Slovenija
Marjan Šarec je v Portorožu miril gospodarstvenike z besedami, da ne bo nobena davčna odločitev sprejeta brez dialoga z njimi. Foto: BoBo
       Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati.       
 Marjan Šarec o dialogu
Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je dejal, da brez uspešnih podjetnikov tudi uspešne Slovenije ne bo. Foto: BoBo
Produktivnost slovenskega gospodarstva je podpovprečna, treba jo je dvigniti nad povprečje EU-ja, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: BoBo
Menedžer leta je postal direktor družbe BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup (skrajno desno). Foto: BoBo
VIDEO
Menedžer leta postal Bošt...
VIDEO
Šarec: Vladi ni vseeno za...

Dodaj v

Šarec gospodarstvenikom: "Naša vrata vam bodo vedno odprta"

"Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu"
27. september 2018 ob 19:23
Portorož - MMC RTV SLO, STA

V nagovoru gospodarstvenikom je premier Marjan Šarec poudaril, da novi vladi nikakor ni vseeno za gospodarstvo. "Naša vrata vam bodo vedno odprta," je dejal in hkrati opozoril, da bodo vse odločitve na davčnem področju morale dozoreti v dialogu z njimi.

Slovenski premier Marjan Šarec je zbrane gospodarstvenike nagovoril na rednem letnem kongresu v Portorožu, ki ga danes in v petek organizira Združenje Manager. "Če zvišamo le en davek ali pa drugega znižamo, potem nismo naredili nič, smo porušili sistem," je dejal o ukrepih na davčnem področju, o katerih govori koalicijska pogodba.

Zato verjame, da jih čaka težka naloga – da v dialogu najdejo ustrezne rešitve. "Vsaka odločitev bo morala dozoreti v dialogu, z vami in drugimi socialnimi partnerji, da bomo prišli do rešitve, s katero sicer ne bodo vsi zadovoljni, bo pa taka, da se bo dalo živeti in delati," je dejal.

"Obljubim, da se bomo o vseh ukrepih, preden jih bomo udejanjili, pogovorili z vami," pa je dejal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Nujno izogibanje šokom
Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je pred tem opozoril, da gospodarstva ne smemo izpostavljati šokom, ki bi zmanjšali ambicije za ustvarjanje dobičkov. Kajti dobički, ki so bili še pred nekaj leti veliko nižji kot danes, morajo ostajati v podjetjih kot gorivo za razvoj, predvsem pa kot motivacija tistim, ki so pripravljeni več tvegati in prevzemati večjo odgovornost.

"Brez uspešnih podjetnikov ne bo uspešne Slovenije, zato se mi ne zdi pošteno, da se pogovarjamo o zvišanju davka na dobiček," je dejal Zalaznik.

Kaj je gorivo za uspešno poslovanje podjetij, je tudi osrednja tema letošnjega kongresa. "Tudi v gospodarstvu si želimo blaginjo in socialno državo," je dejal o ciljih iz koalicijske pogodbe, ob tem pa poudaril pomen sodelovanja.

Sodelovanje države in gospodarstva
Na pomen sodelovanja je opozorila tudi izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak. Po kazalniku sodelovanja med državo in gospodarstvom se uvrščamo med najslabših deset držav, je opozorila. V Sloveniji namreč imamo dovolj razpoložljivega človeškega kapitala za rast in razvoj, napredek pa zavirajo strukturni in kulturni dejavniki, med katerimi je po njenih besedah tudi sposobnost sodelovanja.

Za govornika na kongresu so zato povabili tudi profesorja na fakulteti INSEAD Paula Evansa, ki je predstavil izsledke raziskave o konkurenčnosti Slovenije in njeni privlačnosti za talente. Po skupni oceni globalnega indeksa konkurenčnosti za talente je Slovenija med 129 državami sicer na dobrem 28. mestu, a je zato pri pridobivanju nadarjenih kadrov iz tujine precej pri repu lestvice, šele na 96. mestu.

"Človeški kapital, ki ga ni več v izobilju, moramo upravljati veliko previdneje kot doslej v primerjavi s finančnim kapitalom, ki ga imamo za zdaj še veliko na razpolago," je povzela Mrakova. Izziv zato mora biti, kako pojav bega možganov spremeniti v kroženje možganov. "Želimo, da se naši strokovnjaki vračajo v Slovenijo," je dejala.

Slovenska produktivnost ni najboljša
Ena izmed tem letošnjega kongresa je tudi produktivnost. Po podatkih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je slovenska produktivnost za 20 odstotkov nižja od povprečja EU-ja. "Mislim, da je to slab rezultat, in naloga je, da produktivnost dvignemo vsaj malo nad povprečje EU-ja," je dejal Zalaznik.

Predsednik Združenja Manager si želi, da bi se Slovenija v prihodnosti lahko pohvalila z dvigom produktivnosti in dodane vrednosti, prav to pa je po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta skupaj s prilagoditvijo demografskim spremembam ključno za razvojni zagon Slovenije.

O produktivnosti je Vasle dejal, da nam v zadnjih 20 letih ni uspelo narediti nobenega koraka, da bi se približali tistim državam, ki jim želimo biti podobni. Glede demografskih sprememb pa je opozoril, da se je delež mlade populacije v zadnjih letih močno znižal, medtem ko se že nekaj časa povečuje delež starejše populacije, ta trend pa se bo še nadaljeval.

Tveganja za rast
Vasle je posvaril pred tveganji, ki bi lahko ogrozili rast gospodarstva. "Šoki se bodo slej kot prej zgodili, bodo slej kot prej dosegli Slovenijo," je dejal. Nekateri znaki so po njegovih besedah že vidni, denimo na trgu dela vedno več podjetij poroča, da imajo težave pri pridobitvi delovne sile, še posebej visoko izobražene. "To bi lahko bila ovira pri gospodarski rasti," je dejal.

V okviru kongresa bodo danes med drugim pripravili okroglo mizo o ključnih vzvodih rasti in okolju, v katerem bomo delali v prihodnjih letih. Podelili bodo tudi tradicionalni priznanji za menedžerja leta in podjetje s posebnim odnosom do raznolikosti in uravnoteženosti, letos sta dobitnika direktor družbe BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup in Droga Kolinska. V petek se bo dogodek nadaljeval s predavanji domačih in tujih strokovnjakov na temo digitalne transformacije.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
NOPCBS
# 27.09.2018 ob 19:47
"Naša vrata vam bodo vedno odprta"

Sarec mora bolj paziti, ce ne bo moral spet k Levici na zagovor!
BrinaM
# 27.09.2018 ob 20:01
Sorry. Krmila ne moreš obračati od čisto desne strani do čisto leve pač glede na to kdo ti omogoča vladanje.

Najbolj konsistentne stranke so Levica, Nsi in SDS. Vedno zagovarjajo predvolilne obljube. Pika.

Šarec se ni niti enkrat jasno izrazil glede teme o kateri govori cela Slovenija. Poziva na debato Levico in Podjetniki. Haloooo!

ON JE TISTI, KI MORA POVEDATI KAKO BO, PA NE.
Bondjanez
# 27.09.2018 ob 20:10
A Lukec je pozegnal tole?? Drugace ne velja. It ain t over until Lukec say s so....
Hijena
# 27.09.2018 ob 19:37
Hahaha, Serpentinška in njegovo vlado so speljali v slepo ulico s temi davki na dobiček. Predlog pač predvideva, da dobiček namesto pri lastniku, ostane v podjetju, kjer bi se porabil za razvoj in s tem povečanja produktivnosti.
Namesto, da bi se začel ukvarjati z resnimi problemi, sledi druga runda s stavkajočimi učitelji!
trdnjava
# 27.09.2018 ob 22:42
S Šarcevo vlado bomo, ne samo v petek, temveč vsak dan poslušali Hribarjev Radio Ga-ga.
navigator007
# 27.09.2018 ob 21:42
Težko je biti Šarec. Podpišeš eno, govoriš drugo, delaš pa še naprej kot Serpentinšek.
gorenc25
# 27.09.2018 ob 20:17
Najprej zato, da pride na oblast, podpiše sporazum s stranko, ki bi nacionalizirala podjetja in gospodarstvenike z bajoneti izgnala iz Slovenije, nato pa gospodarstvenikom govori, da ni panike, da niso mislili resno. Hinavec!
Peter F.
# 28.09.2018 ob 06:10
Šarac bo s to populistično politiko uničil gospodarstvo in delavsko rajo.
viljam_s
# 27.09.2018 ob 21:17
Kaj ti pomenijo odprta vrata, ce te potem v sobi caka Luka Mesec in 100 socialistov, ki ti zacnejo razagati kako so upraviceni do sadov tvojega dela.
Kar tako naprej pa bo Venezuela nedvomno prisla, glede na to da Svice niste hoteli.
Sonce.sije1
# 27.09.2018 ob 20:07
Sarec pojma nima o cem govori. Predvsem me zanima, zakaj je potrebna neka celovita davcna reforma. Urediti je potrebno davek na nepremicnine in povecati davcno olajsavo, da se neto place povecajo.
O zdravstveni reformi pa nic. Tu so pomemi prispevki, ne davki.
Ce se pa mesa zblojena Levica, ki bi preko visjega obdavcevanja dejansko nacionalizirala privatno lastnino, je pa to skoraj revolucija in tako butasto, da je ze neverjetno, kako vlada to sploh gleda. Se vidi, na kaksnem rangu so.
plavired
# 27.09.2018 ob 21:42
Kej dost si s temi vrati v 3. amatersko ligo ne bodo mogl pomagat.
Radoveden
# 27.09.2018 ob 21:38
@kapljač
ti bi se moral nujno samozaposlit, saj bi lahko na ta način končno prišel do visoke plače pa tudi lahko bi se oklepal svojega delovnega mesta, šlo ali ne šlo. pa reci, da to ni rešitev zate?
endvatrilovi
# 28.09.2018 ob 08:01
Sporočilo tega članka je: "Mi (Šarec) se bomo z vami pogovarjali ", ukrepi iz koalicijske pogodbe pa bodo postopni (da nam vsi takoj ne pobegnete, ker nam to ne koristi). Na koncu boste tako ali tako pristali (še bolj) v socializmu.
Mimogrede, tudi tale naša velečaščena socialistična država nima niti približno brezplačnega šolstva ali brezplačnega zdravstva. Obojo drago plačujemo iz različnih obdavčitev, hkrati pa je, predvsem zdravstvo, razsuto in približno kvalitetno deluje le še na primarni ravni...
totijosipborz
# 28.09.2018 ob 07:50
Ključe od vrat imajo pa Golobič in podobni strički.
Benevolentni82
# 27.09.2018 ob 23:05
Odprta da pridejo, al odprta da grejo?
k500
# 28.09.2018 ob 08:58
"Naša vrata vam bodo vedno odprta"

marjan, ti samo pazi, da čez ta odprta vrata ne useka levica notri, ker pol bo pa res štala.
cepc
# 28.09.2018 ob 07:26
Naš vrata vam bodo vedno odprta,to bi moralo pisati na zavodu za zposlovanje
GeorgeB
# 28.09.2018 ob 09:30
"Naša vrata vam bodo vedno odprta..." ... "da boste lahko šli v tujino in tam delali posle normalno..."
GeorgeB
# 28.09.2018 ob 09:32
LMŠ je popolnoma impotentna stranka... Brez skrajne levice, ali pa brez lakajev koruptivne hobotnice (SMC in SD) ne more in ne zna nič...
Černibog
# 28.09.2018 ob 07:44
Ta Šarec je isti kot cmerar. Ko bi moral nastopiti odločno je začel mečkati že pri prvi stvari.
dego47
# 27.09.2018 ob 21:07
Če bi bil Indijanec,bi bil Bik koji sedi.
Grešnica
# 28.09.2018 ob 10:47
Zakaj slovenski podjetniki odhajajo čez mejo?

Avstrija je po ekonomski svobodi na 27. mestu, Slovenija na 71. Švica na 4., Nemčija na 20.

- najslabše smo ocenjeni v podskupini (para)država, kjer se ocenjujejo javna poraba, transferji in subvencije, državno lastništvo in davki. Tam zasedamo 146. mesto med 162 državami.
- na področju (preglednosti) predpisov smo na 99.

Države, ki so na lestvici uvrščene višje, imajo manjše tveganje za revščino in večji standard.

Vir: http://visio-institut.org/ekonomska-svoboda-sveta-2018/
pero-perica
# 28.09.2018 ob 09:49
glede na to,da je država zaradi politično nastavljenih kadrov v državnih firmah vse zajebala bi moral vsaJ MOLZNE KRAVE PUSTIT PRI ŽIVLJENJU.A BOSTE TUD KRAVE POJEDL
jela
# 28.09.2018 ob 08:39
Vrata že odprta. A koaj, ko so na stežaj odprta tudi Mesečniku...
Sonce.sije1
# 28.09.2018 ob 23:22
Ma kaj misli on da je? Zame samo blefer in nic drugega; skupaj z vso svojo cirkusantsko ekipo.
galoper
# 28.09.2018 ob 17:13
"Če zvišamo le en davek ali pa drugega znižamo, potem nismo naredili nič, smo porušili sistem," Znak nepoznavanja bistva. Različni davki imajo tudi različne osnove, ne le stopnje.
Bolek
# 28.09.2018 ob 11:18
Imam občutek, da Šarec postaja vsa bolj nervozen in negotov.
Počasi bo spoznal, da je stopil v prevelike čevlje.

Zraven pa ima še "opozicijsko" SD in seveda vsemogočnega Korla. Nad vsemi pa še superkontrorja Levico z Mesečnikom. Ne bo mu lahko!
nepokorni
# 28.09.2018 ob 09:55
Šarec se je naslonil na SD, kar bo zanj pogubno.
Grof Celjski
# 28.09.2018 ob 17:21
Važno je da cenzura deluje in se brišejo komentarji samo če kdo omeni Mesečarja. Dolge so lovke levih oblastnikov in njihovih vdanih oprod na mmc.
smallbudget
# 28.09.2018 ob 10:38
Šarec gospodarstvenikom: "Naša vrata vam bodo vedno odprta"

A vrtljiva?
fiston
# 28.09.2018 ob 10:30
Šarec gospodarstvenikom: "Naša vrata vam bodo vedno odprta" In ne hodite praznih rok. :)
SKing
# 28.09.2018 ob 08:47
jela - jaz sem tudi od nekdaj proti stranki Levica, ker imajo zelo čudne "ukrepe".

Vendar pa je problem v tem, da nove volitve, če do njih pride, ne morejo kaj dosti spremeniti. Če pogledamo volitve 2004, ko je v obdobju 2004-2008 vladal desni pol. Takrat je SDS dobil 29 sedežev (letos 25), NSi je dobil 9 sedežev (letos 7), SLS je dobil 7 sedežev (letos NIČ). Leta 2004 je tako "čista desnica" imela 45 glasov in so dejansko potrebovali samo še eno stranko (DeSUS), da so sestavili koalicijo, samo en dodatni glas bi dobili, pa še to ne bi rabili.

Letos pa je "čista desnica" dobila 32 glasov. In tudi s SNS in DeSUS ne bi zmogli sestaviti koalicije.

Prej si priznamo, da je na desnici čas za spremembe - prej bo kaj novega. Dokler pa bo veljalo, da je desnica=JJ, pa bo situacija pač takšna kot je.
M-filter
# 28.09.2018 ob 08:07
produktivnost je stvar vsakega podjetja in nima nič z državo. če so direktor in vsi njegovi managerji nesposobni povečar produktivnost je to njihv problem. pri nas znajo samo nekaj. delavcem dati normo, da delaj hitreje in več. na dolgi rok je to zelo, zelo slabo. ... kako novi pristopi, nova znanja, malo inovativnosti. .. to pa ne.
ZETAC
# 27.09.2018 ob 22:23
več podjetij poroča, da imajo težave pri pridobitvi delovne sile, še posebej visoko izobražene.
Nm bodo mesečniki razložili, kako bodo z višanjem davkov vsem počez, predvsem pa podjetnikom, ta trend spremenili v nasprotno smer...
KLIPAN
# 28.09.2018 ob 11:27
Nekaterim očitno ni jasno, da je predsednik vlade Šarec, gospodarski minister pa Počivalšek in da Levica nima niti enega samega ministra.
Ko pa zagledajo Meseca pa mislijo da je super men z največjo močjo v slo politiki.
Saj res, Kučan več nič ni in, pa strici iz ozadja ipd.?
Čisto jih zanemarjate in popolnoma ste pozabili na njih. Kako to?
Černibog
# 28.09.2018 ob 10:51
Seveda pa ni problem kadar država da subvencije tem podjetnikom. O tem se piše bolj malo.
Puma
# 28.09.2018 ob 08:32
Torej gospodarstveniki ponujajo rešitev problema revščine, zdravstva, stanovanj, zaposlitev, itd. z dvigom dobičkov in zmanjšanjem dohodine za bogate? Pa saj oni nimaji pojma o tem.
SKing
# 28.09.2018 ob 08:29
Nekateri govorite o temu, da bi SDS boljše vladal in bil boljši za gospodarstvo.

SDS je dobila volitve in JJ je imel v skladu s tem prvi možnost, da sestavi koalicijo. Je to storil? Ni. Torej je dobila možnost drugo-uvrščena stranka - LMŠ.

Enako je bilo po volitvah 2011. PS je imel možnost, da sestavi koalicijo in je ni. Nato jo je za kratek čas SDS.

Kakšna je razlika? Ni je. Le da je bilo za nekatere tisto po volitvah 2011 normalno, medtem ko to sedaj "ni".

Dokler bo JJ predsednik SDS-ja, bo situacija takšna kot je - levi pol se je na letošnjih volitvah preprosto razdrobil, zato je prišlo do tega. Volivci, ki so volili LMŠ, SMC in SAB so isti volivci - SD ima svojo bazo, prej omenjene tri stranke pa imajo povsem iste volivce, ki so se pač razdrobili. Če bi LMŠ, SMC in SAB tvorile eno stranko, bi imeli 28 sedežev, medtem ko je imel SDS 25 sedežev. SD je dobil 10 sedežev, NSi 7 sedežev.

Če torej seštejemo le omenjene stranke, ima levi pol 38 glasov, desni pol pa 32 glasov. DeSUS je za moje pojme vedno nekje vmes. A tudi z DeSUSom in SNS bi imel desni pol šele 41 glasov.

Preprosto je bila zmaga SDS letos zgolj in samo neke vrste prestiž. Koalicijo JJ pač ni bil sposoben sestaviti, Marjan Š. pa jo je. Žal, a to je kruta realnost.
ČRNIGAD
# 27.09.2018 ob 22:12
viljam_s
Levice z Lukcem ni bilo še v nobeni vladi ,tako da nam Švice ni obljubljala leva opcija. Kakor mi je znano je Demos z vlado, ki jo je vodil Lojze PETERLE obljubljal drugo Švico, vendar so se uspeli v dveh letih skregat. Kasneje je vlado vodil Drnovšek, ki se vsekakor ni imel za levičarja in je imel v svojih vladah vedno nekoga iz desne opcije.
Černibog
# 28.09.2018 ob 10:47
Tukaj eni komentatorji pišete popolne neumnosti. Davek na plačo je pri nas prevelik, davek na dobiček pa med najmanjšimi v Evropi. Seveda pa podjetniki, po vzoru korporacij, najrajši ne bi plačali nič davkov od dobička, Šarec pa je že upognil hrbet pred njimi. Možno pa je tudi da je dobil namig iz Bruslja kjer očitno delajo za korporacije.
ČRNIGAD
# 28.09.2018 ob 09:55
Prosim, da mi kdorkoli pojasni napiše kateri uspešni Slovenski podjetnik ki se ga opisuje kot inovativnega in produktivnega na evropski in svetovni ravni daje svojim delavcem v isti stroki enako ali vsaj približno enako plačo plačo kot jo ima npr. enak profil delavca na podobnem delavnem mestu v Nemčiji .
za pokušino
varilec z posebnimi znanji - Akrapovič
medicinska sestra v Medicor
To bi rad vedel da komu ne bi storil krivice in koga obdolžil da izkorišča delavce
kapljač
# 28.09.2018 ob 16:43
Kaj se maš za zaletavat v komentatorje? Komentiraj temo, ali pa pojdi na konjske dirke. ( Ravno Taki volijo Jnašo, v politiko se ne zastopijo, jih narod ne zanima, še manj država, še manj tema o kateri teče pogovor, najbolj jih zanima cirkus.)
firbec111
# 28.09.2018 ob 11:28
Grešnica

Države, ki so na lestvici uvrščene višje, imajo manjše tveganje za revščino in večji standard.

jp pa tudi višje davke, zato pa so še vedno vsi raje v Sloveniji
stari maček
# 27.09.2018 ob 21:19
Če bodo kapitalisti še naprej izkoriščali delavce bo res Venezuela pri.nas za rajo.
AMFIBIJA
# 27.09.2018 ob 21:11
Šari Zakonjšek

ODPRTA VRATA

"Vrata naša vedno so odprta,
kdor le hoče v našo štalo priti,
z nami kdor bi hotel se dobiti,
ta naj skoz odprta vrata vrta."

Tak nagovor je konjič pripravil,
se naučil celega na pamet,
gladko ga zdrdral, kot češeš žamet,
ga potem še javnosti objavil.

Gospodarstvo je za vse odprto,
v našem hlevu je dovolj prostora,
rekel je konjič, kar reči mora,
vse bilo od zgoraj je podprto.

In objel konjič je šarec brata,
bratu gospodarstvenik je rekel,
se potem po štali opotekel
ter zijal kot tele v prazna vrata.
Šentvid
# 28.09.2018 ob 09:16
"Gospoda-arstveniki " , pravijo NE hvala mi imamo vhod zadaj !
p.s.
Alije potrebno poimenicno navajati , ali se bojo oni sami prepoznali ?
Vrata služijo za vstop in izstop , kdor ni na tej relaciji naj ne V S T O P A.
lp
Robin Lood
# 28.09.2018 ob 08:26
Naj tem nereprezentativnim "gospodarstvenikom" že enkrat zaprejo goflo. Poleg vseh sredstev, ki smo jih namenili na lepe oči direktno v njihov žep si upajo grozit z odhodom iz države. Takih res ne potrebujemo.
Tao3
# 28.09.2018 ob 08:13
In ne morem verjeti, da se sploh kdo zavzema za to, da delavci nebi imeli dostojnih plač. Kdo voli ta SĐS in NSi? Kdo je proti temu, da bi delavci služili dostojno plačo za svoje opravljeno delo?
stari maček
# 27.09.2018 ob 21:17
Podjetniki ga bodo ovili okoli prsta,ker samo gledajo kako bi še bolj bogateli,najraje bi imeli zastonj delavce in nič davka,delavci so danes itak sužnji,tlačani samo garsj in bodi tiho,sindikati pa spijo.
Tao3
# 28.09.2018 ob 08:17
Gospodarstvenik, ki vodi podjetje v katerem povprečna plača NI VIŠJA od povprečne slovenske plače, se nima kaj hvaliti o uspešnosti. SĐS-ovci kritizirajo Kitajce, pri nas pa podpriajo tiste gospodarstvenike, ki se hvalijo da so uspešni tako, da pač delavcem manj plačujejo. Tako je lahko uspešen tudi šef Mirsad.
Kazalo