Gospodarstvo
Na ministrstvu za okolje pozdravljajo evropsko direktivo o odpadni embalaži, ki daje jasno navodilo, da je glede odpadne embalaže razširjena odgovornost proizvajalca. Foto: BoBo
Upravno sodišče je prejšnji mesec odločilo, da vlada ne more z vsakoletnimi sklepi odločati, kolikšen delež ločeno zbrane odpadne embalaže mora prevzeti katera izmed šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo. Foto: BoBo
Po črnem scenariju državi grozi, da bo na letni ravni ostajalo okoli 30.000 do 40.000 ton odpadne embalaže. Foto: BoBo

Dodaj v

Sloveniji grozi do 40.000 ton letnega viška odpadne embalaže

Kako se bodo odločile družbe za ravnanje z odpadki?
15. maj 2018 ob 17:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za okolje bo spoštovalo sodbo upravnega sodišča, da družbam za ravnanje z odpadno embalažo ni treba prevzemati vse embalaže, ki jo gospodinjstva vržejo v rumene zabojnike. Brez ureditve sistema Sloveniji grozi 40.000 ton viška embalažnih odpadkov letno.

Generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte se je sestala s predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo in jim sporočila, da bo ministrstvo spoštovalo sodbo sodišča. Upravno sodišče je namreč prejšnji mesec odločilo, da vlada ne more z vsakoletnimi sklepi odločati, kolikšen delež ločeno zbrane odpadne embalaže mora prevzeti katera izmed šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki jih proizvajalci in druga podjetja, ki dajejo embalažo na slovenski trg, lahko pooblastijo, da namesto njih ustrezno poskrbijo za te materiale, ko postanejo odpadek.

Sodba med drugim navaja, da je "oblastveni posamični akt, ki tožniku nalaga obveznost prevzemanja odpadne embalaže, okoljevarstveno dovoljenje". Sodišče je sicer odločitev sprejelo na pobudo družbe Interseroh. V skladu s sodbo so družbe za ravnanje z odpadno embalažo dolžne prevzemati zgolj tolikšne količine odpadne embalaže, kolikor so je zavezanci, s katerimi imajo družbe sklenjene pogodbe, dali na trg.

Spremembe okoljevarstvenih dovoljenj
Ministrstvo je na sestanku najavilo, da se je začel postopek spremembe okoljevarstvenih dovoljenj za vse družbe, je pojasnila Boltejeva. Predstavniki družb so medtem po njenih besedah sporočili, da se bodo dogovorili, ali bodo odpadno embalažo pobirali v deležih in del odpadne embalaže pustili na dvoriščih komunal ali jo bodo pobirali v večjih deležih, tako kot doslej.

Na ministrstvu sicer pozdravljajo evropsko direktivo o odpadni embalaži, ki daje jasno navodilo, da je na toku odpadne embalaže razširjena odgovornost proizvajalca. "To je bilo pomembno za nas, ker drugače bi se lahko ministrstvo glede nadaljnjih zakonodajnih postopkov in zakona o varstvu okolja dve, ki ga pripravljamo, odločilo drugače," je pojasnila.

Boltejeva je še dodala, da mora zakon, ki ga pripravljajo, dati jasna navodila, kakšna pravila mora neko podjetje spoštovati, da se lahko vključi v sistem. Na ministrstvu so se po njenih besedah odločili, da bodo vse direktive v slovenski sistem prenesene z zakonom, ki je v pripravi. Osnutek bi na ministrstvu v javno obravnavo lahko poslali do konca leta.

Kako se bodo odločile družbe?
Družbe na sestanku po besedah generalne direktorice direktorata niso povedale, ali bodo sodbo sodišča spoštovale. To je njihova odločitev. "Nam je jasno, da je to veljalo samo za inšpekcijsko odločbo glede Interseroha," je dodala.

Vsaka družba se bo sama odločila, ali bo pobirala vso embalažo ali samo v deležu, ki ga določi ministrstvo za okolje. Boltejeva je sicer opozorila, da po črnem scenariju državi grozi, da bo na letni ravni ostajalo okoli 30.000 do 40.000 ton odpadne embalaže, s čimer bi nastali stroški v vrednosti med štiri in pet milijonov evrov.

"Dejstvo je, da si želimo najti sistem, ki bo dolgoročen, ker vsako leto pogovarjati se o odpadni embalaži je katastrofa za državo," je sklenila Boltejeva.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
5tane
# 15.05.2018 ob 18:04
Raje naj prepovejo plastenke in vrečke pa bo takoj pol manj.
sv
# 15.05.2018 ob 17:55
Super. Pa gremo nazaj k divjim odlagališčem. Vsaka čast modrosti te države.
presenečen
# 15.05.2018 ob 18:08
Po eni strani bi te redar kaznoval za nepravilno ločevanje z 100€ globe če takoj plačaš, na drugi strani pa imamo viške plastike v kateri se dobesedno dušimo.

Ta svet gre v napačno smer!
nonparel
# 15.05.2018 ob 18:53
Razumem, da več nič ne razumem. A je res potrebno vsako stvar pri nas zakomplicirati do onemoglosti.
PikiMiki
# 15.05.2018 ob 19:06
Lahko bi vsaj razložili za kakšne odpadke točno gre, če posameznik ve kakšni odpatki so problem, se lahko že v štartu odpovemo nakupu izdelkov, ki so v sporni embalaži. Iz tega članka lahko samo sklepam, da mi bodo kanto spraznili le do polovice.
tore
# 15.05.2018 ob 18:33
da družbam za ravnanje z odpadno embalažo ni treba prevzemati vse embalaže, ki jo gospodinjstva vržejo v rumene zabojnike.

Ko so uvajali rumene zabojnike za embalažo, so dejali da embalažo prodajo. Kako to, da se zdaj branijo sprejemat embalažo, saj zaslužijo z njo, a morda ne. Očitno da ne. A je mogoče tak način ločenega zbiranja zgrešen, saj je vedno treba vse sortirat po materialu.
Če že pišete o stvari, vsaj točno razložite v čem je problem.
kaboom
# 15.05.2018 ob 19:54
Kaj se čaka s povratno embalažo? €0.50 na plastenko, pa ne bo več svinjanja okrog...
eos
# 15.05.2018 ob 20:04
Torej se višek dostavi na naslov upravnega sodišča, ker so očitno povsem brez občutka za realnost.
Vlada pa naj sprejme edini koristni zakon do sedaj, da se vsak kilogram plastike izplača.
alcatraz
# 15.05.2018 ob 18:46
dejmo mal pazit kaj kupujemo in kako.
sej se da na nivoju posameznika to zelo učinkovito zmanjšat.
državi pa priporočilo: takoj ampak res takoj zmanjšat prodajo plastike in stimulirat okolju prijazno embalažo.
HOR
# 15.05.2018 ob 18:57
Država naj zadeve uredi, kot je potrebno in brez izgovorov...!
alcatraz
# 15.05.2018 ob 18:47
Manj plastike pomeni grožnjo ekonomiji. Svet je resnično v slepi ulici.

imaš več kot dovolj alternativ.
Aprila
# 15.05.2018 ob 20:12
Pri vseh polomijah kot so falcon, pa maketa za drugi tir, da o TEŠU in podobnem sploh ne govorim, bi bil nakup naprave ki spreminja plastiko v nafto zelo majhna in za spremembo od zgoraj navedenih primerov dobra investicija. Kot prvo bi se recikliralo odpadno plastiko, kot drugo pa bi imeli prihodek od prodaje nafte, čeprav majhen ali pa če bi se nafto uporabljajo za ogrevenje javnih prostorov, bi se zmanjšal strošek ogrevanja. In če bi zadeva pokazala zelo velik plus, se potem lahko nabavi še več naprav.
bori
# 15.05.2018 ob 19:09
Saj so našli bakterije, ki jedo plastenke. Zdaj naj hitro razvijejo cepivo in ljudi cepijo s tem, da bomo vse s plastiko vred pojedli.
Franc 1952
# 15.05.2018 ob 20:54
Malo čuden članek, ampak če prav razumem, lahko plastične flaše, namesto da jih zmečkam na čim manjšo prostornino in dam v rumen kontejner, enostavno izvozim na Hrvaško, kjer mi bodo to celo plačali? Pa sem zmotno mislil, da smo vsi v EU!:)
Springbok
# 15.05.2018 ob 21:43
Štos je v temu da plastika ni enako plastika. Podjetja so zainteresirana za PET stekelnice. Z jogurtovimi lončki, plastičnimi žlicami in mehko embalažo (npr. za jagode ali biftek) pa ne morejo nič. Zato v večini držav EU ne smeš metati jogurt lončkov, plastičnih vrečk in plastičnih žlic v zabojnik za plastiko, ampak v zabojnik za splošne / mešane smeti. Med plastično embalažo sprejemajo samo PET steklenice (npr. Coca cola ali Radenska), plastične zamaške, steklenice čistil, šamponov, ipd. Le te lahko podjetja res predelajo in prodajo. Naši MOP-ovci pač tega ne razumejo.
PojeduTeBom
# 15.05.2018 ob 21:34
Na Jesenicah imajo po novem tako varianto, če bo projekt uspel, bo po celi Sloveniji in naprej.
Sortiraš odpadke in jih pripelješ tja (kot včasih v šoli star papir za končni izlet), dobiš bon in greš v njihovo prodajalno, pa dobiš hrano, tablico...za nižjo ceno. Oni seveda zaslužijo, vendar si tudi ti v +.

https://ecosynergysystem.si/sl/sortiranj
e-odpadkov/
gesan
# 15.05.2018 ob 20:51
Velik problem je v mentaliteti ljudi!
Tudi tisti, ki se gredo posel z odpadki, se gredo ta posel samo zaradi fajn zaslužka.
Smeti postajajo dober biznis.
pokasirali so veliko sredstev iz skladov...in...

V pogodbi piše recimo tudi to, da bi morali vse zabojnike vsake tolko časa očistit, sterilizirat...

Pri nas tega niso v več kot desetih letih niti enkrat.
In marsikaj niso, ker jih ne zanima problem, zanima jih samo keš!

Tolko o mentaliteti
demosthenes
# 16.05.2018 ob 07:49
Kaksna propaganda.

V moji okolici deluje podjetje Stadler, ki se ukvarja z montažo sortirnic za odpadke.
Ko enkrat sortirnica začne delovati, podjetja ne morejo dobiti preveč odpadkov.
Slišal sem zgodbe, kako mesta z sortirnicami, odkupujejo odpadke od drugih mest, držav.
Odpadki so postali surovina- posledično, bi se to moralo poznati tudi z zmanjšanjem cene komunalnih storitev, glede na to, da jim mi pošiljamo surovine.
Vreizeja
# 15.05.2018 ob 22:23
Zakaj potem odpadke uvažamo, in to enormne količine?

105.000 ton odpadkov iz plastike je bilo v Slovenijo v letu 2016 uvoženih, kar je skoraj dvakrat toliko, kot jih je nastalo doma. Ti odpadki so predstavljali 11 % vseh v tem letu v Slovenijo uvoženih odpadkov. 51.000 ton odpadkov iz plastike pa se je v letu 2016 iz Slovenije izvozilo; izvoženih je bilo torej skoraj pol manj odpadkov iz plastike, kot jih je bilo uvoženih.

Vir: Statistični urad
PikiMiki
# 15.05.2018 ob 21:06
@gesan
''V pogodbi piše recimo tudi to, da bi morali vse zabojnike vsake tolko časa očistit, sterilizirat...
Pri nas tega niso v več kot desetih letih niti enkrat.''

Pri nas so jih že večkrat. Je pa res da, ko začnejo uornk smrdeti jih pokličemo, in v parih dneh zrihtajo.

@Franc 1952
Če se ne motim, Hrvaški to ni najbolj všeč. ;)
taprav gorenc
# 15.05.2018 ob 20:44
Dokler bo tako,da posameznik ne bo imel nič od tega koliko bo nabral v zabojnike in ločeval,ne bo nič bolje.

Bistvo je to da konstantno država izdaja račune!

Pa smeti še niso vse,velik del računa je greznica,ki vsak mesec plačaš 9 evrov za odvoz !
Ja za odvoz,potem ti vsaki dve leti lažejo,da imate odvoz zastonj!? Ja itak če ga plačaš!
Nakar je folk šokiran ko dobi še enkrat račun za predelavo !
hexen
# 15.05.2018 ob 20:32
kaboom
# 15.05.2018 ob 19:54
Kaj se čaka s povratno embalažo? €0.50 na plastenko, pa ne bo več svinjanja okrog...


Aja? Kaj pa ostala plastična embalaža - vrečke, ovoji živil, pribor za enkratno uporabo, stekleničke z detergenti, plenice, zobne ščetke, embalaža potrošniških izdelkov, sedežna garnitura, iveral itd itd...? Plastika je povsod, embalaža pijač predstavlja majhen delež plastike....
pazi_mina
# 15.05.2018 ob 18:10
Sej se bo zlo hitro našu tujc ki bo to embalažo zbral in prodal na kitajsko kjer je vedno večje povpraševanje za takimi surovinami...
unitrode
# 16.05.2018 ob 07:34
Ta zaplet kaže na popolno nesposobnost ministrstva: ker za problematično embalažo plačujemo (potrošniki) bi morala država urediti logistiko pospravljanja (recikliranja) embalaže. Za to je odgovorna Tanja Bolte, direktorca direktorata in ostali dobro plačani nesposobneži na ministrstvu. Rešitev je enostavna: vse odpustit in zaposlit sposobne ne pa lenuhe iz strankarskih kvot.
Tinkola
# 16.05.2018 ob 06:09
Na Danskem lepo šikano zaračunajo 1 krono poleg vsake piksne, ki jo kupiš.
A je tako težko sprejet zakon in prepovedat (proizvajalcem) pakiranje hrane in pijače v plastiko? Kako je bilo pa včasih?Mleko v steklenicah, kruh si dobil z listom papirja, sadje in zelenjavo v papirnih škrniclih. Pa je bil problem uničevanja gozda zarad tega, pa smo šli na plastiko. Veliko lažja, ne rabiš nosit nazaj, haha, ni ga čez komot, a ne? Pa cel kup higienskih ukrepov, da živila ostajajo čista, zdej pa jejmo plastiko...
In če mi trgovina ne omogoča nakupa sadja in zelenjave brez plastik fantastik vrečk, najljubšega soka in mleka v steklenici, preprosto ne more poslovati. Aaaaa, to pa ne gre, kajne? Preveč firm služi s predelavo/reciklažo plastike in grej je ogrožat stabilnost in socialno varnost zaposlenih teh podjetij in njihovih družin.
Kompromisi so v civilizaciji, ki živi od pohlepa, utopija.
casar
# 16.05.2018 ob 05:42
Prepovedati prodajo plastenk ( Radenska Coca cola, pivo itd ) s tem bi znatno zmanjšali odpadke. Prodajo plastičnih artiklov zmanjšati na minimum. Uvesti povratno embalažo - steklo.
Manc
# 15.05.2018 ob 22:07
Vsi vemo, vsi bi, naredimo pa nič za to.
Juhu
# 15.05.2018 ob 21:51
Tele zelene stranke in društva, največkrat gledajo na lastni profit in so jih samo polna usta obljub.
ajvard
# 15.05.2018 ob 21:50
s plastiko ni prav nič narobe.
če se jo pravilno ločuje, je zgolj ponovno uporabna surovina.

kako mi delamo s surovinami,pa piše zgoraj. kot butalci.
gesan
# 15.05.2018 ob 20:44
Sloveniji grozi do 40.000 ton letnega viška odpadne embalaže
-------------------------
Itak!
Smeti nam grozijo, ne grozimo si s smetmi slučajno sami sebi s svojim buthalskim dojemanjem okolice.

Pridite na kmete, vam pokažemo zdravo kmečko logiko, ki jo je traktor povozil.
pohhood
# 16.05.2018 ob 08:12
Sredi Ljubljane dol fuknit to smetje
Lupo
# 16.05.2018 ob 04:02
predelava odpadkov je velik biznis ki ga kontrolira organiziran kriminal
divacvlade
# 15.05.2018 ob 22:50
A ni v ceni izdelka tudi predelava? Torej se morajo izdelki sedaj poceniti...
galoper
# 16.05.2018 ob 19:40
Slovenija je že obremenjena s preveliko količino odpadne embalaže, bi se moral glasiti naslov.
Binder Dandet
# 16.05.2018 ob 12:35
Meni je čisto vseeno ali jo prevzame proizvajalec ali zbiralec, samo da ne bo pristala v gozdovih in jamah.
kazam123
# 16.05.2018 ob 08:55
Res se pretirava z embalažo, vendar ta problem je treba rešit pri podjetjih ne potrošnikih. Kinder mini-vsaka mala čokoladica je zavita v svojo embalažo, čemu je to potrebno?
gesan
# 16.05.2018 ob 08:19
casar
# 16.05.2018 ob 05:42
Prijavi neprimerno vsebino
Prepovedati prodajo plastenk ( Radenska Coca cola, pivo itd ) s tem bi znatno zmanjšali odpadke. Prodajo plastičnih artiklov zmanjšati na minimum. Uvesti povratno embalažo - steklo.
-----------------------------------
Evo to je to!
Sam sistem nas je zavedel v takšno potratno embalažo z izgovorom ,da je to napredek.
In folk je verjel, da je to napredek.

Vidimo kakšen je to napredek.
PA mnogim še vedno ni kapnilo.

PAr tednov nazaj sem se res sarkastično zgražal nad embalažo pri blagajni.

In kaj se je zgodilo?
Namesto, da bi tudi drugi pri blagajni nekaj dojeli, sem dejansko videl v njihovih facah, "daj ne teži brez veze".
gesan
# 16.05.2018 ob 08:11
PikiMiki
# 15.05.2018 ob 21:06
@gesan
''V pogodbi piše recimo tudi to, da bi morali vse zabojnike vsake tolko časa očistit, sterilizirat...
Pri nas tega niso v več kot desetih letih niti enkrat.''

Pri nas so jih že večkrat. Je pa res da, ko začnejo uornk smrdeti jih pokličemo, in v parih dneh zrihtajo.
-------------------------------
Po pogodbio, če prav razumem smisel pogodb, bi morali oni vsak mesec ali dva, sami od sebe to zadevo uredit.
To je higienska nuja, ki so jo po pogodbi tudi vkalkulirali v posel z odpadki.
Ker tega ne delajo je to klasična gospodarska goljufija in nič drugega poleg nesposobnosti dojemanja odgovornosti za takšno početje ali bolje rečeno nepočetje (čeprav 4x zaračunano)

In takšni bi naj sdkrbeli za problem odpadkov.
Itak

Skrbeli bodo toliko kolikor bo potrebno ,da lahko folk nategujejo spredaj in odzadi hkrati na vse šupljine.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 06:33
Hvala za povezavo!
https://ecosynergysystem.si/sl/sortiranj
e-odpadkov/
kingeston
# 16.05.2018 ob 14:24
vsak pametuje kako je treba omejiti plastiko in podobne zadeve, a ko pa vas bo udarilo po žepih ko boste namesto 5 centov plačevali za embalažo ampak 5€ za 'tajnostno', potem pa bo znova jok in stok, kako ste bili zavedeni in podobne nebloze.

meni ni problem veliko več plačevati tako za embalažo kot za odvoz. kaj pa vam revežem?
Hohštaplerija
# 15.05.2018 ob 21:32
Nimajo Japonci nekega življa, ki je plastiko? No, pripeljite dol, pa bo. Lahko naložijo poleg opreme za kočevsko Yaskawo. Problem rešen. Dobrodošle robo alge.
gesan
# 15.05.2018 ob 20:47
alcatraz
# 15.05.2018 ob 18:47
Manj plastike pomeni grožnjo ekonomiji. Svet je resnično v slepi ulici.

imaš več kot dovolj alternativ.
--------------------------------------------
Res je!
Na kmetih jo še zmeraj fajn kurijo.
Baje da daje fajn zvoke, ko se od vročine topi.
Pa vonj jim tudi kot zgleda ne predstavlja prav nobenega problema.
Vsaj po reakcijah sodeč, ker smo mi očitno daleč naokoli edini, ki temu glasno nasprotujemo.

PA smo res čudni, da tudi mi plastike ne kurimo tako kot drugi, ki niso čudni.
presenečen
# 15.05.2018 ob 18:12
Manj plastike pomeni grožnjo ekonomiji. Svet je resnično v slepi ulici.
pink panther
# 15.05.2018 ob 18:54
glasujmo za zelene stranke pa bo bolj urejeno
Kazalo