Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur jef ebruarja na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ dejal, da bodoči lastnik načeloma
Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur jef ebruarja na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ dejal, da bodoči lastnik načeloma "verbalno" podpira njihovo strategijo, ni pa glede tega dal nobenih zavez. "Na nas kot na menedžmentu je, da v najboljši možni meri vodimo podjetje," je povedal. Foto: BoBo

Slovenski državni holding (SDH) in država sta januarja podpisala pogodbo o prodaji 91,58-odstotnega deleža Adrie Airways nemški družbi 4K Invest, ki vključuje predhodno dokapitalizacijo, potrjeno na januarski skupščini.

V skladu s tem je država Adrio Airways v torek dokapitalizirala za 3,1 milijona evrov, 4K Invest pa je prek družbe 4K KNDNS vplačal milijon evrov, so sporočili iz SDH-ja.

Prodajalci, poleg SDH-ja in Družbe za upravljanje terjatev bank je to še država, si bodo v skladu s pogodbo razdelili še 100.000 evrov kupnine. "SDH pričakuje, da bo postopek izdaje novih delnic in zaključek transakcije (plačilo kupnine in prenos delnic) izveden v marcu," so zapisali.

Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur je januarja presodil, da bo dokapitalizacija zadoščala za prebroditev zime in ureditev likvidnostnega položaja.

Nova strategija Adrie Airways bo po navedbah kupca ohranila osredotočenost na slovenski, albanski, kosovski in makedonski trg, še naprej pa bo ostala član mreže Star Alliance. Tudi v prihodnosti bodo razvijali hibridni poslovni model in zagotavljali redne letalske linije, ki bodo privabljale poslovne stranke in turistom zagotavljale ugodne cene. Floto tudi nameravajo dopolniti z več sodobnimi letali ter nuditi storitve na novem estonskem trgu, so januarja pojasnili na SDH-ju.