Vlada je na čelo Sove postavila Rajka Kozmelja, ki je izkušnje nabiral z delom v generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve pri Evropski komisiji (EK). Foto: BoBo
Vlada je na čelo Sove postavila Rajka Kozmelja, ki je izkušnje nabiral z delom v generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve pri Evropski komisiji (EK). Foto: BoBo
Kadrovanje 13. slovenske vlade se nadaljuje. Foto: BoBo
Nova kadrovska imenovanja vlade

Rajko Kozmelj, ki ga je na direktorsko mesto predlagal premier Marjan Šarec, je v nedavnih izjavah za medije pritrdil mnenju, da bo vodenje Sove v današnjem času vse prej kot lahka naloga, tudi zaradi stavke zaposlenih. Upa pa, da mu bo zaposlene uspelo motivirati, da bodo za varnost državljanov poskrbeli tako, kot je treba in kot znajo.

Po izobrazbi je Kozmelj magister znanosti s področja mednarodnih, primerjalnih in evropskih državnih študij ter končuje doktorski študij na fakulteti za varnostne vede. Delovne izkušnje je začel pridobivati v policiji, ki jih je nato leta 2009 nadgradil z delom v Evropski komisiji, in to v generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve. Trenutno je zaposlen na Inštitutu za demokratični nadzor nad oboroženimi silami, na predlog Evropske komisije pa je postal tudi predsednik iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu.

Pia Vračko na ministrstvo za zdravje
Minister za zdravje Samo Fakin je vladi v imenovanje za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje predlagal Vračkovo, ki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje od leta 2014 vodi program preprečevanja in obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni.

Vračkova je leta 2001 diplomirala na ljubljanski medicinski fakulteti. Specializacijo iz javnega zdravja je končala leta 2012 in leta 2016 končala znanstveni magistrski študij mednarodne ekonomije na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2017 koordinira proces ocenjevanja ključnih funkcij javnega zdravja v Sloveniji, ki ga ministrstvo za zdravje izvaja v sodelovanju z regionalnim uradom Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade.

Simon Zajc na ministrstvo za okolje
Zajc, ki ga je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, je po izobrazbi diplomirani varstvoslovec in je bil v prejšnjem sklicu državnega zbora poslanec SMC-ja. Prav tako je bil podpredsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ima tudi izkušnje na področju novinarstva, še piše v sporočilu.

Nova vodja protokola
Za novega vodjo protokola je vlada imenovala Aleksandra Strela, ki je že od januarja 2004 vpet v protokolarno delo. Diplomiral je na fakulteti za družbene vede s področja politologije, leta 2014 pa je na isti fakulteti opravil tudi znanstveni magisterij. Trenutno je zaposlen v kabinetu predsednika vlade kot svetovalec za protokol. Tekoče govori italijansko, angleško in hrvaško.

Uroš Gojkovič na ministrstvo za pravosodje
Za v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje pa je vlada na današnji seji imenovala Uroša Gojkoviča. Doslej je bil zaposlen kot vodja projektne enote za izvajanje kohezijske politike na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po izobrazbi je profesor sociologije in univerzitetni diplomirani politolog z doktoratom znanosti na področju sociologije.

Nova kadrovska imenovanja vlade