V Savi bi spremembe vodenja lahko negativno vplivale na prestrukturiranje družbe, menijo na sodišču. Foto: BoBo
V Savi bi spremembe vodenja lahko negativno vplivale na prestrukturiranje družbe, menijo na sodišču. Foto: BoBo

V današnjem sklepu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, je sodišče zapisalo, da se upniški odbor navadnih upnikov Save 3. marca letos ni strinjal s predlogom Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), saj da je uprava že bila zamenjana, med Savo in DUTB-jem pa teče tudi sodni spor, in če bi DUTB začel voditi posle Save, bi to lahko vplivalo na ta sodni spor tako, da bi bili oškodovani ostali upniki, je povzelo sodišče. Negativno stališče do predloga DUTB-ja je zavzel tudi upravitelj Leon Benigar Tošič.

"Sodišče je sledilo negativnemu mnenju upniškega odbora in upravitelja ter ocenjuje, da prenos pooblastil v tej fazi za sam postopek ne bi predstavljal nobene konkretne koristi," je zapisalo sodišče in dodalo, da uprava Save v času nadaljnjih dveh mesecev, v katerem bo potekalo glasovanje o potrditvi prisilne poravnave, ne more opravljati nobenih poslov, ki bi lahko zamajali uspešno izvedbo prisilne poravnave.

Podobno je sodišče zavrnilo tudi predlog sklada York, ki je imetnik 67,8 milijona evrov oz. 30,3 odstotka terjatev do Save, ki jih je pridobil od Gorenjske banke in Unicredit banke Slovenija. "Sodišče je sledilo upravitelju pri oceni, da je glede na razmerje moči med upniki v tej prisilni poravnavi smiselno, da trenutno ne pride do nobene spremembe v poslovodstvu dolžnika," je zapisalo sodišče in dodalo, da bi prenos vodstvenih pooblastil lahko odprl nove spore med upniki.