Družba Sij je z opcijsko pogodbo z upravo Perutnine Ptuj prišla do večinskega deleža Holdinga PMP. Foto: MMC RTV SLO
Družba Sij je z opcijsko pogodbo z upravo Perutnine Ptuj prišla do večinskega deleža Holdinga PMP. Foto: MMC RTV SLO

Družba Sij, ki je do večinskega deleža holdinga prišla z opcijsko pogodbo z upravo Perutnine Ptuj, za preostale delnice holdinga ponuja 100 evrov za delnico. Do zdaj imajo od skupaj 76.870 v lasti 43.197 delnic, kar pomeni, da se ponudba, ki velja do 2. februarja, nanaša na preostalih 33.673 delnic.

Opcijska pogodba dviga prah
Holding je bil v lasti vodilnih menedžerjev Perutnine, po dokapitalizaciji te pa je njen petodstotni lastnik. Ravno opcijska pogodba, s katero je štiričlanske uprava Perutnine Ptuj prodala svoj delež v holdingu, je takoj po avgustovski skupščini dvignila veliko prahu med malimi delničarji, Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je že sprožila postopke. V sredo je policija pridržala vse štiri člane uprave in opravila preiskave tako v Siju kot v Perutnini Ptuj.

Sij je namreč po 40-milijonski dokapitalizaciji, s katero je postal lastnik 46-odstotnega deleža Perutnine, prav z opcijsko pogodbo prišel do večinskega deleža v Holdingu PMP, s tem pa si je zagotovil še večinski vpliv v ptujskem podjetju, ki ravno danes praznuje 110 let delovanja. Mali delničarji so upravi Romana Glaserja še očitali, da so si tako pri prodaji svojih deležev zagotovili boljšo ceno od drugih delničarjev.

Sij Glaserja pozval k odstopu
Sij je zaradi sredine policijske preiskave Glaserja in druge člane uprave Perutnine pozval k odstopu, česar pa Glaser ne bo storil, saj se ne počuti odgovornega. Ob tem je zatrdil, da z opcijsko pogodbo niso oškodovali niti delničarjev znotraj Holdinga PMP niti znotraj Perutnine Ptuj.

Hkrati pa je poudaril, da ne gre enačiti delnic Perutnine in holdinga, informacije o tem, da naj bi bila delnica Perutnine v holdingu vredna 14 evrov, pa označil za popolnoma izmišljene. "Delnica je enako vredna osem evrov, a to je le ena od naložb holdinga, medtem ko sta dve drugi naložbi dodana vrednost holdinga, zaradi česar je vrednost delnic tega tudi višja," je pojasnil Glaser.