Paloma se bo lahko z novim denarjem lažje razvijala. Foto: Reuters
Paloma se bo lahko z novim denarjem lažje razvijala. Foto: Reuters

Še pred glasovanjem skupščine o slovaškem predlogu so delničarji razveljavili januarske sklepe skupščine o dokapitalizaciji, ki bi jo izvedel poljski sklad Abris Capital. Ta se je namreč po sicer neuspešnih izpodbojnih tožbah manjšinskih delničarjev Palome umaknil iz igre.

Tudi dosedanji večinski lastnik Palome, Slovenski državni holding (SDH), je po besedah njegove predstavnice Lidie Glavina podprl ponudbo Slovakov, ker ocenjujejo, da so s tem dosegli največjo mogočo ceno. "Zelo pozitivno SDH ocenjuje tudi nefinančne zaveze, ki jih je dal investitor in so za nas prav tako pomembne," je dejala.

Predsednik upravnega odbora Eco Investa Miroslav Vajs je ob tem spomnil, da bo večina svežega kapitala za Palomo vložena v posodobitev njene proizvodnje.

Vodstvo se veseli novega razvoja
Tega je vesel tudi predsednik uprave Palome Tadej Gosak. "Po zahtevnem in dolgotrajnem postopku smo veseli, da smo s potrditvijo dokapitalizacije pridobili možnost za nadaljnji razvoj družbe. Paloma je tako pridobila investitorja, ki ima razumevanje za proizvodnjo papirja in higienskih papirnih izdelkov in ki se je zavezal, da bo omogočil izvedbo strateškega programa ter nadaljeval razvojni cikel, ki ga Paloma potrebuje za krepitev tržnega položaja v regiji," je povedal.

Delničarji so se danes tudi seznanili z rezultati lanskega poslovanja Palome in se strinjali, da se bilančni dobiček družbe za poslovno leto 2015, ki znaša nekaj več kot 1,7 milijona evrov, razporedi v druge rezerve iz dobička.

Zadovoljni tudi delavci
Slovaškemu vlagatelju zaupajo tudi predstavniki zaposlenih v Palomi. "Z Eco Investom smo že pred časom podpisali izjavo, s katero smo si izpogajali naše zahteve, in računamo, da bo to tudi držalo," je povedala Nives Hrovat iz Sindikata delavcev Paloma Pergam. Predvsem so v sindikatu zahtevali, da se ohrani obstoječe število delovnih mest in sedež Palome v Sladkem Vrhu.

Zadovoljna je tudi predstavnica nekaterih malih delničarjev Tea Nevena Gorjup, ki je vložila izpodbojno tožbo zoper januarski sklep sklep o dokapitalizaciji Palome. "Menimo, da podjetje zdaj dobiva dolgoročnega strateškega lastnika, ki je v procesu dokapitalizacije podal tudi najboljšo ponudbo," je povedala.