Zdajšnjemu guvernerju Banke Slovenija Marku Kranjcu sredi julija preneha mandat. Foto: MMC RTV SLO
Zdajšnjemu guvernerju Banke Slovenija Marku Kranjcu sredi julija preneha mandat. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik države Borut Pahor nadaljuje posvetovanj s poslanskimi skupinami o kandidatih, ki bi na mestu guvernerja Banke Slovenije lahko zamenjali Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.

Kandidat za izvolitev potrebuje 46 glasov poslancev (ti glasujejo o kandidatu, ki ga predlaga predsednik države), po do zdaj izrečeni podpori pa ima Jazbec že več kot 60 glasov.

Jazbec "neobremenjen z bančno tranzicijo"
Predsednik države se je tokrat posvetoval z Matejem Toninom iz NSi-ja in Mihaelom Prevcem iz SLS-a. Tonin je dejal, da ima Jazbec "preprosto najbolj impresivni življenjepis," po mnenju Mihaela Prevca, da podpora stranke Jazbecu temelji na svežini in Jazbečevi "neobremenjenosti s slovensko bančno tranzicijo".

SLS še meni, da je Jazbec zelo strokovno podkovan, ima veliko mednarodnih izkušenj, poleg tega pa ga je priporočil ekonomist Igor Masten, ki ga stranka zelo ceni. Spomnil je še, da mora tudi Banka Slovenije (oziroma njen guverner) prevzeti odgovornost za razmere v bankah, zato je nekdanji predsednik SLS-a zdajšnjega guvernerja Marka Kranjca tudi pozival k odstopu.

Tonin pa je dejal, da bi se lahko pri izbiri novega guvernerja zgodil pomemben precendens, saj kaže, da bo Jazbec dobil zelo široko podporo parlamentarnih strank. Poslanci DZ-ja morajo o novem guvernerju odločiti v 30 dneh po prejemu predloga predsednika države.

Izbira med trojico kandidatov
Med kandidati za guvernerja so poleg Jazbeca še višji svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabijan ter redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Franjo Štiblar.