Domžalskega podjetja zaradi njegovih pozitivnih bilanc ni bilo težko prodati. Foto: MMC RTV SLO
Domžalskega podjetja zaradi njegovih pozitivnih bilanc ni bilo težko prodati. Foto: MMC RTV SLO
Prodali prvo podjetje s seznama: Helios

Vladni seznam 15 podjetij za prodajo se z današnjim podpisom pogodbe o nakupu domžalskega Heliosa krči. Kupec je avstrijsko podjetje Ring International, ki naj bi za nakup namenilo okoli 145 milijonov evrov ali 520 evrov za delnico. Ta vsota bi bila lahko 600 evrov za delnico, če ne bi po neuradnih namigih na vrednost vplivali tudi domnevno sporni nepremičninski posli Heliosa v Srbiji.
V Društvu malih delničarjev MDS zato pričakujejo, da bo zaradi te spremembe cene tudi kdo odgovarjal. Kupnino pa bodo naši lastniki dobili šele, ko bosta nakup preverili agencija za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ob prodaji Heliosa gre za sorazmerno lahko zgodbo, ker je to dobro podjetje, in zato ga ni težko prodati. Gledano od zunaj je bil ves postopek voden profesionalno, bila sta vsaj dva ponudnika in izbran je bil boljši, meni ekonomist Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.
Zapirali ne bodo
Novi kupec je sicer kapitalsko šibkejši, zato bosta pri nakupu sodelovala dva ameriška sklada Blackstone in Tempelton, kar najbrž pomeni, da lastniška zgodba s Heliosom še ni končana. Ali to pomeni zaprtje Heliosa, pa Jaklič odgovarja: "Ne, zagotovo ne. Takšni skladi zelo redko špekulirajo na način, da bi nepremičnine zapirali, še posebej ker vemo, kako je z nepremičninskim trgom v Sloveniji."

Ob vseh tem se seveda postavlja vprašanje, ali ne gre morebiti za sovražni prevzem. Grega Tekavec iz MDS-ja upa, da gre za strateško partnerstvo: "Vendar pa bodo to pokazale zaveze, za katere upam, da bodo čim prej razkrite, da bodo tudi mali delničarji vedeli, ali naj se odzovejo na ponudbo ali ne."

So vsi okostnjaki popadali iz omar?
Glede namigov, da so ceno delnic zbili domnevno sporni nepremičninski posli, pa Jaklič pravi, da tega ne pozna, je pa cena odvisna od različnih dejavnikov: "Upam, da so na koncu tudi pri tej prodaji prodajalci in menedžment odprli vse omare, da so ven popadali vsi okostnjaki. Ker če niso, bo oteženo delovanje v tej novi skupini."

Kupnino za Helios bodo dobile večinoma banke, ki so lastnice propadlega Zvona 1, ta pa je bil tretjinski lastnik Heliosa, toda s tem se luknja, ki je nastala zaradi propada Zvonov, ne bo pokrila, meni Jaklič, to bomo pokrili davkoplačevalci. Bo pa novi lastnik v Helios pripeljal tudi novo vodstveno in nadzorniško ter še kakšno ekipo, neuradno delavcev ne bodo odpuščali niti ne bodo nižali plač, sedež podjetja pa bo ostal v Domžalah.

Prodali prvo podjetje s seznama: Helios