Poslovanje bank se slabša zaradi naraščajočih stroškov oslabitev in rezervacij, ugotavlja Banka Slovenije. Foto: BoBo
Poslovanje bank se slabša zaradi naraščajočih stroškov oslabitev in rezervacij, ugotavlja Banka Slovenije. Foto: BoBo

Poročilo Banke Slovenije o poslovanju bank v tekočem letu še kaže, da je izguba slovenskih bank pred obdavčitvijo v prvih petih mesecih dosegla 45,7 milijona evrov, potem ko so banke v enakem obdobju lani poročale o 63,1 milijona evrov dobička pred davki.

Poslovanje bank se slabša zaradi naraščajočih stroškov oslabitev in rezervacij. Problematika se tako v primerjavi z lanskim letom očitno še zaostruje, pa čeprav so nekatere ocene ob koncu lanskega leta govorile o stabilizaciji razmer. Neto oslabitve in rezervacije so v prvih petih mesecih leta dosegle 296 milijonov evrov, kar je za 27,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Nižji bruto dohodki
A banke so v petmesečju poročale tudi o nižjih bruto dohodkih. Ti so tako znašali 552,1 milijona evrov, kar je za 25,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Upadle so tako čiste obresti kot neobrestni prihodki.

Banke še naprej zmanjšujejo kreditno dejavnost. Obseg posojil nebančnemu sektorju je bil maja medletno manjši za 4,8 odstotka, pri čemer se je obseg posojil gospodarstvu skrčil za 7,6 odstotka, obseg posojil gospodinjstvom pa za 0,3 odstotka. Po drugi strani so banke za 31,7 odstotka povečale posojanje državi, kar je verjetno posledica nakupa državnih zakladnih menic.

Vse slabši tudi posojilni portfelj
Še naprej se slabša tudi posojilni portfelj. Razvrščene terjatve v bonitetnih skupinah D in E, torej tistih, kjer delež oslabitev in rezervacij znaša od 40 do 100 odstotkov, so konec maja predstavljale 6,7 odstotka vseh terjatev, kar je 0,5 odstotne točke več kot konec lanskega leta. V skupini D je bila pokritost terjatev z oslabitvami 60,9 odstotka.

Terjatve z zamudami nad 90 dni so konec maja predstavljale 12,8 odstotka vseh terjatev, kar je za 1,6 odstotne točke več kot konec decembra lani.