Naložba v stanovanjsko gradnjo je eden izmed razlogov za pospešeno rast BDP-ja. Foto: RTV SLO
Naložba v stanovanjsko gradnjo je eden izmed razlogov za pospešeno rast BDP-ja. Foto: RTV SLO
Najvišja gospodarska rast do zdaj

Rast je bila v primerjavi z letom 2005 višja za 1,2 odstotni točki. H gospodarski rasti sta najbolj pripomogla rast izvoza in povečanje naložb v osnovna sredstva, predvsem s pospešeno gradnjo cest, z naložbami v opremo in stroje ter z intenzivno stanovanjsko gradnjo.

Ugodna gibanja se nadaljujejo tudi letos, saj se potrošniški optimizem krepi. Kazalnik zaupanja je v prvem četrtletju dosegel najvišjo vrednost do zdaj. Visok je tudi kazalnik gospodarske klime.

Medletna inflacija se je marca zvišala za 0,2 odstotne točke na 2,3 odstotka, povprečna pa je ostala nespremenjena in je ostala na ravni 2,5 odstotka.

D & B: BDP raste hitreje od pričakovanj
Največja bonitetna hiša Dun & Bradstreet pa v aprilskem poročilu ugotavlja, da slovenski realni bruto domači proizvod raste hitreje od pričakovanj in se še hitreje približuje povprečju Evropske unije. D & B je zato nekoliko popravil pričakovanja za nadaljnjo rast letos in prihodnje leto. Rast povzroča predvsem domače povpraševanje, ki je posledica povečane naložbe porabe.

Da vse le ni tako bleščeče, pa je nedavno opozorila Banka Slovenije, ki za leto 2009 napoveduje samo še 4-odstotno gospodarsko rast, kar je skoraj pol manj kot v rekordnih časih.

C. R.

Najvišja gospodarska rast do zdaj