Težave se kažejo v realnem sektorju, kjer število stečajev in prisilnih poravnav narašča, čeprav je treba na ocenitev trenda še nekoliko počakati, je dejal član uprave SID banke Jožef Bradeško. Foto: MMC RTV SLO
Težave se kažejo v realnem sektorju, kjer število stečajev in prisilnih poravnav narašča, čeprav je treba na ocenitev trenda še nekoliko počakati, je dejal član uprave SID banke Jožef Bradeško. Foto: MMC RTV SLO

S posojili želi SID banka financirati in spodbujati predvsem razvoj majhnih in srednje velikih podjetij, velik poudarek pa daje tudi spodbujanju investicij v varstvo okolja ter energetsko učinkovitost.

SIB banka je lani sklenila za okoli milijardo in pol evrov posojilnih pogodb, ki so večinoma podpirale mednarodne gospodarske posle, povečal pa se je tudi obseg sredstev, namenjenih financiranju majhnih in srednje velikih podjetij, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek. Gre za pozitivno gibanje, ki ga banka opaža tudi drugod v bančnem sektorju.

Za podjetja 250 milijonov evrov posojil
Banka je sredstva za nove posojilne linije pridobila z nedavno izdajo svoje prve evroobveznice (750 milijonov) in z zadolžitvijo pri KfW-ju (80 milijonov evrov). Malim in srednjim podjetjem, vlaganjem v infrastrukturne projekte, varstvo okolja in energetsko učinkovitost bo namenila za 250 milijonov evrov kreditnih linij, za katere, kot pravi prvak SID banke Sibil Svilan, v banki menijo, da bodo počrpani junija in julija. Banke naj bi svoj delež sofinanciranja oblikovale pri od 20 do 25 odstotkih, je še dejal.

SID banka je pribitek, ki ga poslovne banke dodajo pogodbeno določeni obrestni meri, omejila na 1,5 odstotka, s čimer je zagotovila dolgoročnost virov in nižje obrestne mere za končne porabnike. Zagotovljena ročnost znaša 10 let, sredstva iz posojilnih linij pa so na voljo pri Abanki Vipa, Banki Celje, Factor banki, Gorenjski banki, NKBM-ju, NLB-ju, Poštni banki Slovenije in Probanki.

Kmalu tudi posojila za avtomobilsko industrijo
Svilan napoveduje tudi sredstva za pomoč avtomobilski in predelovalni industriji, za kar je SID banka že zaprosila pri Evropski investicijski banki. Čeprav se stanje v avtomobilski industriji trenutno izboljšuje, lahko namreč jeseni spet sledi padec, je dejal Svilan.

Slovenijo še vedno pesti visoka razlika med obrestnimi merami v območju evra in Sloveniji, ki pa po besedah člana uprave SID banke "ne kaže znakov, da bi se ta divergenca začela obračati v drugo smer". Povpraševanje po posojilih v evroobmočju namreč pada, medtem ko v Sloveniji ostaja nespremenjeno.