Država je NKBM v okviru sanacije bank lani dokapitalizirala. Foto: MMC RTV SLO
Država je NKBM v okviru sanacije bank lani dokapitalizirala. Foto: MMC RTV SLO

Država je v NKBM-ju v okviru sanacije bank lani izvedla dokapitalizacijoza 870 milijonov evrov, ki je vodila v krepitev bilance stanja in izboljšanje kakovosti njenih sredstev. Država je tako lastniški delež v NKBM-ju povečala na 100 odstotkov. Dokapitalizacija naj bi banki omogočala, da se v prihodnjih letih osredotoči na svojo razvojno strategijo poslovanja s prebivalstvom ter z majhnimi in srednjimi podjetji v Sloveniji.

V objavljenem pozivu je NKBM predstavljena kot matična družba druge največje bančne skupine v Sloveniji z 11,3-odstotnim tržnim deležem glede na sredstva in 14,1-odstotnim tržnim deležem glede na depozite komitentov.

Predvideni rok za oddajo okvirne ponudbe je 3. julij. Postopek v imenu države vodi Sod, ki do vzpostavitve Slovenskega državnega holdinga upravlja državne naložbe, prodajalec pa je za izvedbo dvostopenjskega postopka prodaje izbral družbo Lazard Freres. Država vabi zainteresirane stranke, da interes za sodelovanje v postopku prodaje 100-odstotnega deleža NKBM-ja izrazijo družbi Lazard Freres na elektronskem naslovu interest.nkbm@lazard.fr.

Predstavitveni dokument o drugi največji slovenski banki bo družba Lazard Freres posredovala zainteresiranim strankam na njihovo zahtevo. Po podpisu sporazuma o varovanju zaupnih podatkov bo posredovano tudi procesno pismo, ki vsebuje podrobne podatke o zahtevah za predložitev okvirne, nezavezujoče, ponudbe in druge zadeve v zvezi s postopkom ter informacijski memorandum.

NKBM eno od podjetij, namenjenih za privatizacijo
NKBM je eno od 15 državnih podjetij, ki jih je vlada Alenke Bratušek predvidela za privatizacijo. Predstavniki države so sicer večkrat izrazili željo, da bi NKBM prodali še letos.

Pred nekaj dnevi se je končal tudi prenos dokumentacije za slabe terjatve NKBM na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nominalna vrednost vseh terjatev, prenesenih z NKBM-ja na DUTB, je znašala 1,22 milijarde evrov, DUTB pa ji je zanje izplačala približno tretjino knjigovodske vrednosti.