Nemški lastnik družbe Aurelius montažne linije seli na Slovaško. Foto: MMC RTV SLO
Nemški lastnik družbe Aurelius montažne linije seli na Slovaško. Foto: MMC RTV SLO
Secop
Brez dela naj bi ostalo 700 ljudi, Beli krajini pa po prepričanju županje grozi socialna katastrofa. Foto: MMC RTV SLO

V družbi, kjer je zaposlenih 970 delavcev, bodo zmanjševanje števila delavcev usklajevali z nemškim lastnikom, družbo Aurelius, ki odpuščanja zahteva. Direktor podjetja Matjaž Strmec je prepričan, da se bodo glede njihovega števila srečali nekje na sredini. Po napovedih naj bi delo ohranilo le 300 do 350 ljudi.

Namesto 970 le še 350 delovnih mest?
Odpuščanja naj bi potekala hkrati z iskanjem strateškega partnerja in s selitvijo montažnih linij na Slovaško, uprava pa obljublja, da bodo proces izpeljali čim prijazneje in v skladu z zakonodajo, je še dejal Strmec. Prav strateški partner naj bi bil ključen za ohranitev načrtovanih 350 delovnih mest.

Aurelius lastnik Secoma manj kot pol leta
Secomov lastnik Aurelius je industrijski holding, ki svoje poslanstvo na svoji spletni strani opredeljuje tudi kot "pridobivanje družb z razvojnimi zmogljivostmi". Aurelius je Secop v Sloveniji "pridobil" šele novembra 2010, manj kot pol leta pozneje pa se bo družba z odpuščanjem korenito spremenila. Ob tem je treba zapisati tudi, da je Aurelius fiskalno leto 2010 označil za najboljše do zdaj.

Vlada "na obisk" prepozno?
Izguba dela za tako veliko število ljudi je Belo krajino katastrofalna, je v četrtek za MMC dejala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič , ki je prepričana, da bi se morala vlada na razmere v Beli krajini odzvati že prej. Ta je svoje predstavnike "na obisk" poslala že v četrtek, ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pa je izpostavila sedem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za spodbujanje konkurenčnosti na tem območju (v okviru programa za spodbujanje konkurenčnosti in ukrepe razvojne podpore Pokolpju). Med njimi so poplačilo prispevkov za socialno zavarovanje, davčne olajšave za zaposlovanje in vlaganje na tem območju, spodbude za trajnostni razvoj podeželja v višini 2,2 milijona evrov, garancije za subvencijo obrestne mere za najemanje posojil podjetij.

Na črnomaljski obrtni zbornici bodo o Secopu govorili tudi na okrogli mizi, na kateri bosta tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal in vodja LDS-ove poslanske skupine Borut Sajovic.