V HSE-ju in Tešu bodo vmesne ugotovitve protikorupcijske komisije o Tešu 6 - ta jih je javnosti posredovala danes - temeljito preučili. Foto: BoBo
V HSE-ju in Tešu bodo vmesne ugotovitve protikorupcijske komisije o Tešu 6 - ta jih je javnosti posredovala danes - temeljito preučili. Foto: BoBo
Termoelektrarna Šoštanj
"Da bi lahko sprejeli kredibilno in netvegano odločitev o možnosti podelitve državnega poroštva za Teš 6, se mora postopek sprejemanja zakona takoj ustaviti," pravijo v skupini Ustavimo Teš 6. Foto: BoBo
Znane ugotovitve protikorupcijske komisije o Teš 6

"Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije potrjujejo pravilnost našega ukrepanja v zadnjih dveh letih. V tem času smo namreč temeljito preverjali pogodbene odnose z dobavitelji v Tešu, pred več kot letom dni je bila na novo postavljena projektna organiziranost," zatrjujejo v Termoelektrarni Šoštanj in Holdingu Slovenskih elektrarn.

Janežič: Pristojni naj ukrepajo
Po mnenju generalnega direktorja HSE-ja Matjaža Janežiča je naloga pristojnih institucij, da glede na že vložene ovadbe in tudi ugotovitve komisije ter ugotovitve revizijskega poročila ustrezno ukrepajo. "Teš kot investitor v šesti blok in HSE kot lastnik Teša pa sta takoj po zamenjavi vodstev obeh družb leta 2010 za vsa ugotovljena odstopanja sprejela tudi ukrepe v okviru svojih pristojnosti, da v prihodnje do nepravilnosti ne bi prihajalo več ter aktivno pristopila k izvajanju projekta v začrtanih finančnih in časovnih okvirih," je še dodal.

Prvi mož Teša Simon Tot pa je poudaril, da te nepravilnosti ne smejo vplivati na nadaljevanje projekta, saj je po njegovih besedah šesti blok "energetsko, ekonomsko in ekološko utemeljen projekt, ki ga Slovenija potrebuje z vidika varne in zanesljive oskrbe z električno energijo".

Za odziv na poročilo protikorupcijske komisije smo prosili tudi Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb in Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, a se bosta tako AUKN kot minister Zvonko Černač odzvala v prihodnjih dneh.

Moratorij za nadaljevanje gradnje?
Na ugotovitve protikorupcijske komisije so se odzvali tudi v skupini več kot 20 nevladnih organizacij, gibanj in neparlamentarnih strank, ki so se povezali v koalicijo Ustavimo Teš 6. Kot so poudarili, bi bilo, glede na težo obtožb in jasno dokazano netransparentnost ter sume koruptivnih dejanj, v tem trenutku nesprejemljivo, da vlada in parlament odobrita poroštvo za novo posojilo.

Vlado pozivajo, naj nemudoma sprejme moratorij za nadaljevanje gradnje, ki ga lahko odpravi šele takrat, ko bodo razjasnjene vse okoliščine, podane obrazložitve ter ugotovljena odgovornost vseh vpletenih v projekt.

Znane ugotovitve protikorupcijske komisije o Teš 6