O spremembah statuta Soda bo že septembra razpravljal tudi DZ, pričakuje minister. Foto: BoBo
O spremembah statuta Soda bo že septembra razpravljal tudi DZ, pričakuje minister. Foto: BoBo
Tomaž Kuntarič, Sod
Sod trenutno vodi Tomaž Kuntarič. Foto: BoBo

Finančni minister Uroš Čufer je po seji vlade pojasnil, da se s spremembami statuta jasneje razmejujejo pristojnosti, kar pomeni, da se bo od zdaj lažje ugotavljala odgovornost za odločitve Slovenske odškodninske družbe. Cilj sprememb statuta je, da bi nadzorni svet nadziral, uprava upravljala in odločala, akreditacijska komisija pa svetovala upravi pri odločitvah, je še dodal minister.

Čufer je ob tem pojasnil, da je vloga uprave Soda trenutno zreducirana na vlogo posrednika. S spremembami naj bi skladno z dobro korporativno prakso funkcije omenjenih treh organov razmejili ter lažje vzpostavili odgovornost in preglednost nad odločanjem Soda, je prepričan minister. Ob tem Čufer še dodaja, da je sprememba statuta Soda le začasna rešitev na področju korporativnega upravljanja in da ne bo odpravila vseh težav na tem področju, ki se kažejo in "presegajo vse meje domišljije".

Kuntarič: Odgovoren za odločitve, ki jih ne sprejema
Predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič je sicer že večkrat opozoril, da je kot predsednik uprave odgovoren za odločitve, ki jih ne sprejema. Po sedanjem sistemu akreditacijska komisija upravi predlaga kandidate za nadzornike v državnih podjetjih, uprava pa jih mora v potrditev poslati nadzornemu svetu.

Minister je pri tem, kot je odgovoril na novinarsko vprašanje, mislil na kadrovanje v državna podjetja nasploh, ne konkretno na primer Luke Koper. Je pa ta po njegovem mnenju postavil ogledalo, kako stvari potekajo, in pokazali so se določeni paradoksi. Od vlade se namreč pričakuje, da ne vpliva, po drugi strani se pričakuje, da nekaj naredi, na tretji strani je neka odločitev lahko legalna, pa še vedno bizarna, je dejal Čufer.

"Na koncu nekdo to premoženje upravlja in nekdo je za to tudi odgovoren. Ta razmerja je treba urediti," je dejal minister.

Priprava na SDH
S spremembami želijo tudi zakrpati del prostora do vzpostavitve zakona o Slovenskem državnem holdingu. Novelo pripravljajo že dlje časa (po prvotnih napovedih naj bi bila pripravljena junija), saj se je pokazalo, da je treba veliko stvari premisliti, odprle so se različne dileme, na katere ni enoznačnih rešitev, dodaja minister. Pričakuje, da bo predlog novele v kratkem predstavljen javnosti ter na vladi in v DZ v tednu ali dveh, vsekakor v septembru.

Vlada konkretno o primeru imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper ni govorila, je dejal minister, je pa od Soda zahtevala poročilo o postopkih imenovanja sedanjih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki ga pričakuje v desetih dneh.