NLB bi brez rezervacij in oslabitev posloval z dobičkom. Foto: BoBo
NLB bi brez rezervacij in oslabitev posloval z dobičkom. Foto: BoBo

Na izgubo NLB-ja tako na ravni matične družbe kot celotne skupine so vplivale visoko oblikovane oslabitve in rezervacije, ki so na ravni skupine znašale 145 milijonov evrov, na ravni NLB-ja pa 131,6 milijona evrov.

Brez rezervacij in oslabitev bi skupina NLB kot matična družba dosegla dobiček, in sicer 35,1 milijona evrov oz. 35,3 milijona, izhaja iz polletnega poročila o poslovanju.

Na poslovanje so po pojasnilih NLB-ja vplivali zmanjševanje obsega kreditiranja nebančnega sektorja in nadaljevanje slabšanja kakovosti portfelja tako v NLB-ju kot v odvisnih družbah, odliv depozitov na segmentu prebivalstva in gospodarstva ter nadaljnje razdolževanje na grosističnih trgih.

Poleg naštetega so poslovanje zaznamovale tudi dejavnosti za zagotavljanje količnikov kapitalske ustreznosti - konverzija hibridnega posojila v delnice NLB-ja -, ter ukrepi za zniževanje tveganjem prilagojene aktive, nadaljnje izvajanje ukrepov za racionalizacijo stroškov in aktivacija načrtov za povečevanje prihodkov, izvajanje strategije umika z nestrateških trgov in dejavnosti ter aktivnosti glede prenosa slabih terjatev na slabo banko.

Bilančna vsota tako na ravni skupine kot NLB-ja je bila ob koncu prvega polletja za tri odstotke manjša kot ob koncu preteklega leta in je znašala 13,84 milijarde evrov oz. 11,09 milijarde evrov.

Krediti nebančnemu sektorju so se na ravni skupine zmanjšali za štiri odstotke na 9,13 milijarde evrov, na ravni banke pa za pet odstotkov na 7,47 milijarde evrov.

Depoziti nebančnega sektorja so ostali na ravni s konca predhodnega leta, in sicer pri skupini 9,08 milijarde evrov, v NLB-ju pa 6,78 milijarde evrov.