Primanjkljaj države je lani po prvi oceni znašal 5,5 odstotka BDP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Primanjkljaj države je lani po prvi oceni znašal 5,5 odstotka BDP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Primanjkljaj lani trikrat večji

Primanjkljaj države je lani po prvi oceni znašal 5,5 odstotka BDP-ja, leta 2008 pa je znašal 1,7 odstotka BDP-ja. Podatki o primanjkljaju so po Flajsovih besedah razmeroma ugodni, saj je nižji od lanske septembrske napovedi, ki so Sloveniji kazale 2,1 milijarde primanjkljaja, kar bi bilo 6,1 odstotka BDP-ja. Prav primanjkljaj 2,1 milijarde evrov pa zdaj strokovnjaki napovedujejo za letošnje leto.

Zaradi hitre upočasnitve dinamike rasti prihodkov in nespremenjene in razmeroma visoke ravni tekočega trošenja se je finančni položaj začel slabšati v drugi polovici leta 2008, še posebej pa v prvem in drugem četrtletju lanskega leta. Prihodki od davkov in socialnih prispevkov so bili v zadnjem četrtletju lanskega leta prvič nižji kot leto pred tem.

Država se je lani čezmerno zadolžila
V prvem lanskem polletju je primanjkljaj znašal 6,5 odstotka BDP-ja, v drugem pa 4,5 odstotka BDP-ja. Razliko je po Flajsovih besedah mogoče pripisati nižjemu tekočemu trošenju države. Dolg države pa se je lani še nekoliko povečal, znašal je 12,5 milijarde evrov oziroma 35,9 odstotka BDP-ja, kar po Flajsovih besedah pomeni, da se je država lani čezmerno zadolžila. Lani se je Slovenija namreč dodatno zadolžila za 4,1 milijarde evrov, letos pa naj bi se dolg povečal za nekaj manj kot dve milijardi in naj bi skupno znašal 39,8 odstotka BDP-ja.

Primanjkljaj lani trikrat večji