Gorenju je težave povzročala predvsem ukrajinsko-ruska kriza. Foto: MMC RTV SLO
Gorenju je težave povzročala predvsem ukrajinsko-ruska kriza. Foto: MMC RTV SLO



Dobiček iz poslovanja na ravni skupine se je zvišal na 43,5 milijona evrov, kar je za skoraj petino več kot leta 2013, zadolženost pa se je zmanjšala za nekaj več kot 27 milijonov evrov, na 331,8 milijona evrov, so sporočili iz Gorenja. Za naložbe so lani namenili 61,6 milijona evrov, največ za razvoj novih izdelkov in posodobitev tehnološke opreme.

Lansko leto so zaznamovale celoletne krizne razmere v Ukrajini, kar je prihodke na tem trgu oklestilo za skoraj polovico v primerjavi z letom 2013. Kljub nižjim prihodkom pa jim je uspelo ohraniti dober tržni položaj in stabilizirati poslovanje, so dodali.

Poleg ukrajinske krize sta Gorenjeve načrte prekrižala še izjemna zaostritev gospodarskih razmer v Rusiji v drugi polovici leta 2014 in 37-odstotni padec vrednosti rublja, pri čemer je do največjega razvrednotenja prišlo v zadnjem četrtletju.

Kriza zbila dobiček
Nadaljevanje ukrajinske krize in slabšanje makroekonomskih razmer v Rusiji sta tudi glavna razloga, da je skupina Gorenje, potem ko je tri četrtletja zapored poslovala pozitivno in ustvarila štiri milijone evrov čistega dobička, v zadnjem četrtletju lani, ki je v panogi bele tehnike prodajno najmočnejše, poslovala slabše od pričakovanj.

Skupina Gorenje za letos načrtuje prodajo za 1,22 milijarde evrov, EBITDA naj bi znašala skoraj 93 milijonov evrov, EBIT dobrih 43 milijonov evrov, čisti dobiček pa 6,1 milijona evrov.