Kraški zidar je še eden v nizu gradbincev, ki jih je doletel žalosten propad. Foto: BoBo
Kraški zidar je še eden v nizu gradbincev, ki jih je doletel žalosten propad. Foto: BoBo

Sodišče je na spletni strani agencije za javnopravne evidence in storitve objavilo, da je Kraški zidar 10. avgusta umaknil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, zato je ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečajni postopek. Upniki lahko svoje terjatve prijavijo v treh mesecih, a najpozneje do 14. novembra.

Pogovori z bankami o reprogramiranju posojil podjetju, o novih garancijah in obratnem kapitalu so bili neuspešni, zato so umaknili predlog za začetek prisilne poravnave, je v ponedeljek povedal direktor družbe Radoš Lipanje.

Delavci za zdaj čakajo na delo
Okoli 300 zaposlenih, ki so v ponedeljek najprej začeli stavkati, nato pa so stavko zamrznili, ko so jih seznanili s stečajem družbe, je od danes doma na čakanju na delo in prejemajo 100-odstotno nadomestilo.

Izvršni sekretar KS-ja 90 Damjan Volf je vzpostavil stik s stečajno upraviteljico, ki naj bi v četrtek tudi prišla v Sežano. Volfa veseli, da se je Goriupova strinjala s tem, da imajo prednost delavci. V najkrajšem možnem času morajo prejeti odpoved delovnega razmerja, da se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli dobivati nadomestilo za čas brezposelnosti.

V povprečju so stari 44 let
Hkrati pa bo treba urediti dokumente, da bodo delavci dobili "vsaj nekaj drobtinic iz jamstvenega sklada". V podjetju naj bi po Volfovih podatkih že pripravili izračun terjatev, ki pa "jih ni malo".

Volf sicer opozarja na visoko povprečno starost delavcev Kraškega zidarja - ta znaša 44 let - in na dejstvo, da je med njimi večina invalidov tretje kategorije, ki "so prispevali k ugledu gradbeništva v Sloveniji in k ugledu Kraškega zidarja, zdaj, ko bi morali dobiti tisto minutko slave, pa so pahnjeni na socialno dno".