Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je še pred koncem stavke dosegel dogovor s partnerji. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je še pred koncem stavke dosegel dogovor s partnerji. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

"Zavedamo se, da težave ne morejo biti razrešene čez noč," je na novinarski konferenci dejal predsednik sindikata Branko Sevčnikar, ki je dosežen dogovor označil kot pomemben korak naprej. Sindikat je namreč ta teden sklenil dogovor na ravni ekonomsko-socialnega odbora energetike, ki ga poleg sindikata sestavljajo še predstavniki energetske zbornice ter ministrstva za infrastrukturo, pridružili pa so se jim še predstavniki ministrstva za finance in Slovenskega državnega holdinga.

Partnerji so sprejeli sedem sklepov, med njimi tudi, da bosta ministrstvi za infrastrukturo in finance ob sodelovanju s SDH-jem, pripravili načrt organiziranja trgovalnih družb ter predlog organiziranja in izvajanja gospodarske javne službe Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja (SODO). Sindikat pa bo posamezne dejavnosti s področja proizvodnje energetike definiral na ravni posameznih družb.

Sindikati bodo ovadili direktorja Teša
Tako so se partnerji dogovorili tudi, da bodo razmere na ravni posameznih družb reševali v okviru socialnega dialoga, odprta vprašanja pa bodo potem reševali tristransko. Nadaljujejo pa se tudi pogovori o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe za elektrogospodarstvo.

Sindikati sicer vztrajajo pri stališču, da je treba preprečiti stihijsko privatizacijo in da je treba zaradi nizkih cen energije podpreti proizvodnjo. Še vedno pa niso navdušeni nad SODO-m, temveč se zavzemajo za vrnitev koncesij distribucijskim podjetjem. Zavedajo pa se, da so to postopki, ki bodo trajali dalj časa.

Sevčnikarja pa je razburil tudi direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je preprečil omejevanje proizvodnje elektrike v času stavke. Sindikat bo zaradi tega direktorja Teša Armana Koritnika kazensko ovadil.