Vizjak je na novinarski predstavil rešitev težav podizvajalcev, kot jo vidijo v poslanski skupini največje opozicijske stranke. Foto: BoBo
Vizjak je na novinarski predstavil rešitev težav podizvajalcev, kot jo vidijo v poslanski skupini največje opozicijske stranke. Foto: BoBo
Andrej Vizjak na vprašanje, če so kritike na račun uprave Darsa napoved njene zamenjave v primeru zmage SDS-a na predčasnih volitvah.
SDS v bran vzel podizvajalce

Vizjak je na novinarski konferenci dejal, da bo poslanska skupina SDS-a podprla podizvajalce in jim pomagala, da dobijo plačila za pošteno opravljeno delo. Po njegovih besedah je Janševa vlada sprejela zakon, ki omogoča neposredno poplačilo podizvajalcev, če tega ne stori glavni izvajalec. "Zdaj Dars kljub pozivom parlamenta ne stori edinega zakonitega dejanja - poplačila podizvajalcev," je dodal.

Zamenjava uprave Darsa po volitvah?
Kot meni Vizjak, gre za izjemno brezbrižnost in nezakonito delovanje Darsa oz. uprave Darsa. Na vprašanje, ali je to napoved zamenjave uprave Darsa v primeru zmage SDS-a na volitvah, je poslanec SDS-a odgovoril, da "si ne zna predstavljati, da bi tako neodgovorna uprava ostala dlje kot en dan", če bodo tisti, ki opozarjajo na njene napake, prevzeli odgovornost vladanja.

Iz Darsa so medtem sporočili, da so prvo polletje sklenili s 15,7 milijona evrov dobička, trend rasti pa se še nadaljuje, saj je čisti dobiček v prvih sedmih mesecih za več kot polovico presegel načrtovanega. V Darsu so še dodali, da so bili prihodki v tem obdobju za dva odstotka višji od načrtovanih, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa so bili višji za pet odstotkov.

Vizjak je prepričan, da ima uprava Darsa politično "izjemno zaščiten hrbet". Prav tako meni, da uprava Darsa glede nepoplačila podizvajalcev deluje usklajeno z odhajajočo oblastjo in da ima predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik povezave s stranko SD.

Vizjak: Vlada naj prepreči škodo
Glede srednega poziva društva podizvajalcev, ki nekaj manj kot leto dni opozarja na neplačevanje opravljenega dela pri gradnji avtocest, naj vlada v tednu dni stori konkretne korake in naj strokovna komisija preuči vsak primer posebej, drugače bodo o nepravilnostih pri uporabi kohezijskih sredstev obvestili Bruselj, je Vizjak pozval odhajajočo vlado, naj stori vse, da ne pride do revizije postopkov o dodelitvi kohezijskih sredstev.

"Zadeva začenja presegati okvire te države in lahko pride do škode - tako finančne škode kot škode glede ugleda Slovenije," je opozoril Vizjak.

Vlada podizvajalcem ponuja arbitražo
Podizvajalci namreč od Darsa zahtevajo denar za dela, ki so jih opravili na prekmurski, dolenjski in primorski avtocesti. Svoje zahteve so že izkazali s protestnim shodom pred ministrstvom in Darsom, izvajali pa so tudi protestne vožnje po avtocesti, saj so želeli opozoriti, da ni več časa za vladno igro sprenevedanja in odlašanja, saj so njihova podjetja na robu propada.

Vlada je podizvajalcem za razrešitev težav predlagala arbitražo, vendar podizvajalci vanjo ne verjamejo. "Nasprotna stran do zdaj ni upoštevala niti pogodbenih določil in zakonodaje, niti strokovnih mnenj, niti stališč vlade. V našem primeru bi arbitraža tako služila kvečjemu kot orodje za nadaljnje zavlačevanje in izogibanje plačilu podizvajalcev," menijo v društvu podizvajalcev.

AUKN pričakuje čimprejšnjo razrešitev spora z arbitražo
Vodstvo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države je v okviru rednega četrtletnega sestanka s predstavniki Darsa ponovilo, da so tako Darsu kot Društvu podizvajalcev predlagali, "naj čim prej pristopita k alternativnemu reševanju sporov z arbitražo, ki je hitrejša in cenejša oblika razreševanja spora kot pred sodiščem". V AUKN-ju pričakujejo, da bosta obe strani privolili v arbitražno reševanje spora in posledično čimprejšnji začetek dejavnega razreševanja sporov.

Andrej Vizjak na vprašanje, če so kritike na račun uprave Darsa napoved njene zamenjave v primeru zmage SDS-a na predčasnih volitvah.
SDS v bran vzel podizvajalce