Naročanje opreme v Tešu si predstavljajo zelo po domače. Foto: BoBo
Naročanje opreme v Tešu si predstavljajo zelo po domače. Foto: BoBo
Nove nepravilnosti v TEŠ-u

Nad mater megalomanskega energetskega projekta, 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), so se tako poleg okoljevarstvenikov in Komisije za preprečevanje korupcije ter dela politike spravili še dacarji, je za TV Dnevnik poročala Vesna Deržek. Davčna uprava (Durs) je, neuradno, pri pregledu poslov Teša med letoma 2006 in 2010 med drugim ugotovila velike nepravilnosti pri nabavi računalniške opreme.
Ugotovitev je neusmiljena: Teš je računalniško opremo kupoval prek posrednikov, na poti do Teša pa je cena računalniške opreme pri nekaj primerih skokovito narasla. To ni vse, v verigi posrednikov se pojavijo t. i. missing traderji - podjetja, ki v davčnem vrtiljaku ne plačajo DDV-ja.

Kako je rasla cena
Sledimo poti denarja: Teš od HP-ja prek distributerja DISS, d. o. o., kupi računalniško opremo. DISS opremo, ki je v HP-ju stala 707.000 evrov, posreduje podjetju Stroka produkt za skoraj 754.000 evrov.

Za slabih 4.000 več gre oprema naprej k podjetju Nek link, od tam pa kar za astronomskih 928.000 evrov več v podjetje Trendnet, ki je sicer HP-jev partner. Do končnega naročnika, Teša, pride - vsaj dobavnica tako kaže - na isti dan, 3. 10. 2008, in sicer še za 120 tisočakov več. Natančen pogled družb v verigi razkrije, tako neuradno Durs, da je družba Nek link 'missing trader', naloga družb v verigi pa naj bi bila zgolj dvigovanje cene.

Trendnet jim je prirasel k srcu
Kakšne so vezi med posredniki in vodilnimi v Tešu, ni jasno - je pa Trendnet zadnja leta, neuradno ugotavljajo dacarji, prav v Tešu, njegovi materi HSE-ju in v premogovniku Velenje skrbel za več poslov. Še več, ko je bil prvi nadzornik Darsa - zdaj prvi mož velenjskega premogovnika - Milan Medved, je Trendnet tudi na Darsu opravljal varnostni pregled njegovega informacijskega sistema.
"Tu ni nobene povezave," trdi Medved. "Iz nadzornega sveta Darsa sem odstopil iz povsem osebnih razlogov. Tudi posel, ki je bil v prejšnjem letu zelo zanimiv, ki ga je Trendnet naredil za Dars, se je zgodil brez moje vednosti," razlaga.

Zaslužili 100.000 evrov
Svojo plat zgodbe je pojasnil tudi Bojan Oremuž, direktor podjetja Trendnet: "Naš zaslužek tukaj je bil natančno 98.056 evrov ali sedem odstotkov vrednosti opreme, kar po pokrivanju 90-dnevnega plačilnega roka Teša in garancij znese pet odstotkov. Mi redno plačujemo vse DDV-je in vse davke."

Dodatna davčna obveznost Teša za leto 2008 je tudi zaradi predstavljenega posla skoraj 56.000 evrov plus obresti. To zagotovo meče slabo luč tudi na pravilnost najdražje investicije prejšnje in zdajšnje vlade, 6. bloka Teša.

Nove nepravilnosti v TEŠ-u