Bavčar s svojim premoženjem ne more razpolagati, Šrot pa takih omejitev nima. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar s svojim premoženjem ne more razpolagati, Šrot pa takih omejitev nima. Foto: MMC RTV SLO

Predvsem bi rad dokazal to, da je bil politični in medijski linč zoper mene sprožen načrtno, po načelu 'primite tatu', in da me skušajo nekateri namenoma utopiti v novodobnih finančnih malverzacijah, da bi lažje prikrili svoje lastne sporne postopke. Pa so se ušteli.

Igor Bavčar
Bosta Šrot in Bavčar (do)čakala sojenje?
Bavčar: Zamrznitev premoženja je predlagal Janković

Skupina tožilcev je obtožnico zoper Boška Šrota in Igorja Bavčarja vložila brez predhodne sodne preiskave, očita pa jima, da sta oškodovala Pivovarno Laško in njene hčerinske družbe za 109 milijonov evrov, poroča Žurnal24. Na vloženo obtožnico sta se obtoženca pritožila, sodišče pa je nato tožilstvu naložilo, naj vloži zahtevo za preiskavo. Sojenje se torej še ne bo začelo.

Obtožnica se ob Šrotu in Bavčarju nanaša še na sedem fizičnih in šest pravnih oseb zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in goljufije. Šrota obtožujejo več kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Bavčar pa je bil obtožen kaznivega dejanja pranja denarja.

Kdo vse je obtožen?
Med obtoženimi naj bi bili direktor Maksime Holding in nekdanji lastniki podjetja Microtrust Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, nekdanja "slamnata" lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković in Šrotova poslovna sodelavka Vesna Rosenfeld.

Čeferin: Tožilstvo izročilo le kup listin
Zagovornik Igorja Bavčarja Aleksander Čeferin je povedal, da je bila zanj odločitev pričakovana. Prepričan je, da za obtožnico ni bilo nobene podlage, saj je tožilstvo sodišče obremenilo le s kupom listin, sodišče pa na glavni obravnavi situacije nikakor ne bi moglo razčistiti. To pa po njegovih besedah seveda ne pomeni, da postopka ne bo.
Mali delničarji zahtevajo odgovore
Po zavrnitvi obtožnice so se oglasili tudi iz Društva Mali delničarji, ki ga vodi Rajko Stanković, ki se sprašujejo, ali gre pri tem za namerno vložitev nepopolne obtožnice. "Višina denarnih vsot, ki so se obračale, predvsem pa način rasti in padanja vrednosti finančnih transakcij, so najmanj čudni. Upamo si skoraj trditi, da so bile vsaj neskladne z tedaj veljavno zakonodajo. Indicev, da so se finančno okoristili člani poslovodstva, ob tihem strinjanju nadzornikov v obeh družbah, na račun delničarjev je mnogo, in upamo, da bodo odškodninske tožbe, ki je v primeru Pivovarne Laško že vložena, v primeru Istrabenza pa še bo, to tudi dokazale," pravijo.

Obrnili so se tudi na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, saj jih zanima, kdo je odgovoren za nestrokovno pripravo obdolžilnega predloga in ali bo tožilstvo nadaljevalo postopek »začasne zamrznitve premoženja Boška Šrota njegove družine«, saj imajo občutek, da se kljub pisnim obljubam, ki so jih prejeli junija 2010, v zvezi s tem očitno ni nič zgodilo.

Bodo tudi Šrotu zamrznili premoženje?
Sodišče je namreč zavrnilo tudi predlog za zamrznitev Šrotovega premoženja, tožilci pa ga lahko ob morebitni novi zahtevi za sodno preiskavo spet vložijo. Nasprotno s svojim premoženje še pol leta ne more razpolagati Bavčar.

Prejšnji teden je v oddaji Studio City Bavčar zatrdil, da zamrznitve premoženja ni pričakoval, je pa predtem res prodal dele svojega imetja. "Nekaj sem moral narediti, da sem prišel do sredstev, ki jih potrebujem za življenje, ko mi je bil blokiran edini račun na NLB-ju, s katerim poslujem," je poudaril.

Bavčar sumi Kučana in Jankovića
Še vedno je prepričan, da je za vsem tem politično ozadje, saj je po njegovih besedah zamrznitev premoženja predlagal Zoran Janković v ovadbi, ki jo je podal zoper njega. "Milan Kučan je sam rekel, da je Zoranu Jankoviću svetoval, da me ovadi. Če se dva tako pomembna politika pogovarjata o tem, da bi ovadila Igorja Bavčarja, potem mi ni treba pojasnjevati, da je zadaj politično ozadje."

Bavčar trdi, da iz Istrabenza ni vzel niti evra z lastninjenjem niti ni poskušal izpeljati lastninjenja. "Nobenega od 5.000 delavcev Istrabenzovih podjetij nisem poslal na cesto. Državljanom ni treba plačati niti evra iz državnega dolga, da bi poravnali Istrabenzove račune," je še dodal.

Predvsem bi rad dokazal to, da je bil politični in medijski linč zoper mene sprožen načrtno, po načelu 'primite tatu', in da me skušajo nekateri namenoma utopiti v novodobnih finančnih malverzacijah, da bi lažje prikrili svoje lastne sporne postopke. Pa so se ušteli.

Igor Bavčar
Bosta Šrot in Bavčar (do)čakala sojenje?
Bavčar: Zamrznitev premoženja je predlagal Janković