Tujih vlagateljev Slovenija ne zanima, saj jim na poti stoji neprožen in preveč obdavčen trg dela in birokratske ovire. Foto: Reuters
Tujih vlagateljev Slovenija ne zanima, saj jim na poti stoji neprožen in preveč obdavčen trg dela in birokratske ovire. Foto: Reuters
Slovenija padla tudi pri ekonomski svobodi

Slovensko gospodarstvo zavirajo preveliko trošenje države, preveč obdavčen in neprožen trg dela in birokratske ovire, kar jo uvršča v zadnji del lestvice in na konec seznama evropskih gospodarstev, saj je nižje uvrščena le Grčija.

Boljši le od Grčije, a slabši od Kirgizistana
"Zaostajamo za Namibijo, Kenijo, Kirgizistanom ... državami, ki zagotovo ne bi smele biti pred nami," je novinarju TV Slovenija Eriku Blatniku povedala Tanja Štumberger z Inštituta Cato iz Washingtona.

Šlo bo samo še dol, dol, dol?
Med razlogi za nazadovanje je tudi preveliko število državnih podjetij in prevelika vloga politike v gospodarstvu, kar v seštevku Slovenijo dela nezanimivo za tuje vlagatelje. Slovenija je že dolgo bolj ali manj zaprta za tuje vlagatelje, zanje smo "enostavno neprivlačni", je dejala Štumbergerjeva, ki je še dodala, da lahko Slovenija po stopnjevanju omenjenega pričakuje samo še padec, saj "nikakor ne moremo pričakovati, da bomo s takimi koraki, s tako smerjo napredovali".

Tako bi morala država, namesto da se vmešava v gospodarstvo, ustvarjati pogoje za uspešno poslovanje in skrbeti za pravno varnost državljanov. Po mnenju Iana Vasqueza z inštituta Cato so vlade prestopile meje svojih nalog in se začele ukvarjati "z vsem mogočim", med drugim trošenjem, lastništvom podjetij in uravnavanjem skoraj vsakega vidika aktivnosti svojih državljanov.

Padle tudi ZDA, kraljujeta Hongkong in Singapur
To je tudi razlog, da je ekonomske svobode, kot jo že 40 let izračunavata kanadski in ameriški inštitut Fraser in Cato, v zahodnem svetu vedno manj. Združene države Amerike so v desetih letih s tretjega padle na deveto mesto, na vrhu lestvice pa tudi letos kraljujeta Hongkong in Singapur, ki sta tako že 20 let najbolj ekonomsko svobodni gospodarstvi na svetu.

Slovenija padla tudi pri ekonomski svobodi