Če bo posel z Rusijo izveden, se pred propadom ne bo rešil samo SCT z Ivanom Zidarjem na čelu, temeveč bi si lahko opomogel celoten slovenski gradbeni sektor. Foto: MMC RTV SLO
Če bo posel z Rusijo izveden, se pred propadom ne bo rešil samo SCT z Ivanom Zidarjem na čelu, temeveč bi si lahko opomogel celoten slovenski gradbeni sektor. Foto: MMC RTV SLO
SCT se za posel v Rusiji še pogaja

V zadnjih dneh tega leta naj bi se družba SCT dogovorila za več milijard evrov vreden posel v v Rusiji in se s tem rešila pred bankrotom. Kot odgovarjajo na SCT-ju, so se v preteklih dneh res dogovarjali z ruskimi predstavniki o poslih, ki bi, če bi jih dobili, pomenili polno zapolnitev gradbenih zmogljivosti SCT, pa tudi celotne slovenske gradbene operative. Ker pogovori še potekajo in so poslovna skrivnost, več informacij zaenkrat ne morejo dati.

Če bo posel izveden, se pred propadom ne bo rešil samo SCT z Ivanom Zidarjem na čelu, temveč bi si lahko opomogel celoten slovenski gradbeni sektor, je za Radio Slovenija poročal Uroš Kokošar.

Posel z Rusijo vreden 3,8 milijarde evrov
Potem ko si je SCT letos obetal večstomilijonski posel v Libiji, ki pa je zaradi težav z zavarovanjem, kot kaže, padel v vodo, naj bi Ivan Zidar svoje podjetje reševal v Rusiji. Neuradno naj bi bila veččlanska ruska delegacija na račun SCT-ja v prestolnici več dni, na koncu pa naj bi vendarle podpisali posel, vreden kar pet milijard ameriških dolarjev oziroma 3,8 milijarde evrov.

SCT naj bi bil eden izmed glavnih izvajalcev
Naše največje gradbeno podjetje naj bi bilo eden izmed glavnih gradbenih izvajalcev pri pripravi prizorišča olimpijskih iger leta 2014 v Sočiju, poleg gradnje bolnišnice in še nekaj preostalih objektov pa naj bi bil poskrbel predvsem za modernizacijo in gradnjo cestne infrastrukture.

Po neuradnih informacijah so se sicer Rusi za velikanski posel, ki predstavlja vrednost kar dve tretjini celotnega slovenskega avtocestnega programa, pogajali tudi z enim večjim gradbenikom iz Nemčije. Odločila pa naj bi predvsem pogajalska taktika Ivana Zidarja, kot tudi reference tako doma kot v tujini, zaupanje Rusov pa naj bi si Ivan Zidar pridobil tudi z uspešno izvedenim asfaltiranjem letališča v Sočiju, ki ga je njegovo podjetje izvedlo v preteklosti.

Rusija je, kar se tiče poslov, specifična država
Poznavalci menijo, da je Rusija, kar se tiče poslov specifična država, kjer bolj kot formalni dogovori štejejo tisti neformalni in kjer mora za večje posle neformalno soglašati tudi politika, tako da bi lahko kljub podpisu pogodbe SCT ostal praznih rok.

Ta posel bi bil rešitev za slovenski gradbeni sektor, saj se s tem ne bi rešil le SCT, temveč bi moral Ivan Zidar aktivirati celotno slovensko gradbeno operativo, ki je v pomanjkanju infrastrukturnih projektov pri nas postala preobsežna.

SCT se za posel v Rusiji še pogaja