Fitch grozi, da bo bonitetno oceno znižal šestim državam EU-ja. Med njimi je tudi Slovenija. Foto: EPA
Fitch grozi, da bo bonitetno oceno znižal šestim državam EU-ja. Med njimi je tudi Slovenija. Foto: EPA

Fitch bo oceno sprejel konec januarja, v neslavni skupini pa so poleg Slovenije še Španija, Italija, Belgija, Irska in Ciper. V Fitchu sicer priznavajo, da naštete države izvajajo varčevalne ukrepe in strukturne reforme, kar bodo pri morebitnem znižanju ocen upoštevali. Hkrati pa dodajajo, da ima sistemska kriza evrskega območja tako velike negativne posledice za gospodarsko in finančno stabilnost v njihovem zunanjem okolju, da nacionalni ukrepi nimajo dovolj moči.

Bruseljski vrh ne bo dovolj?
Fitcheva odločitev bo tako odvisna predvsem od nadaljnjega ukrepanja EU-ja in evrskega območja pri reševanju krize evra in odpravljanju tveganj in nevarnosti, ki jih ta prinaša. Fitch je namreč ocenil, da je po bruseljskem vrhu minuli konec tedna celovita rešitev za krizo v območju evra tehnično in politično zunaj dosega. Pogrešajo predvsem učinkovite kratkoročne rešitve za preprečitev širjenja dolžniške krize po območju evra.

ECB naj okrepi pomoč ranljivim
Finančni trgi si želijo, da bi območje evra finančno okrepilo mehanizme za stabilnost evra, Evropska centralna banka pa bi morala po njihovem mnenju prevzeti večjo vlogo pri reševanju ranljivih članic območja evra.

Z znižanjem ocen sta še pred Fitchem zagrozili tudi bonitetni hiši Moody's in Standard & Poor. Moody's bo v prvem četrtletju leta 2012 znova preveril ocene vseh članic Eu-ja, S&P pa naj bi ocene znižal. Tudi ti dve bonitetni hiši nista prepričani v uspeh po dogovoru na bruseljskem vrhu. Na njem so se evropski voditelji sicer dogovorili o paktu za tesnejšo fiskalno in gospodarsko integracijo območja evra.