OZS bo glede na predlog še naprej ostal reprezentativni predstavnik obrti, obrtne dejavnosti pa bodo omejene samo na mikro- in majhna podjetja, kot jih opredeljuje zakon, ki ureja gospodarske družbe. Foto: MMC RTV SLO
OZS bo glede na predlog še naprej ostal reprezentativni predstavnik obrti, obrtne dejavnosti pa bodo omejene samo na mikro- in majhna podjetja, kot jih opredeljuje zakon, ki ureja gospodarske družbe. Foto: MMC RTV SLO

Predlog novele, ki bo v javni obravnavi do 3. septembra in ki ga je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo danes, ukinja obvezno članstvo in uvaja prostovoljnega, s čimer bi se ukinila tudi obveznost plačevanja obveznega članskega prispevka. V prehodnih določbah predlog zakona izrecno določa, da dozdajšnji člani OZS-ja ohranijo članstvo v zbornici in da imajo možnost iz zbornice izstopiti s 1. januarjem prihodnje leto.

OZS je aprila izvedel posvetovalni referendum, na katerem je podporo dozdajšnji obliki obveznega članstva izreklo le 30,7 odstotka članov.

Nič več obrtnega dovoljenja za domače in umetnostne obrti
Predlog novele spreminja tudi koncept obrtne dejavnosti, ki ločuje regulirane dejavnosti, ki se določijo z uredbo, in neregulirane dejavnosti. Predvidena je odprava vstopnih pogojev za t. i. neregulirane obrtne dejavnosti - dejavnosti, za katere ni potrebe oziroma javnega interesa za njihovo regulacijo -, glede česar ministrstvo med drugim predlaga odpravo zahteve po pridobitvi obrtnega dovoljenja za domače in umetnostne obrti.

Po predlogu novele bo omogočeno združevanje v druge zbornice, obrtni register pa bo sestavljen iz registra reguliranih obrtnih dejavnosti in podregistra nereguliranih obrtnih dejavnosti, ki se uporablja za evidentiranje vseh subjektov, ki opravljajo obrtno dejavnost.

Tudi tujci bodo morali izkazovati kvalifikacijske pogoje
Dodana je izdaja potrdil EU-ja, s katerimi imetnik dokazuje zakonito ustanovitev dejavnosti, predlog pa ureja tudi vprašanje prijave začasnega opravljanja storitev. Gre za področje obrtnih dejavnosti, ki so v Sloveniji regulirane, vendar za tuje državljane ni vzpostavljenega postopka prijave občasnega opravljanja storitev. Če bo novela zakona sprejeta, bodo morali tudi tuji državljani vsako začasno opravljanje storitev prijaviti pristojnemu organu.

Na ta način želi ministrstvo zaščititi domače obrtnike, ki so v primerjavi s tujimi državljani v slabšem položaju, saj slednjim ni treba dokazovati nikakršnih kvalifikacijskih pogojev, piše v predstavitvi predloga novele.