Delegaciji se bo v četrtek pridružil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
Delegaciji se bo v četrtek pridružil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: BoBo

Pobuda za organizacijo odhoda delegacije v ZDA je prišla iz gospodarstva pod okriljem Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija), ob podpori javne agencije Spirit Slovenija.

Gospodarski del letošnje delegacije bo v torek obiskal IBM SW Executive Briefing Center, v sredo pa podjetja Cisco, Hewlett Packard Enterprise, ameriško vesoljsko agencijo Nasa ter BCG Digital Ventures Center. Tretji dan obiska bo minil v podjetjih Microsoft ter Salesforce, po pridružitvi vladnega dela delegacije, ki ga bo vodil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pa bodo obiskali še podjetji Uber in Celtra.

Spoznavanje novih poslovnih modelov
Tokratni obisk bo po besedah ministra Koprivnikarja, ki v okviru iniciative Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi usklajuje vladne dejavnosti na področju digitalne preobrazbe, usmerjene v podjetja, ki so vodilna na področju novih poslovnih modelov sodelovalne ekonomije.

Da pa bi lahko zagotovili okolje za uspešno delovanje teh modelov, bodo potrebne spremembe na področju delovnopravnih razmerij, varstva potrošnikov, obdavčitve in plačilnega prometa, je poudaril minister. "Z vsakim posebej se dogovarjamo, da omogočimo delovanje, želimo si sistemske umestitve," je dodal.

Pri digitalni preobrazbi poslovanja gre za proces, ko se rešitve s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij vedno bolj vključujejo na vse ravni poslovanja podjetij in organizacij, to pa poveča njihovo učinkovitost in konkurenčnost. Gre za ključni trend tako imenovane četrte industrijske revolucije.