Ali Mura ostaja brez rešitve? Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Ali Mura ostaja brez rešitve? Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Glede na to, da je Sod že sodeloval, in glede na prve odzive na predlog si težko predstavljam, da bi lahko zagotovili 20 milijonov evrov svežega kapitala in potencialno še 12 milijonov evrov poroštev, pri čemer bi morali najprej kupiti nepremičnine.

Matej Lahovnik
Joc Pečečnik
Joc Pečečnik se je, kot pravi, za oddajo ponudbe odločil potem, ko so s sodelavci opravili skrben pregled Mure. Po njegovih besedah je trenutno največji problem v podjetju ta, da ima prevrednotene vse nepremičnine zaradi pretiranega zadolževanja. Tega dolga se po njegovem mnenju ne da plačevati z rednim poslovanjem. Foto: MMC RTV SLO

Upravni odbor Soda je razpravo o ponudbi za reševanje Mure, ki jo je podal Joc Pečečnik, preložil na ponedeljek. Predlogu podjetnika sicer ne kaže dobro.

Kaj bo za usodo ponudbe pomenila prestavitev razprave, ni znano, Pečečnik je namreč v četrtek dejal, da bo na odgovor čakal le še do petka. Prepričan pa je, da njegov predlog, na račun katerega je vlada v četrtek izrazila precej pomislekov, ni bil dobro razumljen. Prav zato ga je pripravljen še enkrat razložiti. V zvezi z negativnimi odzivi na njegov predlog je še dodal, da ponudbe ne umika, in da jo bo "dal v predal in se za zdaj z njo ne bo ukvarjal".

Lahovnik: Predvideni vložek na strani države prevelik
Razlog, da Slovenska odškodninska družba, ki je 12-odstotna lastnica murskosoboškega tekstilnega velikana, najverjetneje ne bo potrdila predloga, je nesorazmerni finančni vložek, ki ga predvideva Pečečnikov predlog. Kljub velikemu državnemu vložku pa bi na cesti še vedno ostalo 2.000 zdaj zaposlenih v Muri.

Kuntarič ne želi nikomur vlivati upanja
Direktor Soda Tomaž Kuntaril je za Radio Slovenija dejal, da bi bila hitra obravnava tako pomembnega predloga neprimerna in da morajo Pečečnikov predlog najprej preučiti. Na vprašanje, ali to pomeni, da obstaja možnost, da bo predlog sprejet, pa je dejal, da ne želi nikomur vlivati upanja.

Kot je že v četrtek pojasnil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, bi morala po Pečečnikovi konstrukciji država zagotoviti okoli 37 milijonov evrov. In sicer naj bi najprej Sod v novoustanovljeno Muro Outlet vložila 10 milijonov evrov svežega kapitala, Pečečnik pa bi zagotovil poslovne prostore, katerih vrednost naj bi bila okoli 10 milijonov evrov.

Država bi morala zagotoviti za 12 milijonov evrov poroštev
V naslednji fazi bi se ustanovila nova Mura, v katero bi Pečečnik vložil 10 milijonov evrov, ki bi jih dobil, ko bi Sod (ali Posebna družba za podjetniško svetovanje) odkupil delež v Muri Outlet.

Nova Mura bi nato za 16 milijonov evrov odkupila del nepremičnin, zalog in opreme od stare Mure. Mura Outlet bi bila v celoti v državni lasti in bi od nove Mure v 20-letni najem vzela nepremičnine, pri čemer bi najemnino plačala vnaprej.

Pečečnikov predlog predvideva tudi, da država zagotovi za 12 milijonov evrov poroštev, poleg tega pa bi za nove zaposlitve - predlog predvideva od 1200 do 1400 delovnih mest - morala zagotoviti okoli 4,5 milijona evrov. Predvideno je še, da bi država jamčila novi Muri, da bi dobila posle, kot je šivanje uniform.

Problem nedovoljene državne pomoči
Vlada ima pomisleke prav zaradi tveganja ob nesorazmernosti vložka države in zasebnega vlagatelja, je pojasnil minister za gospodarstvo. Skrbela naj bi jo tudi načrtovana poroštva, ki bi jih morala priglasiti, saj bi lahko pomenila nedovoljeno državno pomoč in zagotavljanje dela, s čimer bi kršila zakon o javnih naročilih in zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Je še mogoča prisilna poravnava? Lahovnik pravi, da verjetno ne. Ali bo morala Mura s približno 3.300 zaposlenimi na koncu v stečaj, pa bodo odločili uprava, lastniki in upniki. Podjetnik Pečečnik je prepričan, da bo prav to epilog zgodbe o murskosoboškem podjetju, če njegova ponudba ne bo sprejeta in če je lastnice ne bodo dokapitalizirale.

Glede na to, da je Sod že sodeloval, in glede na prve odzive na predlog si težko predstavljam, da bi lahko zagotovili 20 milijonov evrov svežega kapitala in potencialno še 12 milijonov evrov poroštev, pri čemer bi morali najprej kupiti nepremičnine.

Matej Lahovnik