjetnika ne da bi plačeval davke, pa z mizernimi plačami zaposlenih, morda tudi brez plačevanja prispevkov za socialno varnost delavcev, pa grozil bi, da boš šel v tujino, če ne boš tu dobil kar zahtevaš. Malo morgen !

SDS,NSi in SNS pa si s to razpravo poskušajo pridobiti nekaj pohval podjetnikov ,ki se privilegijem ne želijo odreči, pa čeprav le delno !
hexen
# 26.09.2018 ob 17:57
runcajz, jasno da je plačal bolj malo. Nek mišji drekec promila v proračun. Vede pa se kot da je 3/4 slovenskega gospodarstva njegovega. Je svetlobna leta od najvčejih plačnikov davkov v Sloveniji, je pa najbolj glasen, takšen kot so njegovi produkti, produkti za zarukance, pripomočki za zvočno teroriziranje okolice.
Joker
# 26.09.2018 ob 17:32
Hvala Hexen za tabelo. Zaposleni so prispevali celo precej več kot polovico.
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 16:37
Vrli uspešni podjetniki naj svojo uspešnost - del dobička delijo z tistimi ki jim ga pomagaj ustvariti.
nochance4u
# 26.09.2018 ob 15:45
Poker asov SDS (JJ, Černač, Grims in Mahnič) sodi na smetišče zgodovine, skupaj z njihovo staro novo kraljico Suzano Lep Šimenko
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 18:51
ap 72
Akrapovič je ljudi zaposli ker je imel in ima od tega korist, tako kot imajo korist pri njem zaposleni.
Da jih je lahko zaposlil so se morali nekje izobrazit prepričan sem da se je velika večina od njih izšolala v javnih šolah. Nekdo je moral zgraditi infrastrukturo ceste, železnico letališče, ne vem kaj dotični gospod za transport uporablja to je zgradila država, tudi dostop do električne energije interneta itd. je verjetno priskrbela država, delavci, ki zbolijo ali se poškodujejo pri delu gredo verjetno, vsaj velika večina v javne zdravstvene ustanove. Torej vsa čast gospodu da je zaposlil in še zaposluje ljudi vendar ne piši da je on sam to omogočil.
Mislim pa da ga je pred leti res država - občina nekaj zafrknila z širitvijo in parkirnim prostorom, ki ga je moral kasneje vrniti v prvotno stanje.
Strinjam se z tistim delom ko podjetniki govorijo o enakih pogojih in možnosti pridobivanja soglasij in dovoljenj za nemoteno delovanje svojih podjetij, kot jih je npr. dobila Magna. Tu sem pa absolutno na njihovi strani.
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 18:02
Joker
Verjetno gre za varianto ( b) veliki vodja se ne moti in tudi če se tega ne bo priznal.
Saj imaš sedaj in tudi v preteklosti je bilo kar nekaj poslancev iz SDS ki so veselo služili in vlekli dobre denarce ko so službovali v JS. Ko so prešli v poslanske klopi pa udri veselo po JS . Primer upokojeni poslanec Vinko Gorenak, ki je kot vzgojitelj v Tacnu novačil kadete v ZKS kasneje lepo napredoval in se vzpenjal v hierarhiji v takratni milici. Ko je postal poslanec je začel udrihati po partiji, milici, SDV , javnem sektorju itd.
hexen
# 26.09.2018 ob 17:49
ČRNIGAD, ja ravno to je tisti vsiljivec.

Akrapovič je med lastne plačane davke prištel davke na bruto plače svojih zaposlenih. To je neverjeten FAIL. Poleg tega so ti davki večji od vseh njegovih ostalih davščin skupaj. Sramota.

Čudno da med davke, ki jih je plačal ni štel tudi:
- davke od zasebne potrošnje svojih zaposlenih, njihovih družin in sorodstva do prvega kolena
- davke od dobičkov tistih domačih in tujih podjetij, ki sodelujejo z Akrapovičem
- DDV-je, ki se plačajo na tujem za maloprodaje prodanih auspuhov na tujih trgih
- davke na vso nafto, ki se po svetu preteka skozi motorje in z lepim toplim zvokom popravlja zvočno krajino, ki jo onesnažuje tisto grdo žvrgolenje ptičev

Zdi se mi, da bi Akrapovič rad bil država. Rad bi da se cel svet šteje kot njegovi davki in da izpade da plača več davka kot ga pobere cela Slovenija v enem letu. Kumbaja 100+10 ekonomija.
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 17:26
Kakor mi je znano Levica ni bila še v nobeni vladi , ker je šele drugi mandat v parlamentu, tako da je nekoliko bebavo kriviti za vse težave vrlih podjetnikov, gospodarstvenikov in obrtnikov levico. Je pa v sedanji sestavi parlamenta kar nekaj strank , ki so v njem od začetka in so sodelovale pri sprejemanju zakonov, čez katere sedaj udrihajo. Desno usmerjene naj se kar spomnijo ZUJF-a, in posledic sprejema le tega, tako da so lahko sedaj kar modro molčijo.Lahko se spomnimo izbrisanih in sodb ustavnega in evropskega sodišča. Ali se s tem Slovenija kot država ni osramotila in izgubila ugleda. Ne za njih je njihov predsednik več vreden kot cca. 20.000 državljanov, čeprav skozi tulijo da smo vsi državljani enakovredni in enaki pred zakonom. Vrla predsednica komisije Eva ni niti enkrat sklicala seje in obravnavala krivic ki so se zgodile tem ljudem jo je pa za velikega vodjo.
V Slovenije imamo uspešne podjetnike ki imajo dobičke zaradi znanja in inovativnosti, in tudi relativno dobro plačujejo svoje zaposlene.Žal pa imamo veliko uspešnih ,ki so uspešni zato, ker minimalno plačujejo svoje delavce, pozabijo jim plačati prispevke, zamujajo z plačilom plače itd ti so sedaj najbolj glasni
stari maček
# 26.09.2018 ob 17:23
Kdaj je pa SDS si prizadevala za državo,nikoli.
runcajz
# 26.09.2018 ob 17:05
@fiston

Če tako "uspešno" vodiš svojo firmo, kot razlagaš obdavčevanje se res ne čudim, da nimaš dobičkov. Ja , tudi podjetnikom ni lahko, če imajo premalo znanja o pogojih poslovanja in obveznostih !

"Davek od dobička podjetij (ang. corporate income/profit tax) obdavčuje dobiček podjetij, torej njihov pozitivni poslovni izid. Poslovni izid podjetja je razlika med vsemi odhodki in vsemi prihodki v obračunskem obdobju.
Dobiček podjetja je pri tem pozitivna razlika med njegovimi prihodki in odhodki."

Precej, za tebe koristnih informacij najdeš na netu poglej si in šele potem nakladaj o svojih bolečinah.
runcajz
# 26.09.2018 ob 16:49
"Da se mladi izseljujejo iz Slovenije, ne čudi poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. V skladu s koalicijsko pogodbo bo namreč Levica po njegovih besedah poskrbela, da bo vse propadlo. "Ostali bodo le še služkinje, vrtnarji in morda kakšen mehanik, a še ta bo delal na črno," je bil črnogled."

Pozabil je dodati, da tudi poslanci in poslanke, pa še ti delajo samo škodo in trosijo neumnosti, katerim niti sami ne verjamejo in se z njimi ne strinjajo. ( S svojimi izrečenimi neumnostmi , seveda! Saj toliko pa spet niso neumni, da ne bi vedeli, da se jim vsi ,ki jih poslušajo, prizanesljivo smejijo!)
LjubljancanvMb
# 26.09.2018 ob 16:39
Dragi moji... Vsi, ki ste padli na foro poročanja slovenskih medijev in pljuvanja glede idej po večjem obdavčenju kapitala se malo zamislite in se primite za denarnico.
A ste res toliko naivni, da mislite, da dela lastnik vašega podjetja za vaso denarnico? Samo posredno, če bi delal bi razdelil ves preostanek dobička zaposlenim, sebi pa izplačeval plačo in odvajal poštene prispevke kot jih morate vi od vaše plače.

Se vam zdi pošteno, da nekdo, ki živi od oddajanja stanovanj in ima nek SP kjer si plačuje minimalne prispevke in minimalne davke, plača od zasluženega 25%, vi pa morate od svojega zaslužka plačati davek po dohodninski lestvici in hkrati tudi prispevke za vse ostalo.

Primite se za denarnice in ne nasedajte tistim,ki ne bi plačali nič, živeli pa TOP na račun drugih in se vozili po lepih cestah in šolali svoje otroke.
Sandalovina
# 26.09.2018 ob 15:03
Primitivizem in vulgarni diskurz SDS se nadaljuje. Grims je Luka Meseca obkladal z zmerljivkami
"smrkavec" in "neumnež", ob tem ni bil deležen niti opomina. Sramota za parlament in nivo ustanove, ki bi morala biti za vzgled državljanom.
garmond
# 26.09.2018 ob 15:01
Podlo hujskanje podjetnikov s strani desnice se nadaljuje. Celo tako daleč gredo, da jih z svojimi nastopi v DZ vzpodbujajo, da naj bi svoja podjetja preselili v tujino. Samo zato, ker oni niso na oblasti. Užaljenost desnice, ker niso uspeli priti na oblast, se zdaj kaže v poskusu destabilizacije države. Res podlo in nizkotno. Če gre kje za sovražni govor, gre za sovražni govor s strani desnice. Ve se, kdo je prvinski avtor vsega tega na desnici.
Sandalovina
# 26.09.2018 ob 14:36
Bravo, Violeta Tomić!!! Komentar je odveč, ker se boljše od povedanega in konkretiziranega s primeri ne da povedati kdo je cokla blaginje za vse v tej državi.
AM
# 26.09.2018 ob 13:57
"Sklepov ne bodo sprejeli"

Tratenje časa !
zala10
# 26.09.2018 ob 12:34
Briga pavzaprav mesečnike za delavce. Oni v resnici le sovražijo in zavidajo tistim, ki so z lastnim delom in znanjem nekaj ustvarili.
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 12:14
Pobrisan
S tem se popolnoma strinjam .Sam se že v nekem prejšnjem komentarju zapisal da bi se razlika med recimo stopnjo DDV 19 in 22 morala obvezno odvajati v neki sklad in ta bi moral biti nedotakljivi .Sredstva iz tega sklada bi se lahko uporabila smo ko bi bila razglašena kriza, ne pa da si vsak vzame kot v samopostrežbi.
štajerc64
# 26.09.2018 ob 22:19
torej ste samo mešali drek in meglo ter trošli elektriko.
super.
hvala sđs
Bivši uporabnik
# 26.09.2018 ob 21:43
Že pri branju življenjepisa ti gre rahlo na smeh: "Diplomirana pravnica, odvetnica in političarka Tina Heferle se je rodila 28. 5. 1986 v Kranju. Prihaja iz Domžal, trenutno pa živi v Mengšu." Ko jo poslušaš pa le še dodatno vprašanje: "Na kateri fakulteti je diplomirala, da je tako nerazgledana in zmedena?
Ni_Nicka
# 26.09.2018 ob 19:34
Če si 100% lastnik, zakon ne dovoljuje minimalne plače. Kot drugo, na izplačano plačo je vezana pokojnina. Tja gre levji delež prispevkov in bo imel pokojnino sorazmerno nižjo. Mislim, da po statistiki s prispevki in olajšavami, še vedno največji del plač pade v 1. doh razred, kjer je obdavčitev 16%.
Akrapovič, Pipistrel, noben nima minimalnih plač. Torej, plačani so vsi prispevki za socialno varnost, davki, bruto I, bruto II + 25% kapitalski dč. Kje je problem? Razen v fovšiji?
woodoo
# 26.09.2018 ob 18:53
Vse več ljudi težko preživi kljub zaposlitvi, njihovi šefi pa bogatijo. Desna politika se bori za bogate in nas prepričuje, da bolj bodo bogati večjo miloščino bodo imeli do zaposlenih. Groza!

Zvišati najnižjo plačo? NE, ker izgubljamo konkurenčnost.
Zvišati vse plače? NE, ker si naše gospodarstvo tega ne more privoščiti.
Zvišati pokojnino? NE, ni denarja za upokojence - nepotrebni.
Zvišati socialne transferje? NE, to so lenuhi.

Zvišati obdavčitve najbogatejših? NE, dokler sta med njimi Akrapovič in Boscarol.
Znižati obdavčitve najbogatejših? DA, več bodo imeli lastniki podjetji več bodo dali delavcu.

Najbogatejši zemljan na svetu (Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor spletnega trgovca Amazon) v eni sami uri zasluži 4,5 milijona dolarjev, številni njegovi zaposleni pa ne morejo preživeti brez socialne pomoči.
Joker
# 26.09.2018 ob 17:56
runcajz,

preden drugim govoriš, da nimajo pojma, pometi pred svojim pragom!

8,9 milijona je podjetje Akrapovič NAKAZALO v imenu svojih zaoposlenih iz NJIHOVE bruto plače.
Torej podjetje je nakazalo, ker je tako v zakonu, plačali so pa zaposleni.
Ni dovolj, da pogledaš nekaj številk, treba je tudi razumeti, kaj stoji za njimi.
ČRNIGAD
# 26.09.2018 ob 17:39
hexen
Iz zgornje slike je razvidno da so od 15.7000.000 8.900.000 plačali delojemalci torej tega ni plačal gospod Akrapovič iz svojega temveč od plač delavcev.
fiston
# 26.09.2018 ob 13:10
@hulk008 Govori se samo o podjetnikih. Dejstvo je da upostevanje kapitaliskih dohodkov v dohodnino bo prizadelo vse tiste fizicne osebe ki dobivajo dividende obresti in prodajajo stanovanja. Torejtudi delavski razred.

Ni nujno, kakor koga. Če si slučajno brez prihodkov, pa dobivaš dividende, potem sedaj plačaš 25%, po novem ne boš nič, ker bo splošna davčna olajšava. Se pravi do 6500 neobdavčeno.

No delavskemu razredu se ne bo ravno poznalo. Glede na to, da je do 20.400 davčna osnova 27%, pa to neto, pa še splošna davčna olajšava, delavski razred tukaj čez ne pride, se pravi ni ravno neke razlike. Prej ko je bilo 20% je že nekaj, zdaj ko je 25% ni veliko.

Ja pri obrestih se bo sploh poznalo delavskemu razredu, ko so obresti tako visoke, pa do 1000 evrov je neobdavčeno. Verjetno ima delavski razred na banki. No če bi bila obrestna mera 5%, bi moral imeti na banki čez 20.000 da bi bilo obdavčeno. V glavnem ima verjetno delavski razred več, pa obrestne mere so trenutno tudi daleč od tega, tako da verjetno bi sedaj moral imeti čez 50.000 da bi šlo sploh kaj v dohodnino.

Ja delavski razred na veliko prodaja stavnovanja, prekupčuje z njimi. Drugače pa če ima 3 leta tam prijavljeno stalno prebivališče, potem je davka oproščen, tako da niti sedaj ne plača 25% niti ne bo šlo v dohodnino.

Kapitalistični pujsek kaj blefiraš, kako te skrbi za delavski razred, ko te skrbi samo za lastno rit.
KLIPAN
# 26.09.2018 ob 22:20
@ap72
"sam pa ne vem, koliko je že plačal davka, zagotovo pa ni še nikogar zaposlil, nobenega delovnega mesta ni sposoben zrihtat"

Koliko jih pa je zaposlil Janez in koliko delovnih mest je zrihtal on?
KLIPAN
# 26.09.2018 ob 22:16
@slovann
"Imamo res lepo prihodnost, levičarji naj ustanovijo firme in njihovi levi podporniki z portala in gopodarsvo bo lavfalo. Obstoječe podjetnike je potebno nagnati, ker ni nič z njimi. Samo en problem je, da levaki še ovc niso spisobni čuvati, kaj šele, da bi vodili firme. So pa špic strokovnjaki za porabo in najemanje kreditev, ki jih ne bi sami vračajo"

Naj firme ustanovijo desničarji in njihovi desni podporniki Janše, ki je najdlje od vseh Slovencev v parlamentu.
Najbolj zadolžena država na svetu je Amerika-kako to? Vodi jo desničar, dolg pa iz leta v leto večji.
Poglej kaj dela desnica na Hrvaškem, potem pa se oglasi.
hexen
# 26.09.2018 ob 18:21
@ap72, davki na plače niso davki akrapovičevega podjetja kot pravne osebe ampak davki njegovih zaposlenih kot fizičnih oseb.
Joker
# 26.09.2018 ob 17:47
ČRNIGAD,

Desno usmerjene naj se kar spomnijo ZUJF-a, in posledic sprejema le tega, tako da so lahko sedaj kar modro molčijo.

ZUJF je vzorčni primer katastrofalnega zakona, sprejetega na horuk brez vsakega premisleka. Nekega rasnega finačnega učinka ni imel,ker je bil spret prepozni in je bila glavna škoda že povzročena, negativnih stranskih učinmkov pa se bomo otepali še leta.
Razumemo ga lahko le kot:
a) posredno priznanje JJ, da je v prvem mandatu potopil javne financa ali
b) maščevanje javnemu sektorju, ker mu na volitvah ni zagotovil dovolj glasov za ponovni mandat.
Bolj verjetna je varianta b), kar dokazuje tudi hujskaška retorika desnice do vseh zaposlenih v JS, ki se od takrat samo še stopnjuje.
nochance4u
# 26.09.2018 ob 15:49
ap72
jaz podpišem kar je rekel grims

Samo to bi bilo dovolj, da si napisal, pa je že vse jasno.
Šentvid
# 26.09.2018 ob 15:30
Grims je tako zafrustan , prav za prav on govori o sebi v prenesenem obliku na Mesca in Kodrisa .
Zakaj se SDS ni odrekel Janse , spremenil dele programa , retoriko in bi imeli vlado , zakaj ?
lp
STANE
# 26.09.2018 ob 13:02
ap72
Kdo pa je predlagatelj današnje seje DZ in včerajšnjega odbora,če ne SDS z prvopodpisano
Suzano Lep...
the law1
# 26.09.2018 ob 12:27
@fiston

Jaz sem vedno govoril, da bi morali, ko so odpravljali ZUJF, najprej vrniti nazaj DDV na hrano. Sicer tega za moje pojme niti ne bi smeli dvigniti, ker ni logike da ko je kriza, da zvišaš davek na hrano. Če bi bilo logično bi tega morali celo znižati, pa onega višjega recimo dvigniti za 3%.

Kaj boš odpravljal. Ker nismo naredili nobene prave optimizacije javne porabe imamo ob 5% gospodarski rasti komaj izravnan proračun. Bolj se je potrebno vprašat, kaj bo ko bo rast padla na "samo" 2%. Tedaj bo primanjkljaj.
stari maček
# 27.09.2018 ob 12:12
Če ne zmorejo 700 plače naj zaprejo firmo,vendar lahko samo jahta bo malo krajša.
Kazalo