Obiskanost zdravilišč iz leto v leto narašča. Foto: BoBo
Obiskanost zdravilišč iz leto v leto narašča. Foto: BoBo
Zdravilišče
Slovenska zdravilišča so med velikonočnimi prazniki polna. Foto: BoBo

Zaradi napetih razmer v tujini je obisk letos boljši kot prejšnja leta, saj turisti Slovenijo dojemajo kot varno državo. Zdraviliški turizem v Sloveniji naravnost cveti, tudi v preteklih letih, v času gospodarske krize, je imela večina zdravilišč stalen dotok tujih gostov. V povprečju so stalni gostje naših zdravilišč Avstrijci, Rusi, Nemci in Hrvati.

V Termah 3000 poslujejo nadvse uspešno. Kar 1,2 milijona evrov so investirali v prenovljeno kopališče in hotel Ajda, saj je ajda kot simbol Pomurja rdeča nit prenove. Z ajdovimi luščinami so namreč napolnili tudi vzglavnike, ker delujejo antialergeno. Čeprav je njihov lastnik, Sava d. d., v prisilni poravnavi, to na njihovo poslovanje ne vpliva. Gostje prihajajo iz vseh naših sosednjih držav, pa tudi Nemčije, Srbije in Ukrajine. Tujce večinoma skrbi le dogajanje okoli begunske krize.

Izvršni direktor Term 3000 Igor Magdič je pojasnil, da "gostje veliko več sprašujejo, kot so spraševali prej, kako je z mejnimi prehodi, čakalnimi dobami, kako so zasedeni begunski centri, koliko so begunski centri oddaljeni".

Obiskanost zdravilišč stalno narašča
Rimske terme, ki jih je pred dvema letoma kupil armenski poslovnež, imajo vsako leto več nočitev, predvsem na račun tujih gostov. Prevladujejo Italijani, Avstrijci, približno polovica pa je slovenskih gostov. "Število gostov narašča, kot vsake velikonočne praznike smo tudi te praznike popolnoma zasedeni," je dejal Marko Maze iz Rimskih term.

Obiskanost slovenski zdravilišč se z vsakim letom povečuje, ne glede na gospodarske razmere v državi. Niti gospodarska kriza, ki se je začela leta 2009, na to ni vplivala.

Višje dajatve za uporabo termalne vode?
Zdravilišča utegnejo v prihodnje prizadeti višje dajatve za uporabo termalne vode. Zaradi neurejenega sistema jih nekateri do zdaj namreč sploh niso plačevali. Direktorica Term Snovik Petra Zlatoper je pojasnila: "Na nas bo to vplivalo predvsem z višjimi stroški, kar posledično vpliva tudi na rezultat poslovanja, zato iščemo možnosti za to, da bi nam zmanjšali znesek za plačilo koncesije".

Želijo si pridobiti še več gostov iz tujine, zdaj prevladujejo Nizozemci, Izraelci in gostje naših sosednjih držav. Ciljajo na aktivne goste, ki jim je pomembna lokacija. "Za tuje goste je lega v osrednjem delu Slovenije zelo pomembna. Tako imajo 30 km do Ljubljane, do Bleda, tudi v Benetkah so hitro," je dodala Zlatoperjeva.

Lokacija zdravilišč in neokrnjena narava sta po raziskavah agencije Spirit eden ključnih vzrokov za to, da se turisti vedno znova vračajo v Slovenijo.

Slovenskemu turizmu se obeta dobro leto
Slovenskemu turizmu se obeta dobro leto