Radeče Papir ima trenutno 250 zaposlenih, hčerinska družba Muflon pa zaposluje 122 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Radeče Papir ima trenutno 250 zaposlenih, hčerinska družba Muflon pa zaposluje 122 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Za prisilnega upravitelja je imenovalo Boruta Sokliča. Na spletni strani Ajpesa je zapisano, da je predujem za stroške postopka prisilne poravnave, ki ga mora podjetje založiti v roku 15 dni, 30.300 evrov. Če podjetje ne bo založilo predujma, bo sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.

Predlagajo polovično poplačilo navadnih terjatev
Skupni znesek nezavarovanih terjatev upnikov 30. septembra znaša 19,6 milijona evrov. Iz načrta finančnega prestrukturiranja je razvidno, da jih bo podjetje Radeče Papir poplačalo v višini 50,01 odstotka po fiksni letni nominalni obresti nič odstotkov najpozneje do 31. decembra leta 2015.

Prednostne terjatve upnikov znašajo 536.000 evrov, skupni znesek zavarovanih terjatev pa znaša 23,3 milijona evrov.

"Kredit za obratna sredstva še ni na voljo"
NKBM, NLB, Abanka in SID banka so se 9. decembra sicer dogovorili glede zavarovanja za posojila družbi Radeče Papir. Šlo je za skupno 5,4 milijona evrov posojil, ki jih je družba nujno potrebovala za nadaljevanje proizvodnje, od tega naj bi bilo tri milijone evrov obratnih sredstev, 2,4 milijona evrov pa sredstev za investicije. Banke so takrat izrazile pričakovanje, da bo družba "razmislila" o predlogu za prisilno poravnavo.

Iz družbe Radeče Papir pa so sporočili, da posojilo bank za obratna sredstva v višini treh milijonov evrov družbi še ni na voljo. "Likvidnostna situacija družbe se je zaradi ustavitve obratovanja stroja štiri poslabšala do te mere, da brez prisilne poravnave ni mogoče zagotoviti dolgoročnega obstoja družbe, saj je bil izpad prihodkov prevelik," so zapisali v sporočilu za javnost.

V NKBM-ju poteze vodstva družbe težko komentirajo, saj so poteze stvar vodstva podjetja in ne banke.

V prvih devetih mesecih s 6,4 milijona izgube
Kot je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja družbe, je družba po analizi finančnega stanja ugotovila, da je ogrožena, in razglasila plačilno nesposobnost, da bi razrešili odnose z dobavitelji in upniki zaradi nadaljnjega obstoja družbe. Poslovodstvo je pripravilo poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja družbe, v katerem je ugotovilo, da obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno izvesti finančno prestrukturiranje tako, da bi družba postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

Knjigovodska vrednost premoženja podjetja je na dan 30. septembra znašala 43,5 milijona evrov, prav toliko pa je imelo obveznosti do tujih virov. V prvem devetmesečju letos pa je ustvarilo 6,4 milijona evrov čiste izgube. Radeče Papir ima trenutno 250 zaposlenih, hčerinska družba Muflon pa zaposluje 122 ljudi.