Imosu so prihodki od leta 2011 do lani upadli s 24,8 milijona na 14,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Imosu so prihodki od leta 2011 do lani upadli s 24,8 milijona na 14,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Imos je v stečaju

Imos je eno izmed zadnjih velikih domačih gradbenih podjetij. Družba za upravljanje terjatev bank ga terja za več kot 14 milijonov evrov in je že septembra zahtevala, da gre podjetje v stečaj.

V Imosu so želeli to preprečiti in na sodišču zahtevali, da se določanje o predlogu za stečaj odloži. Sodišče jim je ugodilo, a naložilo prisilno poravnavo. Imos bi moral najti strateškega partnerja, česar mu ni uspelo, zato so umaknili predlog prisilne poravnave.

Po poročanju Financ je Imos maja lani bankam dolgoval 54 milijonov evrov. Julija lani naj bi nato banke NLB, Abanka, Unicredit, Hypo in Sparkasse privolile v dogovor za zamrznitev in reprogram posojil za štiri leta, v tem času pa naj bi Imos našel partnerje in investitorje za svoje nepremičninske projekte.

Sodišče je zdaj uvedlo stečajni postopek.

Neuresničeni projekti
Med večjimi projekti Imosa, ki se je ukvarjal s svetovanjem, inženiringom in investitorstvom na področju graditve objektov ter vodenjem gradnje, je bila prenovitev območja ljubljanske tobačne tovarne, kjer naj bi postavili stanovanjsko-poslovne objekte, a projekt do zdaj ni bil izveden. Imos je med drugim gradil stanovanjsko sosesko v Mostecu, poslovno-stanovanjsko sosesko Bežigrajski dvor ter nov center za vodenje in kontrolo zračnega prometa na brniškem letališču.

Imos je v stečaju