Ob delo bo skoraj 160 zaposlenih. Foto: BoBo
Ob delo bo skoraj 160 zaposlenih. Foto: BoBo

Tamšetova je že govorila s predsednikom uprave Peka Matjažem Delopstom, v petek pa bo obiskala podjetje in se seznanila s tem, v kakšnem stanju je. Od tega bo odvisno, kakšne so možnosti za morebitno nadaljevanje proizvodnje v času stečajnega postopka ali prodaje podjetja kot poslovne celote.

"Vsem je seveda v interesu, da bi podjetje lahko delalo naprej in da bi se zanj našla kakšna rešitev, a šele po pregledu stanja podjetja se bo pokazalo, ali za to sploh obstajajo možnosti," je pojasnila.

Stečaj tržiškega obutvenega podjetja s 113-letno tradicijo, ki se je že več let spopadalo z likvidnostnimi težavami in zato z motnjami v proizvodnji, je bil neizogiben. Banke so namreč zavrnile načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, državni lastniki pa niso podprli potrebne 4,4-milijonske dokapitalizacije za preživetje in preoblikovanje podjetja.

Največ bodo izgubili delavci in delavke
Delo bo izgubilo 156 zaposlenih, od tega jih je približno 50 zaposlenih v Pekovih prodajalnah, še več zaposlenih je v Pekovih hčerinskih podjetjih. Njihove zaposlitvene možnosti na Gorenjskem so zelo slabe, saj so v povprečju stari okoli 50 let in usposobljeni za delo v čevljarski industriji.

Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je prepričan, da Peko ima zdravo jedro. Zato upa, da se bo v stečajnem postopku našel kdo, ki bi spet oživil blagovno znamko in del proizvodnje.